Kauniečio darbas taps Jonavos simboliu


2004-09-25
Ramutė VAITIEKŪNAITĖ
Kauniečio darbas taps Jonavos simboliu

Šiandien iškilmingai atidengiamas skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtas monumentas “Šviesos bokštas”

Aikštė, į kurią subėga svarbiausi Jonavą kertantys keliai, buvo tuščia, nors miesto šeimininkai jau seniai svajojo ją papuošti monumentu. Sumanymui įgyvendinti ir jį finansuoti Jonavos savivaldybė sukirto rankomis su “Achemos” vadovais ir paskelbė konkursą, kuriam įvairių miestų menininkai pateikė 18 projektų. Geriausiu iš jų buvo pripažintas originalus skulptoriaus Stasio Žirgulio “Šviesos bokštas”.

Ažūrinis 11 m aukščio nerūdijančio plieno bokštas, ant kurio stovintis miesto sergėtojas Jonas tiesia ranką pasveikinti atvykusiuosius, bet neišleidžia iš rankų skydo ir ieties, nuo šiol taps Jonavos simboliu. Tai skulptoriaus Stasio Žirgulio sumanymas sukurti miesto dvasią ir jo rimtį saugantį, šviesą skleidžiantį monumentą. Vakarais kartu su gatvių žibintais nušvisiantis “Šviesos bokštas”- ne šiaip iš išorės apšviestas statinys, bet savaiminė šviesos sklaida. Metaforišką kompoziciją vieni vadins namo kviečiančiu švyturiu, kiti vertins miesto heraldikos akcentus.

“Džiaugiuosi, kad miestas sugalvojo tokį konkursą, panoro turėti savo plastinį simbolį. Konkurso sąlygos suteikė man galimybę ir paskatino sukurti atraktyvų, tačiau ir giliaprasmį “Šviesos bokštą”, kuris yra lyg laiko refleksija, mums visiems svarbi ir rūpinti šviesos siekiamybė”, - sakė S.Žirgulis.

Su skulptoriumi kartu dirbęs architektas Leonas Adomkus neslėpė šypsenos žvelgdamas į užbaigtą kūrinį. “Puiku, kad “Šviesos bokštas” pritapo aplinkoje, subtiliai įsijungė į bendrą mastelį, kad ir iš kur į jį žvelgtume, viršuje esanti miesto sergėtojo skulptūra - visada dangaus fone”. - sakė L.Adomkus.

Monumento, kurio sąmata - 250 tūkstančių litų, kūrimas domino ir Jonavos vyriausiąjį architektą Julių Zonį. “Tokios skulptūros gali pavydėti ne tik didieji Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos miestai”, - sakė L.Zonys.

“Kai prasidėjo darbai, nė neįsivaizdavau, kas čia bus, o šiandien jau atrodo, kad “Šviesos bokštas” šioje aikštėje buvo visada, - sakė Kaune studijuojančios būsimos medikės jonavietės Milda ir Lidija Karnuševičiūtės. - Ir namiškiai kalba tą patį”.

Rugsėjis ypatingas mėnuo skulptoriui Stasiui Žirguliui: M.Žilinsko galeriją rugsėjo 29 d. papuoš didžiojo dailės kolekcininko ir mecenato, Kauno garbės piliečio skulptūrinis portretas, o pats skulptorius išskubės į Prahą, kur atidaroma jo kūrybos darbų parodą. Stasio Žirgulio skulptūros jau puošia Kauną, Šiaulius, Šakius, o nuo šios dienos - ir Jonavą.