Palangė – slenkstis į šiltnamį


2009-04-25
Virginija Skučaitė
Palangė – slenkstis į šiltnamį

Ant palangės auginami pomidorų daigeliai jau didoki? Pats metas pagalvoti apie jų persodinimą. Pomidorų daigeliai persodinami į nedidelius vazonėlius, pripildytus specialaus substrato ir rupaus smėlio (1/4 tūrio) mišinio. Prieš tai mišinį reiktų paskleisti, pravėdinti ir sudrėkinti. Į nedidelius durpinius ar kitokius vazonėlius sodinami tik stiprūs, su gerai išsivysčiusiomis šaknimis daigai.

Agrarinių mokslų dr. Genovaitė Visockienė primena: persodinant daigelius svarbu neužlenkti jų šaknelių, o ilgesnes patartina nugnybti, kad geriau šakotųsi. Daigeliai sodinami giliau, nei augo, juos reikia rūpestingai apspausti, palaistyti šiltu (22–25 laipsnių) vandeniu. Žemė vazonėlyje turi būti drėgna, bet neįmirkusi. Augančius daigelius reikia laistyti rečiau, bet negalima leisti žemei perdžiūti. Šaknims negali trūkti oro, todėl kiekvienąkart palaisčius žemę apie daigelius būtina papurenti pagaliuku.

"Daigeliai turi būti neištįsę, tamsiai žaliais lapeliais, o viršūnė – šiek tiek šviesesnė. Nereikia daigų tręšti, nes blogiau vystysis šaknys, mažiau susiformuos vaisinių kekių. Jei pastebėsite, kad daigelių stiebas ir apatinė lapų pusė įgauna violetinį atspalvį, stiebai medėja, vadinasi, augalams trūksta fosforo arba jo neįsisavina dėl šilumos stygiaus. Kai daigeliams trūksta azoto arba šviesos, jie tampa blyškūs, gelsvo atspalvio", – konstatuoja G.Visockienė.

Auginant daigus kambaryje ant palangės, kyla problemų dėl jų apšvietimo ir tinkamos temperatūros, nes centrinis šildymas jau išjungtas, o plastikinių langų stiklai dažnai nepraleidžia ultravioletinių spindulių. Tokiu atveju pagelbės paprasta stalinė lempa, kurios lemputė turi būti ne arčiau kaip 30 cm iki daigų viršūnių, kad jos neapdegtų.

Elektrinėmis lemputėmis bus galima palaikyti ir šilumą, įrengus ant palangės augančius daigus saugančią polietileno plėvelės užuolaidą. Jei nuogąstaujama, kad per anksti pasėti daigai peraugs, juos reiktų mažiau laistyti, netręšti, vazonėlius išdėlioti rečiau, sumažinti kambario temeperatūrą, tačiau būtina stebėti, kad dieną daigeliai būtų gerai apšviesti.