Muziejaus vadovo kėdė laukia pretendentų


2005-10-22
Rūta KANOPKAITĖ
Muziejaus vadovo kėdė laukia pretendentų

Vakar buvo paskutinė diena pateikti dokumentus Kultūros ministerijos paskelbtam konkursui Lietuvos liaudies buities muziejaus direktoriaus pareigoms užimti. Nuo 1992 metų muziejui vadovavęs istoriko išsilavinimą turintis Stasys Gutautas šiame poste nedirba nuo rugsėjo.

Liaudies buities muziejaus direktoriaus pavaduotojas mokslo reikalams Vytautas Stanikūnas redakcijai sakė, kad, jo žiniomis, prieš savaitę dar nė vienas pretendentas ministerijai nebuvo pateikęs dokumentų. Neoficialiai kalbama, kad į muziejaus direktoriaus kėdę ketina pretenduoti kai kurie dabartiniai muziejaus darbuotojai, tačiau jų pavardės neminimos. Jeigu paaiškėtų, kad norinčiųjų vadovauti šiam muziejui neatsirado, konkurso terminai būtų pratęsti.

Konkurso sąlygose išdėstyti reikalavimai būsimajam direktoriui nemaži. Jis privalo turėti aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą humanitarinių ar socialinių mokslų išsilavinimą, ne mažesnę kaip 3 metų vadovaujamo darbo patirtį, mokėti bent vieną užsienio kalbą, turėti kompiuterinio raštingumo įgūdžių, išmanyti įstatymus ir vadybą.

“Į Rumšiškes, nutolusias nuo Kauno apie 25 kilometrus, galėtų važinėti dirbti žmogus iš Kauno. Aš ir pats gyvenu Kaune. Tačiau jeigu direktoriumi taptų, tarkim, vilnietis, kur jam gyventi? Anksčiau žmones galėdavome aprūpinti butais arba sklypais. Pavyzdžiui, buvęs direktorius Stasys Gutautas gavo sklypą pasistatyti namui. Dabar galimybių suteikti būstą ar sklypą jau neturime. Muziejaus direktoriaus atlyginimas - 1700 litų”, - komentavo V.Stanikūnas, šio muziejaus direktoriumi buvęs nuo jo įsikūrimo iki 1988 metų.

Lietuvos liaudies buities muziejus buvo iškilmingai atidarytas 1974 metų birželio 21 dieną. Pirmasis jo direktorius prisimena, kad, įrengiant ekspoziciją po atviru dangumi, reikėjo išlaviruoti tarp įtakingų veikėjų nuomonių. Komunistų partijos pirmasis sekretorius Antanas Sniečkus muziejininkus mokė: viską rodykit iš klasinių pozicijų, nedemonstruokit buožių buities. Gi Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Antanas Barkauskas patarė: nesutirštinkit skurdo, kad paskui iš toliau atvažiavę išminčiai neaiškintų, kad tai jie viską ubagams lietuviams davė...

175 hektarų plote įsikūrusiame Liaudies buities muziejuje yra 139 etnografiniai trobesiai, neskaitant dešimčių pastatų kopijų, atkurtų pagal tebestovinčius kaimuose ir miesteliuose. Iš valstybės jis gauna metinę maždaug 1,4 mln. litų dotaciją, užsidirba apie 400 tūkstančių. Pernai muziejuje po atviru dangumi apsilankė 90 tūkstančių žmonių. Daugiau kaip pusė čia atvyksta privilioti įvairių švenčių. Tačiau muziejininkai pastebi, kad atvažiuojančiųjų į Rumšiškes mažėja, ir pirmiausiai švenčių dalyvių sąskaita. Užgavėnių, Joninių, Velykų renginiai dabar organizuojami ir kitur, juose galima pabuvoti neišvykus iš miestų.

Lankytojų srauto mažėjimas, šiuolaikinė vadyba, muziejaus įvaizdžio atnaujinimas, modernesnės darbo formos - iššūkiai, su kuriais pirmiausiai susidurs naujasis Liaudies buities muziejaus direktorius.