Nauja savižudybė skandalų kamuojamoje ligoninėje


2005-11-26
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Nauja savižudybė skandalų kamuojamoje ligoninėje

Per kelis mėnesius nusižudė jau antras Žiegždrių psichiatrams gydyti atvežtas ligonis

Ketvirtadienį, per patį pietų metą, Žiegždrių psichiatrijos ligoninėje vėl būta nemažos sumaišties. 4-ojo vyrų skyriaus tualete aptiktas pasikoręs keturiasdešimt aštuonerių metų A.Š., pirminiais duomenimis, atvežtas į šią specifinės paskirties gydymo įstaigą iš Jurbarko.

Kilpą, kurioje aptiktas, ligonis pasidarė iš valdiškos paklodės.

Tyrimas pradėtas, nebaigus ankstesnio

Kaip dienraštį tikino Žiegždrių psichiatrijos ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Aldona Meginienė, pakaruoklį aptiko personalo darbuotojai, apie dešimt minučių nesulaukę iš tualeto grįžtančio paciento.

“Bandant vyriškį atgaivinti, buvo taikytos visos įmanomos reanimacijos priemonės. Deja...” - tik tiek papildomos informacijos apie šį įvykį suteikė minėta ligoninės administracijos atstovė. Motyvuojant pacientų bei jų artimųjų teisių apsauga, daugiau informacijos nesuteikta nei apie tai, kaip ilgai šis ligonis gydytas Žiegždriuose, nei kas jį galėjo pastūmėti savižudybėn - ligos paūmėjimas ar konfliktas su kitais ligoniais, o galbūt personalu.

Ikiteisminį tyrimą dėl A.Š. mirties aplinkybių pradėjo Kauno rajono policija, dar nebaigusi tyrimo dėl kito, maždaug prieš dvi savaites šioje ligoninėje įvykusio incidento. Tada, valgydamas pietus, užspringęs dešra, užduso kitas ligonis. A.Meginienės teigimu, minėtas atvejis susijęs su nelaimėlio turėtais specifiniais sveikatos sutrikimais.

Reikalavimų daugiau negu galimybių

Priešpaskutinė ligonio savižudybė Žiegždrių psichiatrijos ligoninėje buvo užregistruota prieš kelis mėnesius - liepos pradžioje. Tada iššokusi iš antrojo aukšto, per vienintelį jame be grotų slaugytojų kabineto langą, užsimušė keturiasdešimt ketverių metų pacientė, atvežta į ligoninę iš Marijampolės apylinkių.

Kaip tada komentavo ligoninės administracija, tai buvo ligonę ištikusio ūmaus priepuolio pasekmė. Nutaikiusi momentą, kai valytoja atėjo tvarkyti slaugytojų kabinetą, pasirengusioji savižudybei nustūmė ją jėga į šoną, vos valytoja atrakino kabinetą.

“Palikti aukšte nors po vieną langą be grotų iš mūsų reikalauja ugniagesiai, teigdami, jog tai būtina gaisro atveju, - tada teisinosi Žiegždrių psichiatrijos ligoninės administracija. Jos patikinimu, iki tol mažiausiai penkerius metus jokių savižudybių ligoninėje nebuvo. Į natūraliai kylantį klausimą, ką tada turėtų reikšti net du tokie atvejai per pastaruosius keturis mėnesius, vakar A.Meginienė atsakė: “Tiesiog toks sutapimas”.

Šiandien R.Zamolskis būtų nepabėgęs

Kaip jau ne kartą rašyta, anksčiau Žiegždrių psichiatrijos ligoninę kamavo kita problema - savavališki ligonių pasišalinimai iš ligoninės. Skandalingiausias atvejis - Romo Zamolskio, vėliau įvykdžiusio daugybę rezonansinių nusikaltimų, pabėgimas.

Paskutinis plačiau nuskambėjęs šios serijos atvejis - tragiška žūtimi pasibaigęs dvidešimt ketverių metų paciento A.V., atvežto į ligoninę iš Kazlų Rūdos, pabėgimas.

A.V. pabėgo iš ligoninės, išėjęs prieš pietus pasivaikščioti į kiemą. Paskutinieji jį matę ligoninės slaugytojai dar bandė bėglį vytis, tačiau nepavijo. Pastarųjų teigimu, tik pižaminėmis kelnėmis ir sportiniu švarkeliu vilkėjęs vyriškis nubėgo ledo dengiamų Kauno marių link.

Bėglio ieškota net su malūnsparniu. Po kurio laiko jo palaikai aptikti Kauno marių krante ties Petrašiūnais. Manoma, kad vyriškis nuskendo, įlūžus ledui.

Pabėgimų serija nutrūko, Žiegždrių psichiatrijos ligoninėje pradėjus budėti privačiai saugos tarnybai “Saugva”. A.Meginienės teigimu, ši problema išspręsta pačios ligoninės iniciatyva. Pasamdžius privačią apsaugą, vienu šūviu nušauti du zuikiai: ne tik nutrūko ligonių pabėgimų serija, bet ir saugiau pasijuto personalas, kuriam dažnai tenka priimti atvežamus neblaivius pacientus, ištiktus agresijos priepuolių.