Dviratininkui - naujas smūgis


2004-05-08
Dovilė KAMARAUSKIENĖ
Dviratininkui - naujas smūgis

R.Rumšui bylą dėl šmeižto pralaimėjęs prancūzų teisėjas pasirašė jo arešto orderį

Dviratininkui Raimondui Rumšui vėl gresia dideli nemalonumai. Prancūzijos dienraštis “Le Monde” paskelbė skandalingą pranešimą, jog Prancūzijos miesto Bonvilio teisėjas Frankas Gesdonas gegužės 5 dieną pasirašė tarptautinį Lietuvos dviratininko arešto orderį. Kol kas neaišku, ar jis jau įsigaliojo, nes pagal prancūzišką tvarką nuo orderio pasirašymo iki įsigaliojimo turi praeiti šiek tiek laiko.

Rimti kaltinimai

Tarptautinis arešto orderis, kaip ir R.Rumšui, išduotas ir Lenkijos medikui Kšyštofui Fisekui. Būtent jo išrašyti medikamentai, tarp kurių buvo ir dopingo preparatų, 2002 metų liepos 30-ąją buvo rasti R.Rumšo žmonos Editos vairuojamame automobilyje, kertant Prancūzijos-Italijos sieną.

Apie išduotą arešto orderį paskelbusio prancūzų dienraščio teigimu, bylą tyręs teisėjas Frankas Gesdonas procedūros pabaigoje trečiadienį pareiškė, kad 31 metų R.Rumšas kaltinamas draudžiamų medikamentų kontrabanda ir bendrininkavimu tai atliekant. Iki šiol Lietuvos dviratininkas tiesiogiai nebuvo siejamas su šia byla.

Pernai gegužės 16-ąją R.Rumšas įkliuvo vartojęs dopingą per “Giro d’Italia” lenktynes ir metams buvo diskvalifikuotas.

Gali būti suimtas

R.Rumšas šiuo metu su šeima gyvena savo namuose Italijoje. Jis Italijoje intensyviai treniruojasi ir tarpusavyje lenktyniauja su kontraktų neturinčiais plento meistrais.

R.Rumšas vakar neatsakė į telefono skambučius. Kartą ragelį pakėlusi jo žmona Edita “Kauno dienai” pasakė, kad vyras treniruotėje, o apie arešto orderį jie nieko nežino ir padėjo ragelį.

Interpolo Lietuvos biuro pareigūnai “Kauno dieną” informavo, jog tarptautinis arešto orderis galioja tik Šengeno sutartį pasirašiusiose šalyse. Lietuva joms kol kas nepriklauso. Tačiau Italija priklauso Šengeno šalims, todėl prancūzų išduotas arešto orderis šioje šalyje galioja, ir R.Rumšas gali būti suimtas. Tačiau “Kauno dienos” šaltiniai Prancūzijoje teigė, jog arešto orderis nebūtinai reiškia suėmimą. Tai gali būti ir priverstinis kvietimas atvykti apklausai.

Interpolo kanalais tarptautinė R.Rumšo paieška nepaskelbta ir jokio atskiro pranešimo Lietuvos biuro pareigūnai apie tai vakar nebuvo gavę.

Advokatas pasipiktino

Naujienų agentūra ELTA vakar citavo R.Rumšo ir jo žmonos Editos advokatą Aleksandrą Varo, kuris išreiškė nusistebėjimą ir pasipiktinimą teisėjo sprendimu, pavadinęs jį bandymu “užveržti kilpą” lietuviui.

“Priemonės, kurių ėmėsi teisėjas, stebina, - dienraščiui “Le Monde” sakė advokatas. - Po 18 mėnesių, per kuriuos šioje byloje nieko nevyko, jis paskelbė, kad užbaigia tyrimą ir nori areštuoti kažką, kuris su tuo neturi nieko bendra”.

A.Varo teigimu, jo klientas 2002 metais buvo apklaustas tarptautinės komisijos (turima omenyje Tarptautinė dviračių sporto sąjunga) ir buvo “visada pasirengęs atsakyti į visus klausimus, kuriuos tik norėta užduoti”.

Žinia - netikėta

Žinia apie R.Rumšui gresiančius nemalonumus buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus ir Lietuvos sporto vadovams. Lietuvos plento meistrai nepateko į Atėnų olimpines žaidynes, todėl Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas tikėjosi, jog pavyks gauti vieną vardinį kvietimą, kuris, manoma, būtų galėjęs tekti daugiausia plento lenktynėse pasiekusiam R.Rumšui.

Lietuvos dviračių sporto federacijos generalinis sekretorius Valentinas Rutkauskas teigė, kad su diskvalifikuotu ir LSDF licencijos neturinčiu R.Rumšu jie nepalaiko ryšių nuo praėjusių metų.

Kalėjo 73 paras

R.Rumšo ir arešto orderį išdavusio Bonvilio miesto teisėjo F.Gesdono keliai neakivaizdžiai buvo susikirtę Paryžiuje praėjusių metų lapkritį, kai Lietuvos dviratininkas pateikė ieškinį jam dėl garbės ir orumo įžeidimo. Tuomet Paryžiaus teismas patenkino lietuvio ieškinį ir priteisė jam simbolinį eurą už patirtą žalą.

Paryžiaus teismas nustatė, jog F.Gesdono be teismo nuosprendžio mesti kaltinimai R.Rumšui dėl dopingo vartojimo vienoje šveicarų interneto svetainei duotame interviu pažeidė profesionalaus sportininko garbę ir orumą.

R.Rumšo pavardė dopingo skandale pradėjo figūruoti tuoj po didžiausio jo laimėjimo, kai 2002 metų prestižiškiausiose “Tour de France” lenktynėse jis užėmė trečiąją vietą.

Nors paties R.Rumšo organizme tuomet nebuvo aptikta dopingo pėdsakų, paskutiniąją lenktynių dieną prancūzų muitininkai prie Prancūzijos ir Italijos sienos sulaikė dviratininko žmoną Editą, automobilyje vežusią didelį kiekį medikamentų. Netrukus E.Rumšienė buvo uždaryta į kalėjimą, kuriame iš viso praleido 73 paras. Ji buvo išleista į laisvę 2003 metų spalio 12-ąją už 20 tūkstančių eurų užstatą, nepareiškus jokių kaltinimų.