Išblėsusi meilė tuština ir kišenes


2005-06-11
Remigijus JURGELAITIS
Išblėsusi meilė tuština ir kišenes

“Aukštyn žemyn” pažvelgė, ar skyrybos Lietuvos garsenybėms atsieina tiek pat, kiek ir Holivudo žvaigždėms

Nieko nebestebina pranešimai apie tai, kad skirtis nusprendę JAV ar Vakarų Europos turtingieji dalį santuokoje užgyventų lėšų privalo skirti savo sutuoktiniui. Milijardierių antrosioms pusėms atitenka milijonai grynaisiais, namai, jachtos ir kitas nekilnojamasis turtas.

Lietuvos garsenybės nelinkusios kalbėti apie tai, kiek joms kainuoja skyrybos, tačiau kai kurios yra prasitarusios, kad dėl sklandesnio skyrybų proceso tenka atsisakyti namų, o buvusiems sutuoktiniams išmokėti nemažas pinigų sumas.

Humoristas žmonai siūlo 44 tūkstančius

Negailestinga statistika - 50 proc. santuokų baigiasi skyrybomis, o 90 proc. - negražiu ir bjauriu procesu. Tokių procesų neišvengia ir mūsų šalies garsenybės, dalytis turtą neretai užsukančios į teismo salę.

Jau keleri metai Jungtinėse Amerikos Valstijose su vaikais, 15-mete Ieva ir 16-mečiu Martynu, gyvenanti Vitalija Orlauskienė neseniai patyrė vieną didžiausių sukrėtimų gyvenime. Moteris atsitiktinai sužinojo, jog su 11 metų jaunesne sugyventine laiką leidžiantis teisėtas jos vyras ir vaikų tėvas humoristas Artūras Orlauskas Lietuvoje slapta ėmė vykdyti teisminę skyrybų procedūrą. A.Orlauskas apie savo skyrybas yra pasakojęs viešai, tačiau jau dabar aišku, kad jos šou verslo žvaigždei kainuos ne vieną tūkstantį litų.

Sodybas bei žemės sklypus Kauno ir Lazdijų rajonuose, žemės sklypą Kelmės rajone humoristas ir politikas siekia pasilikti sau. Ieškininiame pareiškime teismui A.Orlauskas teigia JAV gyvenančiai žmonai norintis sumokėti 44 tūkst. 135 litų kompensaciją. Be to, humoristas ketina remti ir savo vaikus, tiesa, šios sumos, palyginti su Holivudo garsenybių įsipareigojimais, nėra labai didelės. Neoficialiai teigiama, kad savo vaikams kas mėnesį humoristas norėtų skirti po 125 litus.

Karas dėl buto bei namo

Kone skandalingiausiomis pastarojo meto skyrybomis, ko gero, galėtume vadinti Nijolės ir Vytauto Šustauskų istoriją. Iki šiol sutuoktiniai neišsiskyrė, nes politiko žmona reikalauja nemažos piniginės kompensacijos.

Prieš kelerius metus savo sodyboje burkavę kaip du balandžiai, dabar Šustauskai vienas kitam negaili pačių blogiausių epitetų ir žodžių. Buvęs Seimo narys Vytautas Šustauskas neturi nei namų, nei darbo, nei automobilio, tačiau jo buvusi žmona reikalauja ir kito sutuoktiniams priklausančio turto. Moteris dar iki vedybų turėto turto - dviejų kambarių buto Kaune, A.Juozapavičiaus prospekte, ir sodybos Kibučių kaime, Kaišiadorių rajone, - vyrui neketina atiduoti.

Moteris tvirtina buvusį sutuoktinį rėmusi ne tik pinigais, bet ir jos sūnaus iš Vokietijos siųstais baldais, automobiliais, kitais daiktais. N.Šustauskienė sako, kad jos vyras turėtų išmokėti ir kelių šimtų tūkstančių litų kompensaciją, tačiau darbo neturintis politikas, matyt, neišgalės pakloti nemažos sumos.

Žmonai - namas

Teisme nagrinėta ir Liberalų bei centro sąjungos vicepirmininko, Seimo nario Gintaro Steponavičiaus, ir Laisvosios rinkos instituto vicepirmininkės Guodos Steponavičienės ištuokos byla. Tačiau, atrodo, kad šie sutuoktiniai nesunkiai pasidalijo užgyventu turtu. Daugiausiai diskusijų buvo kilę dėl ne itin didelio sutuoktinių namo, kuris po skyrybų atiteko politiko žmonai.

“Negali laikyti to vien savo pralaimėjimu. Tiesiog tai etapas, kuris nėra lengvas abiem. Tai nebuvo kaip perkūnas iš giedro dangaus. Taip klostėsi mano šeimos istorija, dviejų žmonių santykiai. Vis dėlto manau, kad kiekvienas turi galimybę iš tokios situacijos išeiti kažką supratęs. Ir - garbingai”, - situacijos anksčiau kalbėdamas su “Kauno diena” nebuvo linkęs dramatizuoti G.Steponavičius.

Nepaisant to, kad skyrybos jam atsiėjo ne vieną šimtą tūkstančių litų (tiek vertinamas vien namas), politikas situacijos nedramatizuoja: “Mes ir toliau galime bendrauti ir bendraujame. Mus vienija rūpestis aštuonmečiu mūsų sūnumi. Manau, kad pagarbą vienas kitam mes išsaugosime ir ateityje”.

