Dovanų karaliai atgimsta


2008-01-28
Dovanų karaliai atgimsta

Žinomi politikai prisiminė Kauną. Pakvipus rinkimais jie vis dažniau atvyksta ne aptarti konkrečių problemų, o pabendrauti su tauta ir pabandyti jai įsiteikti dovanomis.

Reikia ne tik televizoriaus

„Seimo pirmininko Viktoro Muntiano atstovas telefonu iš vakaro pranešė apie būsimą politiko vizitą. Kitą rytą koridoriuje jau stovėjo dvi dėžės, – televizoriaus ir DVD grotuvo atsiradimo jų įstaigoje istoriją pasakojo Vilijampolės vaikų ir jaunimo pensionato direktorius Juozas Laurynas. – Niekas nepaklausė, ar šie iš Vilniaus atkeliavę daiktai mums yra pirmos būtinybės. Senieji televizoriai jau susidėvėjo, tad šis, žinoma, pravers, o kur dėsime grotuvą dar nenusprendėme.“

„Patenkinti visu pensionato gyventojų poreikius išties sunku. Skaudžių vietų yra nemažai ir jų nepagydys greit susidėvinti buitinė technika. Bet, žinoma, bet kokios dovanos yra vertintinos“, – kalbėjo direktorius.

Įstaigoje šiuo metu gyvena 253 globotiniai, turintys intelekto sutrikimų ir sergantys lėtinėmis psichikos ligomis. Pensionatu rūpinasi jo steigėja Kauno apskritis, tačiau svarstoma šią teisę perleisti miesto savivaldybei. Jos žinion planuojama perduoti ir kitus Kaune esančius globos namus.

„Paramą gauname iš valstybės, sulaukiame dovanų ir iš rėmėjų. Paskutinį kartą „Išsipildymo akcija“ mūsų įstaigai dovanojo kelias slankiojančias kėlimo sistemas“, – prisiminė J.Laurynas. Pasak jo, reikėtų dar mažiausiai keturių panašių sistemų, jas sumontuoti voniose. Reikia ir automatinių invalidų vežimėlių – pensionate gyvena apie 80 negalinčių vaikščioti globotinių.

„Vienam žmogui parai skiriamos dvejos sauskelnės, o jų reikia dvigubai daugiau. Per mėnesį už vienkartinius įklotus, kurių reikia maždaug 100 globotinių, tenka pakloti tūkstantinę sumą“, – skaičiavo direktorius.

Palatas apžiūrėjo paskubomis

Tą pačią popietę V.Muntianas lankėsi ne tik Vilijampolėje. Tokių pat dėžių su aparatūra sulaukė vaikų globos namai „Atžalynas“ ir Kauno savivaldybės globos namai.

„Lankausi įvairiuose miestuose, prieš tai buvau Ukmergėje ir Jonavoje. Noriu susipažinti su tokių įstaigų situacija, opiausiomis problemomis ir kartu palikti dovanų“, – savo apsilankymo Kaune tikslą aiškino Seimo pirmininkas. Pastebėjęs, kad kiti pinigus leidžia užsakomiesiems reportažams, V.Muntianas gyrėsi dalį savo reprezentacinių lėšų skiriantis kilniems tikslams.

Ilgai neradęs kelio į pensionatą Vilijampolėje, vėlavęs maždaug 20 minučių, Seimo pirmininkas paskubomis apžiūrėjo kelias palatas. Pensionato darbuotojai suabejojo, ar per tokį trumpą laiką buvo galima susipažinti su įstaigą slegiančiomis problemomis.

Įteikęs šokoladinių saldainių, kurių pakako tik daliai globotinių, politikas išskubėjo į kitus globos namus. „Kauno dienos“ žiniomis, po vizitų pas vaikus užsakomiesiems reportažams pinigų nešvaistantis V.Muntianas važiavo į regioninę Kauno televiziją, kur jau keletą mėnesių filmuojasi laidoje „Permainų laikai“.

Įstatymas dovanoti nedraudžia

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) darbuotojų teigimu, dalydamas dovanas iš savo reprezentacinių lėšų V.Muntianas nenusižengė įstatymui. „Aukšto rango politikai – Seimo pirmininkas arba premjeras – turi specialius fondus, kurių pinigai gali būti skiriami vaikų arba senelių namams, sveikatos ir mokymo įstaigoms“, – teigė VTEK atstovas Gediminas Sakalauskas.

Paties Seimo pirmininko apsilankymas globos namuose, atstovo teigimu, taip pat nėra smerktinas. „Ar tai nėra paslėpta rinkimų kampanija, žino tik vienas Seimo pirmininkas. Tai – sąžinės reikalas“, – pridūrė G.Sakalauskas.

Vilijampolės vaikų ir jaunimo pensionato direktorius, paklaustas ar Seimo pirmininko apsilankyme neįžvelgia reklamos, tik šyptelėjo.

„Pensionato darbuotojai supranta, kad tokie gerumo protrūkiai – greičiausiai dėl rudenį vyksiančių Seimo rinkimų. O vaikams į tai nusispjaut. Jiems svarbiausia – dovanos“, – atsisveikindamas pastebėjo J.Laurynas.