Gardą žirafa apgynė spyriu merginai į galvą


2007-05-09
Tomas JARUSEVIČIUS
Gardą žirafa apgynė spyriu merginai į galvą

Naktį įsibrovę į Zoologijos sodą neblaivūs studentai susidūrė su
įtūžusiu gyvūnu

Neblaivių studentų kompanijos mėginimai papokštauti, slapta įsliūkinus į Lietuvos zoologijos sodo teritoriją, baigėsi sunkiu merginos sužalojimu. Sodo darbuotojai, stebėdamiesi tokiu rizikingu jaunuolių elgesiu, sako, kad viskas galėjo baigtis kur kas blogiau.

Patyrė daugybinius sužalojimus

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį per aukštą tvorą į žirafos gardą įsiropštę mažiausiai penki jaunuoliai, tarp kurių buvo ir dvi merginos, panoro atidaryti didžiules mūrinio pastato duris, už kurių ilsėjosi šešerių metų žirafos patinas Solutas. Tokio netikėto akibrokšto išgąsdintas ir suerzintas gyvūnas puolė ginti savo valdas ir kelis kartus spyrė vienai merginai į galvą.

Išsigandę sužeistosios bičiuliai nokautuotą draugę nutempė į šalį ir iškvietė greitosios pagalbos medikus. Kartu su jais čia atvyko ir policijos pareigūnai. Naktiniai Zoologijos sodo sargai atrakino vartus ir į aptvarą įleido atvykusius medikus, kurie nedelsdami pristatė nukentėjusiąją į Kauno medicinos universiteto klinikas. Tuo tarpu teisėsaugininkai į artimiausią policijos įstaigą pristatė kartu su ja buvusius tris vaikinus ir merginą. Čia visiems ketvertuko nariams buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis - organizme aptikta nuo pusantros iki 1,85 promilės alkoholio.

22-ejų metų Kauno technologijos universiteto studentė Rūta Greičiūtė, anot medikų, nuo smarkių gyvūno smūgių kanopomis patyrė daugybinius sužalojimus. Jai konstatuoti skruostikaulio, raktikaulio ir nosies lūžiai. Vakar medikai pranešė, kad kelias dienas ligoninėje praleidusi pacientė jau išleista gydytis į namus, tačiau ateityje jai dar teks iškęsti galbūt net ne vieną sudėtingą operaciją. Kol kas merginai sunku kalbėti ir vaikščioti.

Policija dėl įvykio ikiteisminio tyrimo kol kas nepradėjo. Šiuo metu visa informacija perduota Girstupio policijos nuovados tyrėjams. Pareigūnų manymu, šiuo atveju jaunuolių atsakomybės klausimas greičiausiai bus sprendžiamas administracine tvarka, kvalifikuojant įvykį kaip smulkų chuliganizmą ar pasirodymą viešoje vietoje neblaiviam.

Gyvūnas patyrė stresą

Nakčiai Zoologijos sodo darbuotojai patalpas, kuriose nakvoja žirafos, užkabina kabliu iš vidaus ir iš lauko. Spėjama, kad atkabinę išorinį kablį jaunuoliai kokiu nors įnagiu ar tiesiog pro durų tarpą užkištu ilgesniu pagaliuku įveikė ir vidinį skląstį. Sodo darbuotojai neatmeta tikimybės, kad nuo šiol gali tekti gyvūnų gardus rakinti spynomis. Beje, karštomis vasaros naktimis šios durys išvis būna neuždaromos, kad gyvūnai gautų daugiau šviežio oro.

“Kauno dienos” kalbintas Lietuvos zoologijos sodo direktorius Vaclovas Dumčius teigė, kad tiesioginės materialinės žalos jo vadovaujama įstaiga nepatyrė, tačiau gyvūną šis incidentas gerokai paveikė ir kainavo nemažai streso. Tai matyti iš jo dirglaus elgesio. Pasak direktoriaus, pastaruoju metu žirafa yra labiau įsitempusi ir kur kas jautriau ėmė reaguoti į aplinką. Laimė, pernelyg didelio šoko pavyko išvengti, todėl gyvūnas ir toliau maitinasi įprastu režimu.

