Beslane aidėjo širdį draskančios raudos


2004-09-07
Leonas ŽALYS
Beslane aidėjo širdį draskančios raudos

Ekskavatorius duobes naujose kapinėse kasė nesustodamas

Vakar Šiaurės Osetijos Beslano mieste netilo širdį draskančios raudos - tūkstančiai žmonių atsisveikino su kruvinos įkaitų dramos aukomis. Futbolo aikštės dydžio dykvietėje ekskavatorius nesustodamas kasė duobes; į jas buvo masiškai leidžiami karstai.

Naujose Beslano kapinėse palaidota 100 žuvusiųjų iš 335. Beveik trečdalis žuvusiųjų iki šiol neatpažinti.

Gedulas visoje Rusijoje

Vakar visoje Rusijoje valstybinės vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo - gedima teroro išpuolio aukų. Atšauktos visos televizijų pramoginės laidos, sporto varžybos ir koncertai.

Aukų atminimą tylos minute pagerbė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir vyriausybės nariai.

Kai kurie politiniai sluoksniai ir dalis žiniasklaidos ragina vyriausybę atsistatydinti, nes ji nesugebėjo užkirsti kelio didelei tragedijai.

Rusijoje būgštaujama, kad po tragedijos Beslane situacija Kaukaze, ypač šiaurinėje jo dalyje, gali smarkiai susikomplikuoti, nes labai pablogėjo osetinų ir čečėnų santykiai.

Subjauroti neatpažįstamai

Rusijos žiniasklaidos duomenimis, apie 100 Beslano mokykloje rastų kūnų gaisro, kulkų ir skeveldrų subjauroti neatpažįstamai. 60 aukų tapatybės galės būti nustatytos tik atlikus DNR testą.

Tuo tarpu įvairiose Rusijos klinikose vakar dar buvo gydomi 565 buvę įkaitai, tarp jų - 347 vaikai. Sumažintas dingusiųjų be žinios skaičius.

“Dingusiųjų yra ne dešimtys ar šimtai, o tik keletas”, - agentūros Interfax korespondentui sakė Šiaurės Osetijos sveikatos ministras Aleksandras Soplivenka. Dar sekmadienį buvo kalbama apie 190 dingusiųjų. “Šis skaičius yra neteisingai žiniasklaidos interpretuota informacija”, - pažymėjo ministras.

Iš viso trečiadienį mokyklą užpuolę teroristai savo rankose laikė 1 tūkst. 180 žmonių. Iki mokyklos šturmo valdžia teigė, kad teroristai paėmė maždaug 350 įkaitų. Rusijos žiniasklaida vis dar spėlioja, kodėl valdžia įkaitų skaičių sumažino net tris kartus.

Kuriozas su juodaodžiu

Šiek tiek laisvesnė Rusijos žiniasklaida toliau negailestingai šaiposi iš Rusijos valdžios, prokuratūros bei specialiųjų tarnybų veiksmų ir pranešimų įkaitų dramos metu bei pirmosiomis dienomis jai pasibaigus.

Interneto leidinys Gazeta.ru išsityčiojo iš Rusijos generalinės prokuratūros, kurios oficialūs atstovai po užgrobtos mokyklos šturmo paskelbė, kad tarp nukautų teroristų yra daug arabų ir net vienas juodaodis.

Kaip tik su tuo “juodaodžiu” nutiko didžiausias kuriozas. Jį Gazeta.ru pavadino “ypač kvaila istorija”. Pasak šio interneto leidinio, labai greitai paaiškėjo, kad nukautasis - ne juodaodis, o per gaisrą išsisuodinęs čečėnų smogikas.

Suimtasis daug ką paaiškino

Gazeta.ru vakar teigė, kad daug naujų detalių apie Beslano mokyklą užgrobusią gaują paaiškėjo po to, kai buvo ištardytas vienas smogikų, per kautynes net nesužeistas. Generalinė prokuratūra patvirtino, kad suimtasis - 24 metų Čečėnijos gyventojas Nuras Kulajevas, kilęs iš Nožai Jurto rajono. Iš ten pat buvo dar trys smogikai, per mūšį nukauti.

N.Kulajevas tardytojams teigė, kad apie kažkokius jų grupėje buvusius arabus negali būti nė kalbos. Vakar apie tokius tariamus samdinius, nukautus šturmuojant mokyklą, nieko neminėjo ir Generalinės prokuratūros atstovai, Maskvoje bendravę su žurnalistais.

Tačiau tie atstovai sakė, kad jau galutinai atpažintas vienas aktyvių gaujos narių, Ukrainoje, Chmelnickio srityje, gimęs rusas Anatolijus Chodovas. Jis anksčiau buvo kaltinamas tuo, kad šių metų vasarį Vladikaukaze surengė sprogimą, per kurį žuvo dešimtys žmonių. Rusijos žiniasklaida pilna spėlionių, kodėl tikras rusas susidėjo su čečėnais.

Pirmosiomis dienomis po šturmo Rusijos valdžia jau žinojo, kad tarp nukautųjų - rusas. Bet generalinio prokuroro pavaduotojas Sergejus Fridinskis drovėjosi apie tai paskelbti atvirai, A.Chodovą pavadindamas “slavų kilmės žmogumi”.

Smogikai susiriejo

Gazeta.ru teigia, kad taip pat atpažinti ingušo Mahomedo Auševo ir kažkokio Umarovo kūnai. Tačiau tai nėra garsus karo vadas Doku Umarovas. Prokurorai spėlioja, kad tai gali būti vienas jo giminaičių, kurių jis turi daug.

Gaujos vado Mahometo Jevlojevo, kuris, kaip manoma, vadovavo gaujai, kūnas nerastas, tarp nukautųjų jis neatpažintas.

Suimtasis N.Kulajevas tardytojams sakė, kad po mokyklos užgrobimo tarp smogikų kilo aršus konfliktas. Kai kurie jų buvo nepatenkinti tuo, kad buvo verčiami grobti mokyklą su joje susirinkusiais vaikais.

N.Kulajevas teigė, kad gaujos vadas, siekdamas įbauginti kitus, vieną “maištininką” kitų akivaizdoje nušovė, o kad efektas būtų didesnis iš savo asmeninio radijo siųstuvo paleisto signalo susprogdino dvi čečėnes mirtininkes.

Tardytojai N.Kulajevo parodymus galės patikrinti tuo atveju, jei išgyvens kitas teroristas, sunkiai sužeistas per mūšį ir dabar su didele apsauga gydomas Vladikaukazo ligoninėje. Jo pavardė ir tautybė kol kas nenurodoma, teigia kitas interneto leidinys - Vesti. Ru.