LKL šventėje spindėjo ir ryškiausia krepšinio žvaigždė


2004-03-01
Dovilė KAMARAUSKIENĖ
LKL šventėje spindėjo ir ryškiausia krepšinio žvaigždė

A.Sabonis debiutavo “Žvaigždžių dienoje”, o pagrindinius prizus susišlavė užsieniečiai 

Kauno sporto halėje žiūrovai užvakar gėrėjosi Lietuvos krepšinio lygos (LKL) žvaigždžių paradu - vyko 10-oji LKL “Žvaigždžių diena su Fastum Gel”.

Tradiciškai šventėje vyko “LKL snaiperio” ir “Oro karaliaus” dėjimo konkursai, taip pat - krepšinio dvikova, kurioje šįkart varžėsi “Lietuvių” ir “Time Team” (legionierių) komandos.

Šventėje krepšinio fiestą keisdavo šokėjų ir populiarių atlikėjų pasirodymai.  

Džordana kuždėjo Sabui į ausį  

Sporto halę užtvindę žiūrovai neliko nusivylę daugiau kaip tris valandas trukusiu renginiu. Pirmą kartą LKL “Žvaigždžių dienoje” visus 4000 litų vertės specialiuosius prizus iškovojo legionieriai. “LKL snaiperiu” tapo “Žalgirio” gynėjas Ainaras Bagatskis, “Oro karaliumi” - Markas Spirsas iš Alytaus “Alitos”, o rungtynių “Lietuviai” - “Time Team” naudingiausiuoju žaidėju žiūrovai išrinko “Žalgirio” vidurio puolėją Tanoką Berdą, nors dvikovą 131:113 laimėjo “Lietuviai”.

Pirmieji į startą stojo “LKL snaiperio” konkurso dalyviai.

Kol vyko apšilimas, arenoje pasirodė dainininkė Džordana Butkutė, šokiui pakvietusi Vilniaus “Lietuvos ryto” vidurio puolėją Robertą Javtoką. Po dainos atlikėja priėjo prie Arvydo Sabonio ir pakuždėjo jam kažką į ausį. Iš besišypsančio Sabo reakcijos galima buvo spręsti, kad Džordanos žodžiai jam patiko.  

Finale galėjo būti ir kaunietis  

Pirmasis prie tritaškio linijos stojo taikliausias šio sezono metikas Mindaugas Sakalauskas iš Vilniaus “Sakalų”. Pelnęs 21 tašką, jis kartelę užkėlė labai aukštai. Paskui jį metė “Žalgirio” snaiperis A.Bagatskis. Varžybų favoritu laikytas latvis savo gerbėjų nenuvylė - 22 taškai.

Po tokio starto kitiems krepšininkams jau buvo nelengva tikėtis sėkmės. Prasidėjo netaiklių metimų serija: Miljanas Goljovičius (“Lietuvos rytas”) - 10 taškų, Andrius Žymantas (Mažeikių “Nafta”) - 13, Arvydas Čepulis (“Šiauliai”) ir Marius Pociukonis (Alytaus “Alita”) - po 14, Mindaugas Jaruševičius (Panevėžio “Aukštaitija) - 6, Arnas Kazlauskas (Kėdainių “Nevėžis”) - 11. Tik patyrusio Rolando Skaisgirio (“Sakalai”), kuris įmetė 17 taškų, ranka mažiau drebėjo.

Į pusfinalį su dviem pirmaisiais krepšininkais pateko ir du paskutiniai - klaipėdietis Petras Šalvis, įmetęs 22 taškus, ir Kauno “TOPO centro-Atleto” rezultatyviausias žaidėjas Vilius Gabšys, pelnęs 18.

V.Gabšys, pajutęs metimą, gali pataikyti iš bet kokios pozicijos. Pusfinalyje jis metė pirmasis ir pelnė 21 tašką. Atrodė, kad kelias į finalą jam atviras. M.Sakalauskas metė silpniau - 17 taškų. A.Bagatskis įsismagino - pelnė 24 taškus ir pakartojo Lietuvos rekordą. Paskutinysis prie linijos stojo P.Šalvis, kurio pataikytas paskutinysis spalvotas kamuolys, padidinęs taškų kraitį iki 22, užkirto kelią į finalą kauniečiui V.Gabšiui.

