Nemokama slauga - beveik stebuklas


2004-12-21
Virginija SKUČAITĖ
Nemokama slauga - beveik stebuklas

Nepasikeliantiems iš lovos ir nepasiturintiems vienišiems ligoniams sunku surasti nemokamus slaugytojus ar jų padėjėjus

Nemokamą slaugą, įskaičiuojant ir asmens higienos procedūras, namuose dažniausiai teikia įvairios nevyriausybinės krikščioniškos organizacijos. Kauno savivaldybė dar tik planuoja tokią paslaugą.

Nenori į ligoninę

Žemuosiuose Šančiuose gyvenantys senukai Vanda ir Viktoras Levinskai - sunkūs ligoniai. Tiesa, senelis dar sugeba atsikelti ir užkurti krosnį, paduoti žmonai, nebeišlipančiai iš lovos, vaistus, tačiau kitiems darbams jėgų nebeturi. Šešiasdešimtmetis sūnus taip pat serga nepagydoma liga, tepajėgia atnešti malkų ar produktų. Tad nebėra kam prižiūrėti lovoje gulinčią moterį.

“Jei žmogus gauna nedidelę pensiją, Socialinių reikalų skyrius gali atsiųsti žmogų, kuris nupirktų produktus, išvirtų valgyti ar sutvarkytų kambarį, paduotų vaistus, tačiau jie neslaugo lovoje gulinčio žmogaus, - pasakojo Vanda Levinskienė. - Mes nenorime važiuoti į jokias slaugos ligonines, o samdyti žmogų, kuris prižiūrėtų mane namuose, neturime pinigų. Nežinau, ar mano maldos padėjo, ar įvyko stebuklas, bet Kauno samariečių vadovas atvažiavęs įsitikinti, ar išties man reikalinga slauga, netrukus atsiuntė mielą moterį”.

Samariečių savanoriai

Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyriaus pirmininkas Mindaugas Vėlyvis sakė, kad dar neturi galimybių įkurti viešąją įstaigą, kuri turėtų teisę teikti slaugymo namuose paslaugas. “Tarp mūsų narių yra nemažai profesionalių slaugytojų ir tokių, kurie šio darbo išmoko prižiūrėdami sunkiai sergančius savo artimuosius. Iš lovos nepakylančius, vien iš mažų pensijų gyvenančius senelius dabar slaugo tik savanoriai. Tokių nėra daug, tačiau sunkiais atvejais išeitį surandame. Štai, pavyzdžiui, Elena, sutiko padėti iš lovos nepasikeliančiai Vandai Levinskienei. Šiuo metu mieste slaugome šešis tokius ligonius”, - aiškino M.Vėlyvis.

Elena Šepetytė įpratusi prie globos ir slaugos - užaugino du sesers vaikus, ne vienerius metus slaugė savo senus ir ligotus tėvus. Tad slaugos abėcėlė jai žinoma. “Atėjau čia padėti, nes galiu ir pati į tokią padėtį patekti”, - kalbėjo prie V.Levinskienės lovos palinkusi Elena.

Ji sakė suprantanti, kaip sunku tokiems seneliams pasamdyti mokamą slaugytoją. Juk vien sauskelnės ligonei kainuoja apie 100 litų per mėnesį. O kur dar pinigai vaistams, maistui, mokesčiams?” Tad Elena neprašoma nuvalė dujinę viryklę, išskalbė drabužius, ne kartą perrišo negyjančias V.Levinsko kojų žaizdas, išvirė pietus. Ji kasdieną rūpinasi ligonės higienos reikalais. Ar daug mieste tokių savanorių kaip Elena?

Savivaldybė dar tik planuoja

Miesto Socialinių paslaugų centro direktorė Diana Šatienė patvirtino, kad socialiniai darbuotojai neslaugo nesikeliančių iš lovos socialiai remtinų žmonių todėl, kad iki šiol Paslaugų centre nėra tokių specialistų etatų.

Rudenį Kauno savivaldybės taryba patvirtino Socialinių paslaugų plėtros 2004-2014 metais strategiją. Įgyvendinant jos nuostatas, bus siekiama didinti socialinių paslaugų įvairovę ir kokybę, mažinti stacionarios globos mastą, tačiau nenumatyta konkreti data, nuo kada Socialinių paslaugų centre pradės dirbti ligonių slaugytojai ir jų padėjėjai.

“Mes, nelaukdami konkretaus Tarybos sprendimo ir mėgindami savo jėgomis išjudinti šią problemą, sudarėme sutartis su keliomis slaugos paslaugas teikiančiomis organizacijomis. Sutarčių tikslas - bendradarbiauti teikiant paslaugas asmenims, kuriems reikalinga nuolatinė slauga. Paslaugos teikiamos komandiniu principu: Socialinių paslaugų centro lankomosios priežiūros darbuotojai padeda ligoniui buityje, o kitų organizacijų atstovai - slaugo. Beje, nevyriausybinės organizacijos nemokamas paslaugas gali teikti, gavusios dotacijas iš savivaldybės biudžeto, užsienio fondų ar rėmėjų”, - kalbėjo D.Šatienė.

Dideles pensijas gaunantiems ligoniams ar jų pasiturintiems artimiesiems Socialinių paslaugų centras pataria kreiptis į viešąją įstaigą “Vilties žiedas”, kuri teikia mokamas slaugos paslaugas.

Suteikė pagalbą beveik 300 ligonių

Lietuvos “Caritas” projekto “Slauga ir globa namuose” koordinatorė Lidija Mitkuvienė pripažino, kad ligonių, o ypač senelių slauga namuose išties nėra tinkamai įteisinta ir išplėtota, o ligonius, senelius slaugo tam nepasirengę asmenys.

“Mes esame pirmieji Lietuvoje kartu su Kauno savivaldybe įkūrę slaugos ligoninę, subūrę kvalifikuotus slaugytojus. Nuo 2001 metų Lietuvos “Caritas”, remiamas partnerių Vokietijoje ir Danijoje, Kauno miesto Socialinių reikalų bei Sveikatos skyrių, Valstybinės jaunimo reikalų tarybos, vykdo projektą “Slauga ir globa namuose”. Projekte numatytas kompleksines - medicinines, socialines ir psichologines - paslaugas teikiame vienišiems, socialiai remtiniems žmonėms ir sunkiai sergantiesiems”, - aiškino L.Mitkuvienė. Paslaugas teikia ne tik slaugytojos, bet ir jų padėjėjos, konsultuoja gydytojai, skausmo klinikos specialistai. Paslaugos teikiamos, tariantis su šeimos gydytoju, sudarius su poliklinika sutartį. Nuo projekto vykdymo pradžios iki šių metų spalio pagal minėtą projektą suteikta pagalba beveik 300 ligonių. Nemokamas slaugos paslaugas teikia ir Maltos ordino pagalbos tarnyba, tačiau, kaip ir Samariečių bendrijoje, šios paslaugos neišplėtotos ir neįteisintos - nemokamai dirba tik savanoriai, kurių nėra daug. Ar negalėtų Savivaldybė, žinodama, kokia paklausi yra nemokama ar mažai mokama slauga namuose, plėtoti šias paslaugas Socialinių paslaugų centre, pirkti jas iš nevyriausybinių organizacijų? Tuomet atsirastų reali galimybė padėti sunkiai sergantiems seniems vienišiems socialiai remtiniems žmonėms.