Kauno funikulieriai pavaizduoti pašto ženkluose


2004-10-16
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Kauno funikulieriai pavaizduoti pašto ženkluose

Lietuvos paštas į apyvartą išleidžia dviejų pašto ženklų seriją “Technikos paminklai. Kauno funikulieriai”. Kauno apskrities centriniame pašte filatelistai šiandien ne tik galės įsigyti naujuosius ženklus, bet jie bus žymimi pirmos dienos antspaudu.

Pasak Kauno apskrities centrinio pašto rinkodaros ir komercijos skyriaus viršininko Remigijaus Osausko, pašto ženkluose pavaizduoti abu mieste esantys funikulieriai. “Dar neseniai Kaunas buvo vienintelis miestas Baltijos šalyse, kuriame buvo galima naudotis keltuvais. Dabar tokią transporto priemonę turi ir Vilnius, tačiau tai naujas mechanizmas. Tuo tarpu laikinosios sostinės Žaliakalnio ir Aleksoto funikulieriai įtraukti į saugomų kultūros objektų sąrašą”, - teigė R.Osauskas.

Abu pašto ženklai išleisti 600 tūkstančių tiražu. Jie bus 1 ir 1,3 lito nominalo. Serijos “Technikos paminklai. Kauno funikulieriai” pašto ženklų ir pirmos dienos antspaudo autorė - dailininkė G.Luzinienė.

Kauno funikulieriai yra įdomūs tarpukario Lietuvos reliktai. Žaliakalnio keltuvas pradėjo veikti 1931-aisiais, o po ketverių metų įrengtas ir Aleksoto funikulierius. Dabar šie keltuvai priklauso bendrovėms “Autrolis” ir “Kauno liftai”.