Abiturientai gliaudė pirmąjį kietą riešutą


2005-05-19
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Abiturientai gliaudė pirmąjį kietą riešutą

Dvyliktokus glumina Nacionalinio egzaminų centro teisė užduotyse palikti klaidų

Matematikos egzaminas - pirmasis išbandymas, vakar tekęs abiturientams pusantro mėnesio truksiančioje brandos egzaminų sesijoje. Prieš valstybinį egzaminą abiturientai buvo supažindinti su nurodymais, kaip elgtis jo metu. Vienas punktų dvyliktokams skambėjo gana keistai: jei jie mano, jog uždavinyje ar jo dalyje yra klaida, jį moksleiviai gali praleisti ir spręsti kitus uždavinius ar kitas uždavinio dalis. Jei klaida yra iš tikrųjų, uždavinys ar jo dalis nebus vertinami.

NEC kaltės nemato

“Nurodymai, susidedantys iš 9 punktų, surašyti ant kiekvieno egzamino užduočių sąsiuvinio viršelio, - “Kauno dienai” komentavo Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorius Vidmantas Jurgaitis. - Abiturientams siūloma pasitikrinti, ar užklijuotame kode esantis skaičius atitinka vietos egzamino patalpoje numerį, teigiama, jog galima naudotis tik mėlynos spalvos rašikliu ir kita. Penktuoju punktu iš tiesų aiškinama, kaip turėtų elgtis abiturientas, jei uždavinys ar jo dalis jam pasirodytų netikslūs. Tačiau tai jokiu būdu neatspindi mūsų centro noro rengti klaidingas užduotis”. Pasak NEC vadovo, tai esą tik perspėjimas, kad mokinys, manantis, jog užduotis klaidinga ar jam “neįkandama”, nesusikoncentruotų ties viena, o stengtųsi atlikti kitas.

V.Jurgaičio teigimu, nurodymai laikantiesiems visų dalykų egzaminus buvo parengti prieš dešimt metų ir jų artimiausiu metu neketinama keisti. “Tokį saugiklį abiturientams privalome palikti, manome, jog jis mūsų darbo nekompromituoja. Užduotis rengia speciali pedagogų praktikų ir aukštųjų mokyklų dėstytojų grupė, kuri į šį darbą žiūri labai atsakingai, - teigė V.Jurgaitis. - Vakar po matematikos egzamino dėl užduočių negavome jokių nusiskundimų”.

Kai kam pritrūko laiko

Iš “Varpo” gimnazijoje įsikūrusio valstybinio egzamino centro KTU gimnazijos abiturientai Vaida Dovydėnaitė ir Tadas Varanavičius išėjo patys pirmieji. “Nereikėjo nė trijų valandų, viską išsprendėme daug anksčiau, - pasakojo dvyliktokai. - Buvo užduočių, dėl kurių reikėjo gerokai pasukti galvą, bet to, ko nesimokėme mokykloje, nepasitaikė. Užduotyse nepastebėjome ir jokių klaidų.” Jų bendramokslis Mindaugas Kuprionis buvo šiek tiek sutrikęs: “Pasiaiškinęs su draugais įsitikinau, jog vieną testą sumaišiau. Tikrai gausiu vienu balu mažiau.”

“Varpo” gimnazijos dvyliktokės Laura Vitkauskaitė ir Inga Vermingovaitė irgi neslėpė: kad įveiktum 8 testo užduotis ir išspręstum 10 uždavinių, teko gerokai paprakaituoti. Jos nėra įsitikinusios, ar viskas pavyko. Vos išėjusios iš mokyklos merginos puolė mobiliuoju telefonu skambinti mamoms ir jas raminti. Justinai Abramavičiūtei matematika - viena mėgstamiausių disciplinų, tad ji iš egzamino išėjo švytėdama. Silpniau per mokslo metus sekėsi Pauliui Seniūnui, tad ir dabar ne visos užduotys pasirodė įkandamos. Gimnazistė Daiva irgi neslėpė pesimizmo: “Neišsprendžiau penkių uždavinių. Sužlugo viltys studijuoti vadybą”. Moksleivė mano, jog užduotims atlikti reikėtų bent keturių valandų.

Mamos irgi “laikė” egzaminus

Išėję į gryną orą daugelis vaikinų griebėsi cigaretės. “Nerūkome, bet dabar taip malšiname įtampą”, - sakė keli KTU gimnazijos dvyliktokai. Merginos dūmą traukė paėjusios kiek toliau už mokyklos.

“Varpo” gimnazijoje įsikūrusiame centre valstybinį matematikos egzaminą laikė 138 dviejų gimnazijų abiturientai, juos prižiūrėjo 10 mokytojų. “Buvome taip parinkti, kad nieko bendro neturėtume su matematika”, - pasakojo po egzamino S.Daukanto vidurinės mokyklos kūno kultūros mokytoja Laimutė Mockeliūnienė ir Loreta Cicėnaitė, kurios kaip ir kiti kolegos per egzaminą globojo ir akylai stebėjo po 15 mokinių.

“Versmės” vidurinės mokyklos dvyliktoko Egidijaus mama Audra Banienė prisipažino, jog prieš egzaminą nervinosi ne mažiau už sūnų. “Stengiuosi priprasti prie vaikų laikomų egzaminų, bet sunku, - teigė moteris. - Vyresnysis Regimantas jau studentas, o septintokui Edvardui dar viskas prieš akis”. A.Banienės teigimu, ilgas rezultatų laukimas vaikus labai išvargina, nesistengiama, jog darbai būtų ištaisomi greičiau.