Finale 20:16 pergalę prieš jaunesnį varžovą iš “Neptūno” šventė A.Bagatskis.  

Įrašas netiko halės aparatūrai  

Prieš “Lietuvių” ir “Time Team” rungtynes publiką šildė iš JAV atvykęs hiphopo atlikėjas KrisDagongas, kurį į Lietuvą pakvietė ir visas jo kelionės bei pragyvenimo išlaidas apmokėjo T.Berdas. KrisDagongas yra pasirašęs sutartį su T.Berdo įsteigta kompanija “Dub Dub Records”.

KrisDagongas vilkėjo T.Berdo “Žalgirio” marškinėlius. Išėjęs į areną atlikėjas niekaip nesulaukė muzikos, kol prie jo nepribėgo renginio režisierius aktorius Egidijus Stancikas. Tuomet paaiškėjo delsimo priežastis - amerikietis buvo padavęs kompaktinę plokštelę su dainos įrašu, kurio Sporto halės programinė įranga “neskaitė”. Tuomet atilkėjas ištraukė iš džinsų kišenės kitą kompaktinę plokštelę, kuri buvo tinkama.

Prieš žvaigždžių rungtynes T.Berdas šiltai apsikabino ir persimetė keliais žodžiais su priešingoje stovykloje atsidūrusiais savo komandos draugais. Edas Kota į aikštę išbėgo net neišsivėręs auskarų iš ausų.

Kaip jau įprasta, rungtynės būna nuobodžiausia LKL šventės dalis, per kurias didesnį susidomėjimą kelia šokėjos ir muzikos atlikėjai. Per dažnas minutės pertraukėles jų pasirodymus stebėjo ir žvaigždžių rungtynių dalyviai, ir treneriai.

Šįkart žiūrovai galėjo pasimėgauti ir savo talentą demonstravusiu A.Saboniu, kuris debiutavo tokiame renginyje. Tačiau geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas nesistengė imtis lyderio vaidmens, o dažniau juvelyriškai kamuolį perduodavo savo komandos draugams.

Visus žavėjo net trys šokių kolektyvai. Tai Klaipėdos universiteto grupė, Lietuvoje beveik nešokančios NEBL šokėjos ir praėjusio sezono viena geriausių Eurolygos grupių “Red Foxes” iš Ukrainos, kuri dalyvavo Eurolygos finalo ketverto varžybose Barselonoje. “Red Foxes” pašokdino ir arbitrą Virginijų Dovidavičių, kuris teisėjavo su šiauliečiu Antanu Ramanausku.  

A.Sabonis gerbė žiūrovų valią  

Starto penkete rungtyniavęs A.Sabonis maždaug po 5 minučių vietą aikštėje užleido R.Javtokui. Antrajame kėlinyje daugiatūkstantinė minia pradėjo skanduoti “Sabai, Sabai”. Paklusęs tautos balsui, krepšininkas pakilo nuo atsarginių suolo ir pasiprašė į aikštę.

Tris kėlinius aikštėje vyko lygi kova be gynybos. Vis dėlto paskutinįjį ketvirtį lietuviai nutarė nelaužyti tradicijų ir laimėti, nes visas iki šiol vykusias lietuvių ir legionierių dvikovas laimėjo šeimininkai. Kai mačo baigtis jau nekėlė abejonių, ramiai ant atsarginių suolo sėdėjęs A.Sabonis dar kartą išpildė žiūrovų pageidavimą ir dvi paskutiniąsias minutes praleido aikštėje.

“Lietuviams” taškų pelnė: Ramūnas Šiškauskas - 24, Mindaugas Timinskas - 22, R.Javtokas - 19, Dainius Šalenga - 18, Giedrius Gustas - 17, A.Sabonis - 14, Paulius Jankūnas - 10, Aivaras Kiaušas - 4, Artūras Jomantas - 2, Robertas Giedraitis - 1.

“Time Team”: T.Berdas - 33, M.Spirsas - 20, A.Bagatskis -18, Aronas Lukasas -15, E.Kota - 14, Vilis Mičelas - 7, Dikis Simpkinsas - 4, M.Goljovičius - 2, Janis Porzingis taškų nepelnė.

