Kauno valdžios palikimas - padidėjęs valdininkų būrys


2007-04-05
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Kauno valdžios palikimas - padidėjęs valdininkų būrys

Per besibaigiančią Kauno savivaldybės tarybos kadenciją administracija pasipildė beveik 200 biurokratų

Paskutines kadencijos dienas skaičiuojanti Kauno valdžia viena po kito skubiai skelbia konkursus naujiems darbuotojams. Tačiau ji neigia į šiltus postus norinti pasodinti savus žmones.

Po vieno tokių konkursų miesto mero patarėjas Petras Lagunovas įdarbintas Bendrajame skyriuje. Šiomis dienomis paskelbtas dar vienas - Užsienio ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo konkursas.

Metus skyrius dirbo be vadovo

Praėjusią savaitę Savivaldybės administracija paskelbė net keletą konkursų. Ieškoma darbuotojų Užsienio ir viešųjų ryšių, Urbanistikos bei kituose skyriuose.

“Dar pernai buvo sujungti Užsienio ir Viešųjų ryšių skyriai. Daugiau nei metus vedėjo konkursas nebuvo skelbtas, o kadencijai artėjant pabaigą skubama kažką įdarbinti. Matome, kad šių skyrių sujungimas nepasitvirtino.

Taip pat akivaizdu, kad skyrius buvo suformuotas vadovaujantis politinėmis simpatijomis. Tuo įsitikinome, kai Savivaldybės puslapyje bandėme išspausdinti sėkmės koalicijos programą. Susidūrėme su tam tikrais trukdžiais”, - teigė Kauno konservatorių lyderis Andrius Kupčinskas.

Daugiau nei metus niekam nerūpėjo, kad skyriui vadovauja laikini vedėjai. “Su manimi šio konkurso niekas nederino. Nemanau, kad dabar tikslinga ieškoti naujo vadovo. Tą galėtų padaryti jau naujieji Savivaldybės administracijos vadovai”, - teigė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Alfonsas Jarušauskas. Būtent jam pavaldus Užsienio ir viešųjų ryšių skyrius.

Ieškoma laisvų postų

Apie Užsienio ir viešųjų ryšių vedėjo bei vyr. specialisto konkursą oficialiai paskelbta praėjusios savaitės pabaigoje. Tai padaryta skubos tvarka, nurodžius Savivaldybės administracijos laikinajam direktoriui Robertui Stanioniui.

Neoficialiuose pokalbiuose užsiminta, kad į šį postą gali pretenduoti mero patarėja Jolita Linkevičiūtė, pagarsėjusi dėl skaitytojus klaidinančio leidinio “Kaunas, kuriame gera gyventi”.

Tuo tarpu kitas mero patarėjas Petras Lagunovas jau gali būti ramus. Prieš keletą savaičių jis laimėjo konkursą ir dirbs Savivaldybės Bendrajame skyriuje.

Savivaldybės kuluaruose kalbama, kad iš valdžios besitraukiantys liberalcentristai bando pasirūpinti ir kitais saviškiais. Postų ieškoma ne tik administracijoje, bet ir Savivaldybės bendrovėse, kurios jau seniai vadinamos politikų prieglaudomis.

Plečiami ir kiti padaliniai

“Kauno dienos” duomenimis, nauji etatai numatyti Energetikos, Komunalinio ūkio, Turto tvarkymo ir kituose skyriuose.

Pagal miesto Tarybos patvirtintą sprendimą, Savivaldybės administracijos darbuotojų skaičius negali viršyti 927. Prieš ketverius metus ši riba buvo 740.

“Dabar jau susidaro įspūdis, kad ir naujoji riba gali būti viršyta. Naująją kadenciją valdininkų skaičius tikrai nebus didinamas”, - tikino kandidatas į Kauno merus A.Kupčinskas.

Savivaldybės administracijos laikinasis direktorius R.Stanionis politiko įtarimus neigia. “Nustatytos ribos tikrai neperžengėme. Tiesiog vyksta judėjimas - kai kas palieka darbą, į kandidatams atsilaisvinusius postus skelbiami konkursai. Anksčiau būdavo net eilė norinčiųjų įsidarbinti Savivaldybėje. Dabar - nesulaukiame pareiškimų”, - tvirtino R.Stanionis.

Jis neigė ir kalbas, kad Užsienio ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo konkursas skubos tvarka paskelbtas, nes šis postas numatytas savam žmogui. “Nieko negirdėjau. Abejoju, ar apskritai atsiras norinčiųjų užimti šias pareigas”, - bandė tikinti laikinasis administracijos vadovas. Jau kitą savaitę greičiausiai jis neteks šių pareigų.

Tuštėja ir rezervo fondas

Sėkmės koaliciją sudariusių partijų atstovai nuogąstauja, kad kitą savaitę perėmę miesto valdžią gali rasti nemalonių dovanėlių. “Kauno diena” rašė, kad keli šimtai tūkstančių litų atseikėti iš Savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondo.

“Susidaro įspūdis, kad kai kuriuos sprendimus itin skubama priimti. Akivaizdžiai matome, kad už jų kyšo tam tikrų grupių ausys. Nerimą kelia, kaip dabar supaprastinta tvarka tvirtinami detalieji planai. Architektai turbūt dirba naktimis. Savivaldybės administracijos vadovui tenka pasirašyti šūsnis popierių. Miesto Tarybos nariai šių dokumentų nemato”, - stebėjosi A.Kupčinskas.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, R.Stanionis be miesto Tarybos žinios tvirtindavo tik smulkesnius detaliuosius planus. Tuo tarpu neseniai Savivaldybės administracijos laikinasis direktorius pasirašė ant viešbučio “Respublika” detaliojo plano.

“Nesame nusistatę prieš investicijas, tačiau toks slaptumas stebina. “Respublikos” detalųjį planą turėjo tvirtinti miesto Taryba. Tai svarbus Kauno plėtros objektas”, - teigė A.Kupčinskas.