D.Kedžio dukra vėl lanko darželį, pareigūnai kratų Rusijoje nevykdė


2009-12-11
Ingrida Žirlienė
D.Kedžio dukra vėl lanko darželį, pareigūnai kratų Rusijoje nevykdė

Jau kelios savaitės, kai dviem žmogžudystėmis įtariamo ir du mėnesius ieškomo D.Kedžio dukra lanko darželį. Tiesa, kartu su ja kasryt į Garliavos mokyklą-darželį vyksta du pareigūnai. Jie budi lauke, o grupėje kartu su mergyte laiką leidžia dar viena pareigūnė.

Gal Drąsių rado?

Drąsiaus Kedžio artimieji jau parą sukaustyti nerimo: „Ar tik ne Drąsių parvežė?“. Šitoks klausimas kirba ir ieškomo kauniečio krikštamotės Audronės Skučienės galvoje.

„Vakar per giminę nuskriejo gandas, kad Lietuvos pareigūnai Rusijoje pagavo kažkokį vyrą ir atvežė į Lietuvą“, - ketvirtadienį pasakojo Drąsiaus teta.

Papildyta: Ketvirtadienį popiet Kauno apygardos prokuratūra patvirtino, kad šią savaitę Kaune ir kituose Lietuvos rajonuose buvo atlikta daugiau nei 20 kratų bei kitų operatyvinių veiksmų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras paneigė spaudoje pasirodžiusią informaciją, kad kratos buvo atliktos užsienyje, t. y. Rusijoje.

„Kratos buvo atliktos tam, kad surastume nuo tyrimo pasislėpusį Drąsių Kedį ir jo galimus bendrininkus“, - sakė prokuroras. Prokuroras taip pat patvirtino, kad dauguma ikiteisminio tyrimo metu paskirtų ekspertizių ir išvadų jau yra gauta, o suimtų ar sulaikytų asmenų nėra.

Pasak prokuroro, kratas atliko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai. Įtariamojo D.Kedžio paiešką vykdo tie patys pareigūnai ir Policijos departamentas.

Lietuvos teisėsauga įtaria, jog D.Kedys spalio 5 dieną nušovė Kauno apygardos teisėją Joną Furmanavičių ir buvusios sugyventinės Laimos Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę. Abu juos, o taip pat ir dar kelis asmenis D.Kedys kaltino tvirkinus jo mažametę dukrą.

Lankėsi namuose

„Kultūringai pareigūnai elgėsi, daiktų ir namų nevertė, tik užėjo į namus ir pateikė kelis klausimus. Ir namuose pas mane buvo, ir kirpykloje. Pas mano sūnų, pas sesers sūnų, Klaipėdoje pas vieną pusbrolį apsilankė“, - vardijo Garliavoje gyvenanti ieškomojo teta.

Anot jos, pareigūnai D.Kedžio artimųjų namuose jokių daiktų neieškojo, tik pateikė kelis klausimus.

„Klausė, ar Drąsius neprašė padėti nupirkti automobilį, ar neskambino per tuos du mėnesius“, - pasakojo A.Skučienė.

Drąsiaus Kedžio tėvų namuose pareigūnai nesilankė. „Neringos (Drąsiaus sesers) namus ir taip pat saugo dieną naktį, o tėvų namas šalia stovi. Tai nėra jokios prasmės ieškoti ten Drąsiaus“, - paaiškino moteris.

Klausinėja apie tėtį

D.Kedžio dukrai vasario mėnesį sueis šešeri. Mergaitė pareigūnų jau buvo apklausta tris kartus. Pasak A.Skučienės, jai buvo rodomos ir galimai į pedofilijos skandalą įsivėlusių vyrų nuotraukos.

Dabar mažylė vėl lanko darželį. Jos laikinėja globėja paskirta D.Kedžio sesuo Neringa Venckienė įsitikinusi, kad vaikas turi sugrįžti į įprastą gyvenimą: „Jai gi su kitais vaikais reikia pabendrauti. Nemaža gi - šešerių metų. Tai ji ir mūsų pokalbius nugirsta, ir supranta, kad su tėčiu kažkas negerai“, - atvirauja D.Kedžio krikštamotė.

Gana dažnai pabendraujanti su seserimi - D.Kedžio mama Laimute Kediene - ji pasakojo, kad močiutės mergytė dažnai klausinėja apie tėtį. „Sako: močiute, nupirk man kitą telefoną, įdėk naują kortelę, man atrodo, kad tėtis tikrai atsilieptų“, - neslėpdama ašarų seseriai pasakojo L.Kedienė. 

A.Skučienė pridūrė, kad mergaitės mama L.Stankūnaitė norėtų tris dienas per savaitę pagloboti mergaitę, tačiau Drąsiaus artimieji tokius prašymus atremia: „Ji pati įtariama savadavimu, tai kokios dar gali būti kalbos apie pasimatymus su mergaite?“.

„Kalėdų nelaukiam“

Artimieji tikina negaunantys jokių žinių apie D.Kedį. „Visokias nuogirdas iš žiniasklaidos žinome, tačiau nieko konkretaus. Ir dabar dar ta žinia, kad neva pareigūnai kažką Rusijoje pagavo, irgi kelia nerimą“, - atvirai pasakojo moteris.

L.Kedienės sesuo tvirtina šiemet Kalėdų nelaukianti. „Kokios ten šventės, kai apie Drąsių jau du mėnesius jokių žinių nėra? - klausė moteris. - Visi viliamės, kad jis gyvas.“

Šį šeštadienį, 13 val., Jungtinis demokratinis judėjimas rengia mitingą Vilniuje. „Norime, kad prokurorai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Jie nieko nedarė, nieko nedirbo“, - barėsi A.Skučienė.