Laimingos dienos tarp naujų automobilių


2005-11-26
Laimingos dienos tarp naujų automobilių

Automobiliais prekiaujančios bendrovės “Autoaljansas” patalpose (Uosio g. 10) nuo vakar eksponuojama klasikinio prancūziško gobeleno technika sukurta Vitos Gelūnienės tapiserija “Laimingos dienos”.

Apmąstydama absurdo dramaturgijos pradininko, rašytojo Samuelio Beketo menines idėjas, dailininkė daugiau nei metus (padedama Kristinos Čyžiūtės) labai sudėtinga technika audė didelio formato sieninį paveikslą. Kaip ir ankstesniuose savo kūriniuose, V.Gelūnienė meninę mintį išreiškia išraiškingais kūnais. Peržengusi ankstesnes savo kūrybines ribas (iki šiol audė tik moters, ir tik savo, atvaizdus), tekstilininkė naujojoje tapiserijoje išaudė nebylią (nes beveidę), tačiau iškalbingą vyro ir moters porelę. Natūralaus dydžio nepagražintos vidutinio amžiaus žmonių figūros nesirengia auklėti žiūrovo ar kažką jam teigti. Jos tiesiog egzistuoja žiūrovo akivaizdoje.

V.Gelūnienė, kauniečius į M.Žilinsko galeriją vis dar traukiančios bienalės “Textile 05” vadovė, šioje parodoje dėl profesinės etikos sumetimų nedalyvavo. Besibaigiant tarptautiniam tekstilininkų renginiui, ji atskirai miestiečiams pristatė savo kūrinį. Pasak dailininkės, “Laimingas dienas” ji iš anksto sumanė eksponuoti viešose erdvėse, į kurias žiūrovai galėtų patekti be mokesčio bei specialaus pasirengimo. Numatyta, kad tapiserija keliaus vis po kitas viešąsias erdves, o pavasarį, atšilus orams, išvis bus išnešta į gatves.

KD inf.