Kainų kreivės kyla į viršų


2004-01-30
Gediminas STANIŠAUSKAS
Kainų kreivės kyla į viršų

Savivaldybėje paskubomis rengiamasi ketvirtadaliu padidinti kai kurių komunalinių paslaugų tarifus

Nesugebančios deramai administruoti mokesčių Kauno butų ūkio įmonės savo nuostolius bando perkelti ant sąžiningai mokančių gyventojų pečių. Savivaldybėje jau buvo rengiami dokumentai kai kuriuos komunalinių paslaugų tarifus padidinti 63 proc., tačiau tokie kai kurių valdininkų norai subliūško. Miesto Tarybos Savivaldos ir ekonomikos komiteto pirmininkė Violeta Boreikienė teigia, kad daugelis kauniečių kol kas moka tik už orą. “Namus žmonės remontuoja patys, teritorijai prižiūrėti samdo sargą, o stogui atnaujinti papildomai kaupia lėšas”, - tikino V.Boreikienė. Šiandien komiteto posėdyje bus siūloma paslaugų tarifus didinti 23 proc.

Tarifų didinti nebūtina

Dabar galiojančius 0,08 Lt/kv. m gyvenamųjų patalpų priežiūros ir profilaktinio remonto bei 0,05 Lt/kv. m bendrosios nuosavybės administravimo mokesčius norima padidinti 23,3 proc. Be to, tiek pat ketinama didinti ir Savivaldybės įmonės “Avarinė tarnyba” teikiamų privalomųjų paslaugų tarifus.

Projektą lydinčiame aiškinamajame rašte akcentuojama, kad 1994-2003 m. minėti tarifai nebuvo didinami, o įmonių atliekamos paslaugos rinkoje brango.

Savivaldos ir ekonomikos komitete, kuriam vadovauja V.Boreikienė, šiandien iš pat ryto bus aptariama galimybė didinti kauniečiams mokesčius. Valdininkai mokesčių didinimą vadina nepopuliariu, tačiau kartu sprendimo nelaiko ir neišvengiamu.

Gyventojai įsiskolinę

Anot Savivaldybės įmonės “Santakos butų ūkis” direktoriaus Algirdo Vagulio, butų ūkio įmonės gyventojų namuose atlieka visus būtiniausius remonto darbus. “Nesikišame tik į dujų ir šildymo tiekimo sistemas, visus kitus bendrosios nuosavybės priežiūros darbus atliekame, - tikino A.Vagulis. - Laiptinės, fasadų dažymas, pastogių ir stogų priežiūra - tai mūsų rūpestis”. Pernai įmonės apyvarta siekė apie 5 mln. Lt, o remonto darbų daugiabučiuose namuose atlikta už 1,28 mln. Lt.

A.Vagulis neigė spėjimus, kad mokesčių padidinimu bendrovė nori perkelti savo bėdas ant sąžiningai už komunalines paslaugas atsiskaitančių piliečių pečių.

Nemokūs kauniečiai “Santakos butų ūkiui” įsiskolinę apie 2,4 mln. Lt. Ši suma susidarė per maždaug trylika metų. Tačiau pradėjus aiškintis, kiek pastaraisiais mėnesiais surenkama ir priskaičiuojama pinigų, gali būti, jog miestiečiai sumoka netgi daugiau mokesčių, negu jiems priskaičiuojama.

Butų ūkio įmonių argumentus, kad darbuotojams reikia kelti atlyginimus, o teisminiuose ginčuose padengti išlaidas teismams bei antstoliams, V.Boreikienė vadino absurdiškais.

“Tegul iš varžytinių parduoda skolininkų butus ir turės už ką apmokėti teismams bei antstoliams. Kodėl už tai turi mokėti sąžiningai mokesčius mokantys gyventojai?” - retoriškai klausė V.Boreikienė.

“Kokias paslaugas gyventojams teikia butų ūkio įmonės, kad nori gauti daugiau pajamų? Gal už sąskaitos atnešimą iki namų?” - piktinosi politikė.

Avarinė tarnyba išliks

Savivaldybė, atrodo, vis dėlto pritars “Avarinės tarnybos” paslaugų tarifų padidinimui. Per aštuonerius metus, anot bendrovės vadovo Vaclovo Macionio, avarijų skaičius mieste vis didėjo - nuo 13 000 iki 15 700 per metus. “Per tą laiką padidėjo ne tik kuro sąnaudos, bet ir jo kainos. Jau neturime už ką įsigyti net priemonių avarijoms likviduoti”, - teigė V.Macionis.

Avarinę tarnybą samdo butų ūkio įmonės ir “Kauno energijos” filialas “Kauno energijos paslaugos”.

Tuo tarpu butų ūkio įmonės rengiamos reorganizacijai. V.Boreikienės nuomone, ateityje jų nebeliks. Savivaldybės Taryba nustatys maksimalius paslaugų tarifus. Jų negalės viršyti konkursą laimėjusi įmonė. “Namo gyventojai turės apsispręsti, iš kokios įmonės pirkti paslaugas”, - ateities scenarijų pasakojo V.Boreikienė.

Reorganizavus butų ūkį ir name įvykus avarijai, gyventojai atsiskaitytų pagal pateiktą sąskaitą tik už avarijos padarinių likvidavimą. Jie nemokėtų už nesuteiktas paslaugas, kaip moka dabar. V.Boreikienės įsitikinimu, nėra jokio pagrindo didinti paslaugų tarifų, todėl ji bandys įtikinti kitus Tarybos narius, kad įkainiai nebūtų indeksuoti.