Kauniečiai žada papildyti Grūto parko ekspoziciją


2004-01-10
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Kauniečiai žada papildyti Grūto parko ekspoziciją
Bendrovės “Kauno keliai” sandėliuose saugoma dar nemažai sovietinių reliktų ir suniokotų meno kūrinių

Savivaldybės sudaryta komisija ušvakar revizavo bendrovės “Kauno keliai” sandėliuose sukauptą turtą. Jau beveik dešimtmetį čia guli įvairios sovietinius laikus primenančios memorialinės lentos ir skulptūros. Bendrovės rinkodaros skyriaus viršininko Juozo Bublio teigimu, šiemet į jų sandėlį buvo atvežta ir vandalų suniokota Nacionalinės premijos laureato, skulptoriaus Roberto Antinio skulptūra “Saulė”.

Turės apsispręsti miesto Taryba

Sandėlyje iki šiol guli nemažai sovietinių laikų relikvijų. “Tai tik likučiai. Prieš dešimt metų jų čia buvo kur kas daugiau. Į Grūto parką iškeliavo Keturių komunarų, Lenino ir kitos skulptūros”, - pasakojo J.Bublys.

“Lenktyniavimas yra socializmo statybos komunistinis metodas”, “Komunizmas prasideda ten, kur atsiranda pasiaukojimas” - tai Stalino ir Lenino citatos, užrašytos ant dviejų memorialinių lentų. “Kauno kelių” darbuotojai jau neprisimena, kokius pastatus kažkada puošė šie “kūriniai”.

Sandėlyje taip pat guli sovietiniams veikėjams skirtos memorialinės lentos. Šie reliktai greičiausiai keliaus į Grūtą. “Jau kalbėjau su Viliumu Malinausku. Jis norėtų gauti šias relikvijas. Nežinau, ar visos jos pateks į ekspoziciją, tačiau muziejaus savininkas pats galės atsirinkti. Tiesa, prieš tai sprendimą turėtų priimti miesto Taryba”, - teigė Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys.

Prabilta apie poeto sugrįžimą

“Kauno keliuose” iki šiol saugoma prieštaringai vertinamo poeto Vytauto Montvilos skulptūra. Atgimimo laikais ji buvo atvežta iš Vytauto parko. Tuomet atrodė, kad šis kūrinys niekada neišvys dienos šviesos. Patriotų nemalonę poetas užsitraukė eilėmis: “Ateina genijai ir vėl išnyksta, atėjo Leninas visiems laikams”.

Tačiau šiuo metu diskutuojama, ar V.Montvilos skulptūra negalėtų būti pastatyta šalia namo, kuriame poetas gyveno, arba netoli IX forto.

“Tokių minčių yra, tačiau nieko konkretaus nenuspręsta. Poetas įnešė gana svarų indėlį į lietuvių literatūrą. Jo skulptūra buvo nuimta, prasidėjus vadinamajai raganų medžioklei. Dabar tapome tolerantiškesni, todėl ir kilo tokia idėja”, - sakė Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Z.Girčio teigimu, bendrovės sandėliai revizuoti neatsitiktinai. “Kauno kelius” rengiamasi privatizuoti, todėl reikia nuspręsti, ką daryti su saugomais įvairiais daiktais. Išmesti juos gaila, todėl ieškome kitų būdų. Dalis memorialinių lentų gali būti pasiūlyta muziejams”, - sakė pavaduotojas.

Bendrovėje saugomos ir įvairių kompozitorių memorialinės lentos su užrašais lietuvių ir rusų kalbomis.

Žada ieškoti pinigų

Prieš kurį laiką į bendrovės “Kauno keliai” sandėlį buvo atgabenta R.Antinio kalto vario skulptūra “Saulė”. Ji stovėjo netoli Menininkų namų. “Chuliganai ją apipurškė dažais, nulupinėjo varį. Gaila, kad tokie meno kūriniai priversti tūnoti mūsų sandėlyje”, - sakė viršininkas.

Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojo Z.Girčio teigimu, artimiausiu metu turėtų būti pasirašytas apžiūros aktas. “Nepamiršome minėtos skulptūros, tačiau jos restauracija kainuotų nemažai lėšų. Ketinu kreiptis į miesto vadovus ir viliuosi, kad “Saulė” bus sugrąžinta į senąją vietą”, - teigė jis.

“Kauno dienos” kalbintų specialistų nuomone, skulptūros restauracija gali kainuoti iki 100 tūkstančių litų. “Vandalai ją stipriai suniokojo. Gaila, bet tai jau ne pirmas R.Antinio kūrinys, nukenčiantis nuo chuliganų”, - sakė Z.Girčys. Ne kartą jau buvo rašyta apie skulptūros “Perkūnas” likimą.