Konrado naujienos


2004-07-31
Konrado naujienos

Vienintelė nauja dailės paroda kitą savaitę.

Tekstilininkų ir dailininkų gildija vasarą pristato jaunųjų menininkų kūrybą. Rugpjūčio 3 d., antradienį, 17 val. galerijoje bus atidaryta Viliaus Venckevičiaus paroda “Karališkas kraujas”. Ji veiks iki rugpjūčio 31 d.

V.Venckevičius yra baigęs Kauno dailės gimnaziją, nuo rudens tęs studijas Vilniaus dailės akademijoje, Kostiumo dizaino katedroje. “Karališkas kraujas” - tai jaunojo menininko sukurta tekstilė, drabužiai, galvos apdangalai ir juvelyrika.

Tapytas šilkas - Lenkijos lietuviams.

Kitą savaitę Punsko lietuvių Kultūros namuose bus atidaryta Lietuvos tekstilininkių tapytų ir margintų šilko kūrinių paroda. Rugpjūčio 3 - 31 dienomis veiksiančioje ekspozicijoje savo kūrinius rodys vilnietės tekstilininkės Eglė Ganda Bogdanienė, Jūratė Urbienė, kaunietės Danutė Ona Jonelienė, Jūratė Petruškevičienė, Jolanta Šmidtienė, Elė Tamašauskienė, Margarita Taurinskienė, šiaulietė Nijolė Sitonytė. Lina Gutauskienė ir Lina Jonikė (Jonikienė) atstovauja Rumšiškių menininkų kolonijai.

Granito skulptūros būsimiesiems Fredos miestelio gyventojams.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamas tarptautinis granito skulptūrų simpoziumas. Jo koordinatorė Virginija Babušytė-Venckūnienė pastebėjo, kad dekoratyvinės skulptūros Kaune nebestatomos jau beveik dešimtmetį. Tačiau šiame simpoziume užsimota ne tik švietėjiškai auklėjamajai funkcijai. Norima priartinti žmogų prie meno vertybių tikrąja šio žodžio reikšme. Simpoziumas vyks naujai statomame gyvenamųjų namų komplekse “Fredos miestelis”.

Du skulptoriai iš Lietuvos ir po vieną skulptorių iš Italijos, Ispanijos ir Prancūzijos rugpjūčio 1 -30 dienomis ne tik kurs, bet ir keliaus po Lietuvą, bendraus su kauniečiais. Jau žinomos ir Tarptautinio granito skulptūrų simpoziumo “Kaunas 2004” dalyvių pavardės ir būsimų kūrinių pavadinimai. Vilnietis Vytenis Antanavičius iš granito kurs skulptūrą “Dviese”, kaunietė V.Babušytė-Venckūnienė - skulptūrą “Atsivėrimas”, Remidžio Davila iš Ispanijos į Kauną atvyksta su skulptūros “Suena frustrado” idėja, o jo kolega iš Italijos Lučiano Dionizi - su kūrinio “Greca” sumanymu. Janas Lybardas iš Prancūzijos “Fredos miesteliui” sukurs granitinę “Eva-Nais”.

Lietuvos žemės ūkio universiteto mišraus choro dalyviai tebegyvena kelionės į Italiją nuotaikomis.

Seniausiame Europoje Bolonijos universitete, turinčiame gilias kultūrinių renginių organizavimo tradicijas, vyko XIV tarptautinis festivalis “Nuova Europa” (“Naujoji Europa”). Į šį, kasmet vykstantį, “Musicateneo” festivalį buvo pakviestas ir Lietuvos žemės ūkio universiteto studentų mišrus choras “Daina”, vadovaujamas Ramunės Navickienės. Festivalyje, kuris šiemet buvo skirtas Europos Sąjungos plėtrai, visi kolektyvai reprezentavo savo šalies kultūrą ir muzikos tradicijas.

Festivalį vainikavo jungtinis studentų chorų ir orkestrų koncertas - Antonino Dvoržako kūrinys “Stabat Mater”. Finalinio koncerto dalyviams - LŽŪU studentų, Bolonijos universiteto muzikos kolegijos, Prahos Karlo universiteto chorams, Maltos universiteto vokaliniam ansambliui bei simfoniniam orkestrui iš Budapešto politechnikos universiteto - jis paliko neišdildomą įspūdį.

Publika audringai sutiko šio projekto organizatorius, dalyvius, chorų vadovus, klausytojai neslėpdami emocijų audringais plojimais sveikino šį įspūdingą koncertą. Svarbus “Musicateneo 2004” festivalio akcentas bus ir koncertinio A. Dvoržako “Stabat Mater” atlikimo įrašas, kurį organizatoriai netrukus žada išleisti kompaktinės plokštelės pavidalu. Choras “Daina” puikiai įsiliejo į profesionalių kolektyvų skambesį, iš kurio išsiskyrė nebent savo jaunatviškumu.

Netikėtu rakursu - akimirka iš Pažaislio muzikos festivalio.

Atrodo, maestro Gintarui Rinkevičiui Kaune auga pamaina, nuo mažens žinanti, kaip reikia diriguoti garsiausiems pasaulio orkestrams.