Numinti slenksčiai dėl lėkštės sriubos


2007-02-09
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Numinti slenksčiai dėl lėkštės sriubos

Moksleivių nemokamu maitinimu Kaune pradėjus rūpintis ne mokykloms, bet seniūnijoms, valgančiųjų sumažėjo beveik tūkstančiu

Iki sausio 1 dienos Kauno mokyklų moksleivių nemokamu maitinimu rūpinosi mokyklų pedagogai. Nuo šių metų visos šios funkcijos perduotos Socialinių reikalų skyriui ir seniūnijoms. Dėl to, kad nesuspėjama laiku sutvarkyti dokumentų ir dėl kitų formalumų, nemokamai besimaitinančiųjų mokyklose gerokai sumažėjo.

Tėvai nesutvarko dokumentų

“Mūsų mokykloje iki praėjusių metų pabaigos nemokamus pietus gaudavo 110 moksleivių, o dabar valgo tik 30, - sako “Žiburio” vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Gražina Armonienė. - Tėvai anksčiau visus dokumentus pristatydavo pedagogams, mes geriausiai žinodavome visų šeimų rūpesčius. Patardavome, kas gali gauti nemokamus pietus, lankydavome vaikus namuose. Dabar tėvams eiti į Socialinės rūpybos skyrių ar seniūnijas nėra patogu, todėl daugelis, užuot tvarkę dokumentus, to nedaro.” Kita vertus, pasak pedagogės, nemažai tėvų pateiktų dokumentų tebėra “užstrigę” Socialinių reikalų skyriuje, kur visi duomenys turi būti apdorojami kompiuterizuotu būdu. Šis procesas, pavaduotojos teigimu, tęsiasi pernelyg ilgai. “Iš viršaus nuleistas ir dar neveikiantis mechanizmas labiausiai kenkia vaikams”, - mano pašnekovė.

G.Armonienė įžvelgia dar vieną problemą: daugelio vaikų tėvai yra išvykę į užsienį, o seneliai ar kiti giminaičiai vaikų maitinimu nesirūpina.

Socialinių reikalų skyriaus vedėjo pavaduotojos Anos Sudžiuvienės teigimu, tokią maitinimo pertvarką reglamentavo praėjusiais metais priimtas Socialinės paramos mokiniams įstatymas, kurio pagrindu atitinkamą sprendimą priėmė Kauno miesto taryba. Dabar visos maitinimo organizavimo funkcijos peradresuotos minėtam Savivaldybės skyriui.

Seniūnijoms darbo padaugėjo

“Anksčiau viską mokytojai darydavo už tėvus, juos buvo gerokai išlepinę, - mano A.Sudžiuvienė, kuri yra miesto mokinių nemokamo maitinimo komisijos pirmininkė. - Dabar tėvams dokumentus apie gaunamas pajamas ir šeimos sudėtį tenka pristatyti į seniūnijas, o jos duomenis pateikia mūsų skyriui. Esame parengę specialią tėvų pajamų apskaitos programą.” Pasak pašnekovės, mokyklų socialinėms pedagogėms darbo ir taip pakanka, tai, ar tėvai suinteresuoti savo vaikų maitinimu, šioms pedagogėms nebeturėtų rūpėti.

Komisijos pirmininkės teigimu, praėjusių metų pabaigoje Kauno mokyklose nemokamai buvo maitinami 3802 mokiniai, o nuo sausio 1 dienos valgo tūkstančiu mažiau. Mokinys gali gauti nemokamus pietus tada, kai vienam šeimos nariui tenkančios pajamos yra mažesnės kaip 307,50 Lt. Vienam mokiniui skiriamų pietų kaina - 3,38 Lt. Pašnekovė pripažįsta, kad kol kas organizuojant šį maitinimą daug painiavos, mokyklos ir tėvai nespėjo priprasti prie naujos tvarkos.

“Socialinėms darbuotojoms, kurių seniūnijose dirba tik po vieną, darbo dabar gerokai padaugėjo, - sako Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė. - Mūsų seniūnijoje yra dvi vidurinės ir dvi pradinės mokyklos, savo akiratyje turime apie 400 socialiai remtinų šeimų. Vaikų maitinimas - tik maža socialinėms darbuotojoms tenkančių rūpesčių dalis. Seniūnijoms reikėtų skirti bent du socialinių darbuotojų etatus.”

Nevalstybinės mokyklos buvo užmirštos

Pasak Kauno švietimo ir ugdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Bliumbergienės, tai, kad tėvams tenka visus dokumentus tvarkyti seniūnijose, nėra patogu, dėl to nemažai skurdžiau gyvenančių vaikų liko nuskriausti. “Kita vertus, nuo mokyklų socialinių pedagogų pečių nuslinko dalis rūpesčių, dabar jie galės daugiau dėmesio skirti kitoms socialinėms mokinių reikmėms, rūpintis nusikalstamumo prevencija”, - mano V.Bliumbergienė.

Kauno jėzuitų gimnazijos dviejų moksleivių tėtis (jo pavardė redakcijai žinoma) skundėsi, kad jo vaikai gimnazijoje negauna nemokamo maitinimo. “Auginame septynis vaikus, kitose mokyklose besimokantieji gauna pietus, o kodėl gimnazistams jie nepriklauso?” - stebėjosi vyriškis. Jėzuitų gimnazijos direktorius kun. Gintaras Vitkus paaiškino, kad gimnazija yra nevalstybinė, todėl ir buvo iškritusi iš Vyriausybės, reglamentavusios nemokamo maitinimo tvarką, akiračio. “Laimei, viskas baigėsi tokių kaip mes mokyklų naudai. Nuo kovo 1 dienos mokiniai, kuriems reikia socialinės pagalbos, Vyriausybės nutarimu vėl bus maitinami, - pasakojo direktorius. - Tokių mokinių, kuriems pagal visus kriterijus priklauso gauti nemokamus pietus, gimnazijoje mokosi 37”. Direktoriaus teigimu, šie mokiniai ir dabar nepalikti be pedagogų dėmesio: jie kol kas maitinami už mokyklos lėšas. Pedagogai tiki, kad Savivaldybė ras lėšų kompensuoti šias išlaidas, nes tai pinigai, kuriuos tėvai gimnazijai skyrė už vaikų mokymą.