Bendras adresas visoms tautinėms mažumoms


2004-11-19
Rūta KANOPKAITĖ
Bendras adresas visoms tautinėms mažumoms

Vakar Senamiestyje atidarytas Kauno įvairių tautų kultūrų centras

Buvusi komiso parduotuvė šv.Gertrūdos gatvėje po renovacijos virto stilingu pastatu, pritaikytu tautinių bendrijų reikmėms. Jo šeimininkė, viešoji įstaiga Kauno įvairių tautų kultūrų centras, savo veiklą pradėjo dar pavasarį, o vakar, iš statybininkų gavusi simbolinį gintarinį raktą, atšventė įkurtuves.

Padės išsaugoti tautinį savitumą

“Šis centras yra skirtas visoms Kaune gyvenančioms tautoms ir jų organizacijoms, norinčioms čia organizuoti renginius, puoselėti ir pristatyti savo kultūrą. Galime pasidžiaugti, kad gyvename taikioje ir demokratinėje valstybėje, kuri sugeba įsiklausyti ir į kitataučių savo piliečių poreikius, o visuomenėje skleisti tolerancijos vertybes”, - pasitikdamas į šventiškas iškilmes atėjusius svečius sakė Kauno įvairių tautų kultūrų centro direktorius, istorijos magistras Dainius Babilas.

Už Vyriausybės skirtus 700 tūkst. litų renovacijos darbus atlikusi kauniškė statybos bendrovė “Šepsta” nušiurusį paviljoną pavertė moderniu ir jaukiu pastatu. 400 kvadratinių metrų ploto name įrengtos dvi salės, administracijos kabinetai. Du kambarius ketinama skirti romų nevyriausybinėms organizacijoms. Ateityje laisvose patalpose dar planuojama įrengti kompiuterių klasę, informacijos centrą, biblioteką.

Centre dirba trys etatiniai darbuotojai, kurių atlyginimams ir pastato išlaikymui lėšų skiria Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas prie Vyriausybės. Nuo balandžio, kai departamentas ir Kauno savivaldybė įsteigė įvairių kultūrų puoselėjimui skirtą įstaigą, čia jau buvo surengta keletas seminarų, parodų, susitikimų. Šiuo metu pirmojo aukšto salėje veikia fotomenininko Jono Daniūno paroda apie lietuviškas vestuves.

Vietos užteks visiems

“Tai namai, kurie bus atviri visoms mieste gyvenančioms tautoms. Tautinių bendrijų centras jau veikia Vilniuje, ateityje sukursime jų tinklą visoje Lietuvoje”, - pabrėžė Vyriausybės kancleris Antanas Zenonas Kaminskas. Meras Arvydas Garbaravičius pastebėjo, kad tai viena tų nedažnų švenčių, kai Kaunas gauna dovanų. Šia vertinga dovana rūpintis yra įsipareigojęs ir miestas, vienas iš Įvairių tautų kultūrų centro steigėjų.

Prieš 15 metų Lietuvoje buvo priimtas Tautinių mažumų apsaugos įstatymas. “Valstybė nuosekliai laikosi savo įsipareigojimo rūpintis Lietuvoje gyvenančių tautų reikalais. Kuriant šį centrą Kaune, galvota apie visą regioną ir jo tautinių mažumų kultūrinius ir švietėjiškus poreikius”, - teigė Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie Vyriausybės generalinis direktorius Antanas Petrauskas.

Oficialiai atšventęs naujakurystę centras jau kuris laikas atviras visoms tautinėms bendrijoms. Pasak D.Babilo, čia dažniausiai ateina tos, kurios neturi savo pastogės. Kol kas aktyviausiai su centru ryšius palaiko Kauno ukrainiečių, Vokiečių kultūros bendrijos, Slavų estetinio lavinimo centras. Formalumai norinčioms pasinaudoti patalpomis tautinėms mažumoms yra minimalūs - tereikia užpildyti parengtą prašymo formą ir įrašyti renginio datą.

Bus renginių ir miesto visuomenei

Lietuvos tautinių bendrijų tarybos pirmininkas Ruslanas Arutiunianas pastebėjo, kad kauniškis centras turės puikias galimybes renginiams - didžioji salė išties reprezentacinė. Solidumo patalpoms suteiks ir per įkurtuves aukštų svečių įteiktos dovanos - Kauno miesto vėliava, Prezidento Valdo Adamkaus ir Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko portretai.

“Kauno įvairių tautų kultūrų centro veikla bus dvejopa: jis ne tik sudarys sąlygas tautinėms mažumoms saugoti ir puoselėti savo kultūrines vertybes, bet ir sieks pristatyti jas miesto visuomenei. Jau artimiausiu metu pakviesime į renginius, skirtus visiems kauniečiams”, - žadėjo D.Babilas.

Paskutinio gyventojų surašymo duomenimis, kitataučiais save laiko apie 6 proc. kauniečių. Didžiausią jų dalį sudaro rusai, lenkai, ukrainiečiai. Kaune veikia 18 tautinių mažumų nevyriausybinių organizacijų.