Kredito unijos meta iššūkį bankams


2005-10-22
Lina NAVICKAITĖ
Kredito unijos meta iššūkį bankams

Nuo kitų metų kredito unijos žada teikti paslaugas internetu ir įdiegti debetines korteles

Dešimtmetį šalyje veikiančios kredito unijos kasmet suburia vis daugiau narių ir skaičiuoja augantį pelną.

Vakar, minint Tarptautinę kredito unijų dieną, Lietuvos kredito unijas vienijančios asociacijos valdybos pirmininkas Kazimieras Petraitis teigė, jog šių finansinių įstaigų rodikliai bei turtas kasmet didėja. Šiandien šalyje veikiančios 64 kredito unijos turi daugiau kaip 55 tūkst. narių, o bendras valdomas turtas viršija 250 mln. litų.

“Prieš dešimtmetį, kai Lietuvoje kūrėsi pirmosios kredito unijos, jutome gana didelį gyventojų nepasitikėjimą. Tai suprantama, nes visai neseniai buvo praūžusi bankų griūties banga. Tačiau kasmet sulaukiame vis didesnio žmonių susidomėjimo mūsų veikla. Tai liudija ir gerėjantys unijų finansiniai rodikliai”, - “Kauno dienai” sakė K.Petraitis.

Asociacijai “Lietuvos kredito unijos” (LKU) priklausančios 57 kredito unijos per devynis šių metų mėnesius uždirbo 1,098 mln. litų, arba 73,3 proc. daugiau nei pernai tą patį laikotarpį, kai jų pelnas buvo 633,9 tūkst. litų. Bendras asociacijos narių turtas rugsėjo pabaigoje buvo 243,553 mln. litų (55,8 proc. didesnis nei prieš metus), kapitalas - 30,528 mln. litų (52,5 proc. didesnis), indėlių suma - 192,758 mln. litų (57,4 proc. didesnė), paskolų suma - 180,938 mln. litų (51,5 proc. didesnė).

“Kredito unijos yra ypatingos kredito įstaigos, nes jos valdomos demokratiniu principu: vienas narys - vienas balsas. Paslaugos nariams teikiamos palankiausiomis sąlygomis, nes kiekvienas unijos narys yra ne klientas, bet savininkas”, - aiškino K.Petraitis ir akcentavo, jog unijos dirba kur kas lanksčiau nei bankai, kur paskolų suteikimo procedūros yra sudėtingesnės. Į unijų duris dažnai beldžiasi bankuose neigiamų atsakymų sulaukę gyventojai.

Kaune įsikūrusios Lietuvos centrinės kredito unijos valdybos pirmininkas Ramūnas Stankevičius taip pat tikino, kad unijos vis sėkmingiau konkuruoja su bankais: “Kadangi kai kuriuose rajonuose ar seniūnijose nebeliko bankų skyrių, jų vietose savo filialus kuria unijos, suteikiančios tas pačias paslaugas kaip ir bankai. Tad atokesniuose šalies rajonuose unijos net neturi konkurentų. Mūsų pranašumas prieš bankus yra tas, kad esame arčiau žmonių. Kol kas su bankais negalime konkuruoti tik dėl paskolų būstui įsigyti, tačiau vartotojiškas paskolas unijose galima gauti greičiau ir paprasčiau, nes mes lanksčiau vertiname žmonių galimybes grąžinti kreditus”.

R.Stankevičius pripažino, kad unijos kol kas nusileidžia bankams paslaugų sektoriuje. Tačiau jau kitais metais ir kredito unijos ketina savo klientams siūlyti elektroninės bankininkystės paslaugas internetu bei korteles. Šiuo metu Kaune veikia 5 kredito unijos, kurios pakaunėje jau ima kurti savo filialus.

Lietuvoje pirmoji kredito unija “Taupmenų skolinimosi bendrovė” buvo įkurta 1871 metais Pabiržėje. Nors kredito unijos tapo labai populiarios prieškarinėje Lietuvoje, sovietinės okupacijos metai iškraipė kredito kooperacijos principus. Po Nepriklausomybės atkūrimo kredito unijos veiklą atnaujino 1995 metais ir pirmąja kredito unija tapo “Vievio taupa”.