Kauniečiai – tarp didžiausių gamtos mylėtojų


2009-01-05
KD inf.
Kauniečiai – tarp didžiausių gamtos mylėtojų

Pagarba gamtai, ekologiškas gyvenimo būdas tampa vis labiau artimas tautiečiams. Įsigiję ekologiškų prekių, susikrovę juos į ekologiškus maišelius lietuviai pradėjo sąmoningiau vertinti buitinių atliekų poveikį gamtai. Tai parodo naujausi bendrovės "Žalvaris" duomenys.

Beveik 10 t – tiek per beveik tris mėnesius visoje šalyje surinkta naudotų elementų. Kauniečiai – tarp aktyviausiųjų. Bendrovės "Žalvaris" plėtros direktorius Mantas Marcinkevičius sakė, kad kiek mažiau aktyvesni – Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Utenos regionai.

"Žalvario" atstovai teigia, kad šiuo metu daugiau kaip 20 Lietuvos miestų ir miestelių yra pastatyta daugiau kaip 680 specialiųjų baterijų surinkimo konteinerių. Teigiama, kad daugiausia elementų surinkta iš prekybos tinklo "Iki" parduotuvėse stovinčių konteinerių – daugiau kaip 2 t.

Likusi naudotų galvaninių elementų dalis surinkta per atliekų tvarkymo bendrovės "Žalvaris" vykdytas regionines akcijas ir "Statoil" degalinių tinkluose, taip pat baterijomis prekiaujančiose parduotuvėse, visuomeninėse įstaigose, mokyklose bei darželiuose stovinčių specialiųjų baterijų surinkimo konteinerių.

Itin aktyviai naudotas baterijas renka bendrovės "Lietuvos elektrinės" (263 kg), Marijampolės ligoninės (128 kg) ir Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (120 kg) darbuotojai.

Tarp švietimo ir ugdymo įstaigų, kuriose stovi bene didžioji dalis baterijų surinkimo konteinerių, lydere tapo Vilniaus Šeškinės vidurinė mokykla – čia jau surinkta 104 kg naudotų galvaninių elementų. Aktyviai baterijas renka ir Kauno S.Lozoraičio bei S.Nėries vidurinės mokyklos (po 41 kg) bei Klaipėdos I.Simonaitytės pagrindinė mokykla (40 kg).