Eva teisėsi dėl butų

Skandalingu buvo vadinamas ir šiemet prasidėjęs teismo procesas, kai skyrėsi dainininkė Eva su savo vyru, prodiuseriu Jurgiu Gyliu. Šou pasaulyje visi puikiai žino, kad Eva už muzikinę savo karjerą turėtų būti dėkinga, kaip anksčiau teigta, turtingam savo vyrui verslininkui.

Matyt, dėl šios priežasties pramogų verslo užkulisiuose sklandė gandai, kad šios skyrybos - fiktyvios, nes J.Gylys turi didelių finansinių problemų ir tokiu būdu pora norėjo išsaugoti kartu užgyventą turtą - dviejų kambarių butus Vilniuje ir Palangoje.

Tačiau dainininkė paneigė tokias kalbas, o jos žodžius puikiai įrodo ir vėliau sekę įvykiai - turto dalybos. Abu sutuoktiniai nebuvo linkę nusileisti ir taikiai pasidalyti turto.

Po skyrybų prarado turtus

Pasaulio garsenybėms skyrybos kainuoja gerokai daugiau. Visuomenės dėmesį nuolat kaustė velionės princesės Dianos ir princo Čarlzo santuoka ir po jos sekęs skyrybų procesas. Iki dabar pasirodo pranešimų, kokius turtus ir pinigų sumas turto įpėdinis buvo priverstas skirti Velso princesei.

Princesė Diana per skyrybas visiškai ištuštino princo Čarlzo kišenes ir susišlavė kone visą jo asmeninį turtą. “Princesė Diana susirinko viską, ką jis turėjo. Man buvo įsakyta parduoti visas jo akcijas, kad galėtų jai atiduoti išmokas grynaisiais”,- pasakojo buvęs princo Čarlzo asmeninis finansinis patarėjas Džefris Bignelis.

Diana su Čarlzu išsiskyrė 1996 metais, o po metų kartu su meilužiu Dodžiu al Fajedu žuvo per avariją Paryžiuje.

“Ji kaip reikiant pašvarino jo kišenes. Žinoma, jis tuo nebuvo patenkintas. Būtent nuo tada aš lioviausi jam dirbti, nes jis nebeturėjo asmeninio turto”,- sakė G.Bignelis.

Milijono vertas namas

Kai britų aktorė ir dizainerė Seidi Frost skyrėsi su savo vyru, kino žvaigžde Džiudu Lo, taip pat prasidėjo turto dalybos.

“Aš labai nenoriai priėmiau sprendimą, kad mudviejų su Džiudu santuoka žlugo, - sakė ji. - Mes sutarėme, kad skyrybos yra vienintelis būdas toliau bendrauti, bet lygiai taip pat sutarėme, jog darysime viską, ką tik galėsime, kad garantuotume, jog šis skausmingiausias, koks tik begali būti, procesas išeitų į naudą mūsų vaikams”.

“Jie yra, visada buvo ir liks didžiausias mūsų prioritetas”, - pridūrė aktorė. Dž.Lo buvusiai žmonai paliko daugiau nei milijono vertą namą ir išmokėjo piniginę kompensaciją.

Kas po daugiau nei 1 milijoną

61-erių metų kino žvaigždei Harisonui Fordui taip pat brangiai atsiėjo skyrybos su žmona Melisa Matison. Anot britų laikraščio “Express”, aktorius sumokės jai iš viso 72 milijonus eurų.

10 milijonų eurų antrajai savo žmonai po 20 santuokos metų H.Fordas sumokėjo grynaisiais. Be to, kiekvienais metais po 290 tūkst. eurų alimentų jis skirs bendriems vaikams 16-mečiam Malkolmui ir 13-metei Džordžijai.

2000-ųjų lapkritį pora paskelbė, kad nusprendė pagyventi atskirai ir tikėjosi išspręsti savo nesutarimus, tačiau M.Matison kitų metų rugpjūtį padavė prašymą oficialiai pripažinti, kad jiedu negyvena kartu. Ji taip pat siekė teisės globoti du poros vaikus.

Dabar H.Fordas gyvena su buvusia televizijos serialo “Eli Makbyl” žvaigžde Kalista Flokhart.

Buvusiai mylimajai - dovana

Šiuo metu viso pasaulio žiniasklaidos objektyvai krypsta į Bredo Pito ir Dženifer Aniston skyrybų procesą. Holivudo garsenybė yra dosnus, su juo išsiskirti nusprendusiai žmonai Dženifer Aniston jau atidavė 14 mln. dolerių (36 mln. litų) vertės namo, kuriame jie anksčiau gyveno, raktus.

Teigiama, kad kino filmų gražuolis atsisakė planų parduoti Holivude esantį namą, kurį buvę sutuoktiniai dvejus metus rekonstravo, nes serialo “Draugai” žvaigždė panoro jame pasilikti.

B.Pitas nešvaisto laiko veltui po išsiskyrimo su Dž.Aniston - naują gyvenimą pradedantis aktorius Kalifornijos Malibu mieste už 9 mln. dolerių (23,4 mln. litų) nusipirko ant skardžio pastatytą namą. Naujasis trijų miegamųjų ir keturių vonios kambarių būstas paplūdimyje aktoriui krito į akį bevartant architektūros ir nekilnojamojo turto žurnalą “Distinctive Homes”.