Narkotikai vežami kilogramais


2004-10-16
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Narkotikai vežami kilogramais

Policijos pareigūnai atliko dar vieną sėkmingą operaciją prieš narkotikų kurjerius. Užvakar Kaune sulaikyti du asmenys, turėję kilogramą heroino.

Įtariamuosius sulaikė Kriminalinės policijos biuro ir antiteroristinių operacijų rinktinės “Aras” pareigūnai. Sulaikytųjų turėti narkotikai juodojoje rinkoje kainuotų apie 300 tūkstančių litų. Iš šio kiekio heroino galima padaryti apie 15 tūkstančių dozių, kurias kasdien vartoja narkomanai.

Kaip informavo Policijos departamentas, sulaikymo operacija įvykdyta gavus informacijos iš vienos Europos valstybės, kuri pranešime nenurodoma. Pranešime neįvardijami ir sulaikytieji, tik informuojama, kad tai - 36-erių metų anksčiau jau teistas kaunietis ir 32-ejų metų Kirgizijos pilietis. Jiedu uždaryti į areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos labai dideliu kiekiu narkotikų. Už tokį nusikaltimą gresia laisvės atėmimo bausmė nuo 10 iki 15 metų.

Tai jau antras kartas per dvi savaites, kai Lietuvoje sulaikomi asmenys su dideliu kiekiu narkotinių medžiagų. Rugsėjo 29-osios naktį Vilniaus pakraštyje, Aukštųjų Panerių rajone, sostinės policijos ir Kriminalinės policijos biuro pareigūnai sulaikė du Kazachstano ir po vieną Lietuvos ir Rusijos pilietį su tokiu pačiu kiekiu heroino.

Teismas leido suimti čečėnų tautybės Kazachstano pilietį Muchamedą Garunovą, čečėnų tautybės Rusijos pilietį Saydalį Babujevą, Kazachstano pilietį Aleksandrą Iveniną ir Lietuvos pilietį A.M. Pareigūnų teigimu, manoma, kad ši ketveriukė priklauso tarptautinei gerai organizuotai prekeivių narkotikais grupuotei. Neatmetama galimybė, kad ir užvakar Kaune sulaikyti asmenys susiję su šia grupuote.

Policijos pareigūnai konstatuoja, kad narkotinių medžiagų kurjeriai Lietuvą pasirenka ir kaip tranzitinę šalį, ir kaip galutinį savo prekės platinimo tašką. Dalis narkotikų “nusėda” Lietuvoje, o kita keliauja toliau į Vakarų Europą. Į Lietuvą augalinės kilmės narkotinės medžiagos dažniausiai gabenamos iš Afganistano ir buvusių Sovietų Sąjungos respublikų Tadžikijos ir Uzbekijos.

Praėjusią savaitę Lietuvos vardas minėtas ir Meksikoje. Spalio 5 dieną šios valstybės sostinės oro uoste buvo sulaikytas mūsų šalies pilietis, kurį vietos spauda įvardijo kaip 55 metų Vytautą Pakucką. Šis vyriškis įkliuvo bandydamas lagamine pervežti šiek tiek daugiau nei 10 kilogramų kokaino. Narkotikus keleivio bagaže aptiko šuo.

V.Pakucku prisistatęs asmuo Meksikos pareigūnams teigė vykęs iš Kosta Rikos ir ketinęs per Madridą pasiekti Amsterdamą.