Komplimentai pagarsėjusiai stomatologei


2004-01-30
Stasys GUDAVIČIUS
Komplimentai pagarsėjusiai stomatologei
“Kauno grūdų” vadovas T.Barštys linki Lietuvai kuo daugiau tokių moterų kaip skandalingoji R.Smailytė

Prieštaringai vertinamas Kauno verslininkas, miesto Tarybos narys Tautvydas Barštys vakar liudijo kaltinimų Prezidentui pagrįstumą tiriančioje Seimo komisijoje.

Jos nariai teigia, kad “Kauno grūdų” savininko ir vadovo atsakymai bus labai naudingi galutinėms komisijos išvadoms.

Daug ką rėmė

Į komisijos posėdį T.Barštys vakar ryte atvyko linksmai nusiteikęs. “Aš išvakarėse gėriau, tai dabar keistai jaučiuosi. Kaip gerai, kad vandens duoda nemokamai”, - džiaugėsi “Kauno grūdų” vadovas prieš posėdį, atsisukdamas mineralinio vandens buteliuką ir godžiai jį gerdamas.

Paklaustas, kodėl palaiko kontaktus su Kauno nusikaltėlių autoritetu vadinamu Henriku Daktaru, Prezidento advokatų komisijoje liudyti iškviestas T.Barštys piktinosi: “Juk aš Kaune gimiau ir užaugau. Kaip aš jo galiu nepažinoti. Kaune visi su H.Daktaru vienaip ar kitaip pažįstami arba turėjo su juo kokių nors reikalų”.

Žurnalistams “Kauno grūdų” savininkas sakė finansiškai rėmęs ne tik R.Pakso, bet ir dabartinio Seimo Pirmininko Artūro Paulausko rinkimų kampaniją. Jis pridūrė rėmęs ir įvairias politines partijas, tarp jų - konservatorius bei socialdemokratus. “Šiandien kiekvienas normalus verslininkas paremia visas partijas”, - tvirtino T.Barštys.

Su moterimi finansinių reikalų netvarkė

Po beveik pusantros valandos užtrukusių liudijimų komisijos posėdyje T.Barštys iš pradžių nenorėjo atsakinėti į žurnalistų klausimus, tačiau po to nusileido. Jis teigė nepažįstąs buvusio R.Pakso verslo partnerio, bendrovės “Restakas” vadovo Algirdo Drakšo, nors jie abu yra vienos politinės jėgos - R.Pakso įsteigtos Liberalų demokratų partijos - nariai.

Paklaustas, ar ne jo balsas girdėti telefono pokalbių su A.Drakšu įrašuose, T.Barštys išsisuko: “Klausykitės. Aš manau, kad ne”.

T.Barštys taip pat patikino netvarkęs “intymių reikalų” su Prezidento skandalo metu pagarsėjusia Renata Smailyte. Į klausimą, ar su ja tvarkęs kokius nors dalykinius, finansinius reikalus, “Kauno grūdų” vadovas atsakė klausimu: “Na, kokie gali būti su moterimi finansiniai reikalai?”

Kiek vėliau T.Barštys pažėrė komplimentų R.Smailytei. “Duok Dieve Lietuvai daugiau tokių moterų, kurios sugeba turėti tokių ryšių”, - pakiliai kalbėjo jis.

Viešai T.Barštys nepanoro atsakyti į klausimus apie savo vaidmenį V.Grigaravičiaus nuvertimo istorijoje. “Kauno grūdų” vadovas staiga ėmė teisintis galįs kalbėti tik su televizijos kanalo TV4 žurnalistais. Manoma, jog jis ketina įsigyti šį telekanalą.

Kai kurie liudytojai vėl neatvyko

Apkaltos komisijos vicepirmininkas Julius Sabatauskas nebuvo nusiteikęs detaliai pasakoti, apie ką klausinėta T.Barščio uždarame posėdyje. Tačiau jis pripažino, kad šis liudijimas bus tikrai naudingas galutinėms komisijos išvadoms. Tačiau leista suprasti, kad nėra laužta iš piršto nuomonė apie galimą šio verslininko įtaką R.Paksui arba jo artimiausiai aplinkai.

Vakar komisijoje taip pat apklausti keli liudytojai, susiję su bendrovės “Žemaitijos keliai” akcijų pirkimu. Įtariama, kad šių akcijų savininkams buvo daromas spaudimas pasitelkiant Prezidentūros atstovus. Dėl akcijų pirkimo į komisiją buvo pakviestas “Žemaitijos kelių” direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Vičkačka, bendrovės “Šiaulių plentas” direktoriaus pavaduotojas Algimantas Mikšys, “Moters” žurnalo bendrovės vadovas Andrius Gumbys ir Finansų maklerio įmonės “Finasta” direktoriaus pavaduotojas Romas Matukas.

Po apklausos A.Mikšys žurnalistams trumpai patvirtino, kad iš Prezidento aplinkos būta tam tikro spaudimo parduoti jo turimas “Žemaitijos kelių” akcijas.

Komisija tuo pat klausimu norėjo apklausti ir “Restako” vadovą A.Drakšą, tačiau šis dėl ligos ir vėl neatvyko į posėdį.

Neatvyko ir bendrovės “Italiana International” atstovas Vladas Jakutis, siejamas su nusikalstamu pasauliu, užsiimančiu cigarečių kontrabanda. Įtariama, kad V.Jakutis palaikė kontaktus su Prezidento aplinka, gaudavo jį dominančios konfidencialios informacijos alkoholio įmonių privatizavimo klausimais.

Kitą savaitę apkaltos komisija tikisi pradėti rengti savo išvadas, kurias turėtų Seimui pateikti iki vasario 13-osios.