Gaisras galėjo būti žudynių priedanga


2003-10-18
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Gaisras galėjo būti žudynių priedanga

Vakar ankstų rytą Vilniaus rajone kilęs gaisras nusinešė dviejų žmonių gyvybes.

Paryčiais Pagirių seniūnijos Didžialaukio kaime užsidegus mediniam gyvenamajam namui, liepsnose žuvo namo 64 metų šeimininkė Genoefa Gaidulevič ir 36 metų jos sūnus Jevgenijus. Kurį laiką tarp nuodėgulių ieškota ir trečiojo lavono, tačiau vėliau paaiškėjo, kad numanoma auka yra gyva.

Apie gaisrą sostinės ugniagesiams 4 val. 34 min. pranešė G.Gaidulevič kaimynas. Pakirdęs ankstų rytą vyriškis pamatė, kad liepsnos ryte ryja kaimyninio namo stogą. Važiuodami į nelaimės vietą ugniagesiai kiek užtruko, kadangi iš pradžių pasuko ne tuo keliu. Vėliau paaiškėjo, kad kelias iki degančios sodybos eina ne tiesiai per kaimą, o aplinkkeliais pro mišką.

Kai gelbėtojai galiausiai pasiekė gaisravietę, degė ne tik stogas, bet ir perdengimas, ugnis šėlo ir namo viduje. Gaisras visiškai užgesintas tik per tris valandas. Sudegusio namo viduje, kaip jau minėta, rasti šeimininkės ir jos sūnaus lavonai.

Didžialaukio gyventojų teigimu, ketvirtadienio vakarą šioje sodyboje vyko išgertuvės. Kadangi žinota, kad išvakarėse kartu su šeimininkais name girtavo ir vienas iš kaimynų, iš pradžių manyta, kad per gaisrą galėjo žūti ir jis, tačiau vėliau paaiškėjo, kad žmogus prieš nelaimę sugrįžo į namus ir taip išvengė mirties.

Pirminiais duomenimis, gaisras galėjo kilti dėl neatsargiai numestos cigaretės nuorūkos arba dėl netvarkingos krosnies. Vėliau imta tirti ir kriminalinė gaisro versija. Vilniaus rajono policiją vakar per pietus pasiekė kol kas įrodymais nepatvirtinta informacija, kad per išgertuves G.Gaidulevič sodyboje kilo konfliktas, kurio metu šeimininkė ir jos sūnus buvo nužudyti, o sodyba padegta norint paslėpti nusikaltimo pėdsakus.

Dėl šios versijos į gaisravietę vakar pakartotinai iškviesti gaisrų tyrimo specialistai iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, kad dar kartą įvertintų padegimo galimybę. Ar nužudymo versija pagrįsta, galutinai paaiškės tik po žuvusiųjų kūnų tyrimo.

Didžialaukio kaimas pagarsėjo praėjusiais metais, kai nuo deginamos žolės kilęs didžiulis gaisras sunaikino pusę nedidelės gyvenvietės pastatų. 2002-ųjų kovo 19 dieną ugnis pasiglemžė tris gyvenamuosius ir keturis ūkinius pastatus. Tuomet be pastogės liko trys šeimos, tačiau žmonių aukų išvengta.