“Lietuvių” komandos treneris Antanas Sireika teigė esąs patenkintas, kad vis dėlto pavyko laimėti, nors LKL šventėje ne tai buvo svarbiausia: “Džiaugiuosi, kad nors kartą per rungtynes galiu pažiūrėti, kaip šokėjos šoka, laimėti įtemptoje kovoje, tam neeikvodamas nervų ląstelių”.

“Time Team” treneris Rūtenis Paulauskas buvo šios ekipos legionierius - vienintelis lietuvis tarp užsieniečių: “Šventėje pamatėme viską, ką turime geriausio LKL. Pamatėme gana atkaklias rungtynes, didžiuojuosi lietuviais, kad jie laimėjo”.  

Profesionalui mesti neleido  

Per mačo pertrauką vyko žaidimas žiūrovams, kurio metu buvo galima laimėti motociklą. Ankstesnėse šventėse rėmėjai masino žiūrovus galimybe laimėti automobilį, tačiau nė karto niekam to nepavyko padaryti, kaip ir šįkart laimėti motociklo.

Rėmėjams buvo iškilęs pavojus netekti brangaus prizo. Jį būtų laimėjęs asmuo, įmetęs į krepšį iš 10 metrų atstumo. Renginio vedėjos aktorės Nijolės Narmontaitės mestą kamuolį, kuris turėjo išrinkti, kas bandys laimėti motociklą, pagavo “LKL snaiperio” konkurso finalininkas P.Šalvis. Tačiau rengėjai jam neleido varžytis. Jis atidavė kamuolį savo komandos draugui Vaidotui Pridotkui, tačiau ir šiam nebuvo leista pabandyti laimėti motociklo. Kai teisę mesti į krepšį gavo viena moteris, tapo aišku, kad ir šįkart rėmėjams reklama atsieis nebrangiai - prizas liks nelaimėtas.  

A.Lukasas prarado titulą  

Prieš “Oro karaliaus” konkursą į areną dar kartą sugrįžo Dž.Butkutė. Šįkart ji šokiui išsivedė patį A.Sabonį, kuris nuo šios prievolės bandė išsisukti įteikdamas jai gėlių puokštę. Į tai Džordana atsakė: “Iš tavo rankų - nors ir nuodus”.

Vis dėlto Sabas neįstengė išsisukti nuo puikiai atrodžiusios ir “Žalgirio” marškinėlius vilkėjusios dainininkės įkalbinėjimų. Sekdamas dainos žodžiais, jis netgi panešiojo ją ant rankų.

“Oro karaliaus” konkurse atsisakė dalyvauti žalgirietis Dainius Šalenga, kuris teigė esąs pavargęs ir nepasirengęs dalyvauti konkurse.

Tad varžėsi keturiese - konkurso favoritas A.Lukasas, praėjusio konkurso finalininkas A.Kiaušas, debiutantas M.Spirsas ir Aurimas Mileišis iš “Aukštaitijos”.

Pirmoji staigmena - į finalą nepateko A.Lukasas, kurio pirmasis dėjimas buvo įvertintas blogiau nei varžovų, nors už antrąjį jis buvo vertas tapti nugalėtoju. Finale kovojo M.Spirsas ir A.Kiaušas. Po papildomo šuolio pergalę šventė amerikietis.


Pinigai - labdarai ir vakarėliui

32 metų 206 cm ūgio T.Berdas ir toliau mėgaujasi populiarumu. Jis surinko daugiausia žiūrovų balsų “Žvaigždžių dienos” rinkimuose, todėl nenuostabu, kad krepšinio mylėtojai jį išrinko ir naudingiausiuoju žaidėju. Šis titulas T.Berdui - pirmasis, nors “Žvaigždžių dienos” renginiuose jam yra tekę ne kartą dalyvauti.  

- Ar neapmaudu, kad legionieriams nepavyko laimėti?  

- Manau, tai buvo ypatinga proga krepšinio mėgėjams parodyti, kad žaidėjai vertina meilę, kuria juos apgaubia sirgaliai. Tai yra svarbiausia, nors niekada nėra malonu pralaimėti ir dar tokiu nemažu skirtumu.

- Ką Jums reiškia naudingiausiojo žaidėjo titulas? 

 

- Tai bus kažkas, apie ką kada nors aš galėsiu papasakoti ir parodyti savo anūkams.