Tiek šis žirafos patinas Solutas, tiek ir už jį jaunesnė kita žirafa Zoologijos sode apsigyveno tik pernai. Pasak įstaigos vadovo, pastarasis jaunuolių siaubu netikėtai tapęs augintinis yra kiek aršesnio charakterio. Tuo tarpu greta gyvenantis kitas žirafos patinas po tokio incidento būtų išgyvenęs kur kas labiau, mat jis pasižymi baikštesne reakcija į aplinkos reiškinius.

“Naktį gyvūnai įpratę ramiai ilsėtis savo buveinėse, o čia netikėtai kažkas išdygo iš nežinia kur, tad natūralu, kad šokiruota žirafa ėmė savaip ginti savo teritoriją. Stebina, kaip jaunuoliai išdrįso ir sugebėjo įveikti tokią aukštą tvorą. Tokios pačios reakcijos ir atsakomojo savisaugos instinkto iš gyvūno tikriausiai sulauktų netgi ir čia dirbantys prižiūrėtojai, jei nakties metu bandytų patekti vidun iš tos pusės, kur niekada niekas nemėgina įeiti”, - aiškino V.Dumčius.

Zoologijos sodo kanopinių žvėrių skyriaus vedėja Angelė Grėbliauskienė tokią incidento baigtį laiko dar pakankamai laiminga, mat žirafos smūgis kanopa paprastai būna mirtinas, o šįkart įniršęs patinas galėjo žmogų tiesiog sutrypti. Pasak specialistės, Solutas yra judrus patinas, sveriantis apie 1300 kilogramų ir maždaug penkių su puse metrų ūgio. Laisvėje žirafos, besigindamos nuo jas puolančių plėšrūnų vienu kanopos spyriu gali sutraiškyti liūto ar kito žvėries kaukolę ir šis iškart griūva negyvas.

Kaltas alkoholis

Direktorius neslėpė manąs, kad lemiamas vaidmuo šiuo atveju atitenka padidintai alkoholio dozei. Nepaisant susiklosčiusios situacijos, V.Dumčius vakar teigė nuoširdžiai linkintis sužeistai merginai stiprios sveikatos ir kuo greičiau pasveikti bei išvengti po patirtos nelaimės galimų sveikatos komplikacijų. Direktorius įsitikinęs, kad šis nemalonus naktinis vojažas Zoologijos sode sužalotai studentei ilgam įstrigs atmintyje.

“Už šokiruotą gyvūną kur kas labiau šiuo atveju nukentėjo tie asmenys, kurie naktį brovėsi į teritoriją. Manau, kad jie patyrė tiek moralinę žalą, tiek ir psichologinį smūgį. Ne paslaptis, kad šįkart nepavyko išvengti ir fizinių skausmų. Vis dėlto derėtų priminti, kad pas mus lankymo metas yra nuo devintos iki devynioliktos valandos, o čia žmonės panoro apžiūrėti Zoologijos sodą vidury nakties, - kiek ironizuodamas kalbėjo direktorius. - Dažniausiai taip ir būna, kad darant kažką netinkamu laiku ar netinkamoje vietoje pasekmės būna skaudžios. Nejaugi dabar prie kiekvieno voljero nakčiai reikės statyti po vieną prižiūrintį žmogų? Sutinku, kad tokius įvykius nulėmė netramdomas ir kiek neapskaičiuotas jaunatviškas polėkis, kurį išgyvena visi jaunuoliai, tačiau vis tik šiuo atveju jie galėjo susimąstyti, ką daro ir kuo rizikuoja.”

V.Dumčius mano, kad šis sekmadienio nakties incidentas vargu ar taps gera pamoka kitiems panašių kėslų turintiems piliečiams: “Juk čia - kaip ir gatvėje. Nepaisant to, kad įvyksta daug skaudžių avarijų, tačiau daugelis vis tiek laksto automobiliais dideliu greičiu.”