Konrado naujienos


2004-03-06
Konrado naujienos

Apie meilę, kančią ir amžinybę.

Aktorė Dalia Jankauskaitė, solistė Rita Preikšaitė ir gitaristas Artūras Kelpša kovo 12 d., penktadienį, 18 val. kviečia į Lėlių teatrą, kur vyks poezijos ir romansų vakaras “Rudens sode”. Programoje skambės iškiliausių XX amžiaus poečių - Salomėjos Nėries ir Marinos Cvetajevos - eilės bei rusų romansai. Programos režisierė - Doloresa Kazragytė, dailininkė - Julija Skuratova. “Kas subrandina žmogaus sielą amžinybei? Meilė, kančia, praradimai - labiausiai. Poetėms Salomėjai Nėriai ir Marinai Cvetajevai visko buvo lemta su kaupu. Abiejų šių poečių kūrybą sieja lemties nuojautos ir gyvenimo mirksnio amžinybė”, - anonsuoja būsimą poezijos ir muzikos vakarą jo organizatoriai.

Dainos - paminklai žuvusiems partizanams.

Ryšių istorijos muziejuje (Rotušės a. 19) kovo 12 d., penktadienį, 17.30 val. vyks Lietuvos veterinarijos akademijos folkloro ansamblio “Kupolė” premjera “Lietuvos partizanų dainos”. Tai Lietuvos partizanų atminimui skirta programa, sudaryta iš pačių ansambliečių Dzūkijos kaimuose ir miesteliuose užrašytų dainų ir prisiminimų. Nuostabą kelia partizanų dainų gausa: vos ne kiekvienam žuvusiam partizanui - daina. Daugybė dainų, tapusių paminklais numestiems ant gatvių grindinio, nukankintiems saugumiečių rūsiuose, užkastiems šiukšlynuose. Ši premjera - tai tūkstantasis “Kupolės” koncertas.

Apie reklamos subtilybes.

Šis akmeniu prislėgtas skelbimas apie rastus raktus praėjusią savaitę gulėjo prie Kauno paveikslų galerijos K.Donelaičio gatvėje. Po keleto valandų kažkas prie jo padėjo stalinę lempą - susikūrė lyg koks improvizuotas radinių biuras po atviru dangumi. Sako, iki vakaro atsirado ir raktų, ir lempos šeimininkas.

Iš keliautojo ir fotografo archyvo.

Kovo 12 d., penktadienį, 16 val. Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje (V.Putvinskio g. 55) vyks fotografo, keliautojo, kino režisieriaus ir operatoriaus Juozo Kazlausko (1941-2002) fotografijos parodos atidarymas. Anot fotografijos kritiko Skirmanto Valiulio, J.Kazlauskas buvo reporteris iš prigimties, sugebėjęs vienu metu dirbti abiem rankomis - su fotoaparatu ir kino kamera. Neramios sielos J.Kazlausko kelionių maršrutai vedė į tolimus Šiaurės kraštus, Arkties vandenyną, Čečėniją, tragedijos ištiktą Černobylį, lietuvių tremtinių keliais.

Kūriniai, dedikuoti Kovo 11-ajai.

Jau šeštą kartą Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2) ir miesto Filharmonijoje bus surengta paroda, dedikuota Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai. Į parodą dailininkų klubai “Sfinksas” ir “Meno sparnai” sukvietė skirtingų kartų ir įvairių dailės sričių Kauno menininkus. Daugiau nei penkios dešimtys autorių pateikia savo kūrinius, dedikuotus Kovo 11-ajai. Iškilmingas atidarymas numatytas kovo 9 d., antradienį, 16 val.

Dar vienas pasimatymas su M.K.Čiurlioniu.

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus kviečia moksleivius į eilinę popietę “Diena su M.K.Čiurlioniu”. Ji vyks kovo 9 d., antradienį, 15 val. Šios, jau trečiosios, popietės tema - “M.K.Čiurlionis ir jaunimo kūrybos bandymai” bei ekskursija po M.K.Čiurlionio kūrinių ekspoziciją. Šį renginių ciklą muziejininkai organizuoja kartu su Savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriumi bei M.K.Čiurlionio draugijos Kauno skyriumi.

Vitražo miniatiūros iš Vilniaus.

Kovo 8 d., pirmadienį, 17 val. V.Kudirkos viešojoje bibliotekoje (Laisvės al. 57), dalyvaujant autoriui, bus atidaryta dailininko vitražisto Antano Garbausko vitražo miniatiūrų paroda. A.Garbauskas - Vilniaus keturmetės vaikų dailės mokyklos steigėjas, daugelio parodų dalyvis. Sukūrė Vasario 16-osios gimnazijos (Vokietija) koplyčios, Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos aktų salės, Vilniaus M.Mažvydo bibliotekos, Vilniaus Šv.Onos bažnyčios vitražus. Už nuopelnus Lietuvai apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino I laipsnio medaliu.