- Žaisti buvo lengviau nei per Eurolygos rungtynes? 

 

- Buvo smagiau. Niekas nesigynė, nereikėjo derinių. Žaidėme savo malonumui.

- Kur ketinate išleisti laimėtus pinigus? 

- Aš dar ir pinigų uždirbau? O, teks išleisti. Gal atiduosiu labdarai.

- O gal pavaišinsite Jus aplankiusius draugus ir muzikantus iš JAV? 

 

- Na, gerai. Pusę sumos skirsiu labdarai, pusę - mūsų vakarėliui. Tai bus sąžiningiausia.

- Kokį įspūdį paliko Lietuva Jūsų kviestam atlikėjui KrisDagongui? 

 

- Jis pirmą kartą buvo išvykęs už JAV ribų. Dainininkas buvo sužavėtas priėmimu, jam patiko Lietuva, todėl įspūdžių jis patyrė tikrai daug.


Konkursui specialiai nesirengė

LKL “Žvaigždžių dienoje su Fastum Gel” 36 metų 198 cm ūgio A.Bagatskis darė tai, ką geriausiai moka, - pataikyti į krepšį. Pusfinalyje įmetęs 24 taškus, jis pakartojo Lietuvos rekordą, tačiau savojo - ne.

- Tikriausiai tai ne pirmas Jūsų laimėtas snaiperio konkursas? 

 

- Gal šeštas ar septintas. Poros konkursų nesu laimėjęs. Bet labai smagu nugalėti tokiame konkurse krepšinio šalyje Lietuvoje. Beje, pirmą kartą esu laimėjęs 1990 metais Lietuvoje, finale įveikęs Rimą Kurtinaitį. Tai - nenusakomas jausmas. Jeigu laimi tolimų metimų konkursą Lietuvoje, pakartoji rekordą, vadinasi, laimi pasaulio čempionatą.

- Koks Jūsų geriausias rezultatas iki šiol buvo tritaškių konkurse? 

 

- Atrodo, kad 25 taškai.

- Ar žinojote, koks Lietuvos rekordas? 

 

- Nežinojau, bet lyg buvau girdėjęs, kad 27 taškai. Todėl pusfinalyje paskutiniuosius metimus jau mečiau atsipalaidavęs. Bet jeigu būčiau žinojęs, kad 24 taškai, būčiau pasistengęs pagerinti Lietuvos rekordą.

- Ar rengėtės šiam konkursui? 

 

- Jeigu atvirai, tai visai nesirengiau. Palangoje su komanda vaikščiojome į treniruoklių salę, bėgiojome krosą, ėjome į pirtį, tik paskutines tris dienas jau ėjome į salę ir rengėmės Eurolygai.

- Kur išleisite laimėtus 4000 litų? 

 

- Žmonai atiduosiu. Juk žinote, kad žmonos gerai žino, kur padėti pinigus (juokiasi).


Pasinaudojo kolegos iš Vilniaus patarimais

 

24 metų 195 cm ūgio gynėjas M.Spirsas ir žvaigždžių mače, ir dėjimo konkurse dalyvavo pirmą kartą. Ir laimėjo pirmą sykį.

- Ar pademonstravote viską, ką galėjote? 

 

- Tikėjausi, kad galiu laimėti. Man tai buvo sakę ir kiti žaidėjai. Viskas priklausė nuo to, ar man pavyks geriausi mano dėjimai. Pavyko, todėl ir nugalėjau.

- Kurį varžovą laikėte pavojingiausiu? 

 

- Šitą, kurio nuotrauka yra programoje (ranka parodė į A.Kiaušo nuotrauką - red.). Koks jo vardas?

- Konkurso metu kažką kalbėjote su Aronu Lukasu. Ar jis Jums patarinėjo? 

 

- Jis pasakė, kad savo geriausius dėjimus pasilikčiau pabaigai. Jeigu jie pavyks, sakė Aronas, tuomet aš laimėsiu. Taip ir buvo.

- Ar specialiai tobulinote savo dėjimo į krepšį įgūdžius prieš konkursą? 

 

- Per treniruotes įkraudavau kamuolį į krepšį, bet man ir žaidžiant patinka efektingai užbaigti atakas.