Motociklininkai prašo pagarbos


2006-05-29
Motociklininkai prašo pagarbos

Į mūsų šalį pamažu skverbiantis motociklų ir motorolerių madai, proporcingai daugėja ir eismo įvykių, kuriuose nukenčia pastarųjų vairuotojai. Jų teigimu, dauguma nelaimių nutinka ne tik dėl menkos eismo kultūros ar sąmoningai demonstruojamos nepagarbos, bet ir dėl specifinių aplinkybių.

Motociklininkai tikina, kad jų vairuojama technika visuomet yra žymiai arčiau, nei atrodo sėdint prie automobilio vairo. Motociklas gerokai mažesnių gabaritų nei kitos transporto priemonės ir neįgudusiai akiai atrodo, kad jis dar labai toli. Rekomenduojama visuomet pažiūrėti antrą kartą į artėjantį motociklą vertinant atstumą iki jo, nes, dažniausiai, atsargoje turima gerokai mažiau laiko nei galvojama.

Labai svarbu įvertinti ir tai, kad motociklai važiuoja greitai ne todėl, kad viršija leistiną greitį, o todėl, kad jų įsibėgėjimas ženkliai didesnis nei automobilių.

Dauguma baikerių linkę kiek agresyviau startuoti ir važiuoti priekyje kitų transporto priemonių dėl to, kad tai žymiai saugiau, nei važiuoti apsuptam automobilių, kai net menkiausias smūgis gali pakeisti motociklo judėjimo trajektoriją. Jei taip nutinka, motociklininkas geriausiu atveju atsiperka didesnėmis ar mažesnėmis traumomis, nekalbant apie motociklo pažeidimus, tačiau daugeliu atvejų toks incidentas gali baigtis žmonių žūtimi.

Dėl to motociklininkai kategoriškai prašo neblokuoti manevruojančio transporto sraute motociklo trajektorijos. Automobilininkai turėtų nesistengti užimti tos pačios eismo juostos, kuria važiuoja motociklas. Kai automobilis važiuoja labai arti motociklo dideliu greičiu, mažiausia tiek automobilio vairuotojo, tiek ir motociklininko klaida pasirenkant judėjimo trajektoriją akimirksniu gali baigtis tragedija.

Ką galima padaryti? Viskas labai paprasta, sako motociklininkai. Tiesiog reikia būti atidesniems už vairo, neignoruoti motociklų bei motorolerių ir atlaisvinti jiems kelyje truputį vietos. Matant iš priekio ar iš galo artėjantį šviečiantį žibintą, prieš atliekant manevrą rekomenduojama palaukti porą sekundžių - tai daug geriau, nei atimti gyvybę nekaltam kelių eismo dalyviui. Baikeriai - taip pat žmonės ir jie neturi žūti tik todėl, kad pasirinko kitą transporto priemonės tipą.

KD inf.