Pinga KTE gaminama šiluma


2010-11-30
Pinga KTE gaminama šiluma

Nuo kitų metų miestiečių laukia geros naujienos – nuo 14,08 iki 13,22 cento už kilovatvalandę mažėja Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) gaminamos šilumos kaina.

Naują kainą nustatė Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Tačiau ji gali ir keistis, jei šilumos gamintojams pasirodys nepriimtina.

"Gamtinių dujų kaina yra svarbus veiksnys, lemiantis šilumos gamybos kainą. Kadangi dujų kainų skaičiavimo formulė susieta ir su JAV dolerio kurso pokyčiais, pingantis doleris turi įtakos ir gaminamai šilumos kainai. Tai ypač aktualu vartotojams per šildymo sezoną", – sakė KTE operatoriaus paslaugas teikiančio Energijos sistemų serviso vadovas Robertas Bauba.

Galutinę šilumos kainą vartotojams nustato Kauno miesto savivaldybės kontroliuojama "Kauno energija". Ji tiekia šilumą Kauno vartotojams. "Kauno energija" iš KTE nuperka beveik 96 proc. reikalingos šilumos Kauno miestui. Dėl to, jeigu nesikeis perkamų gamtinių dujų kaina ir JAV dolerio kursas, nuo 2011 m. sausio centralizuotai tiekiamos šilumos kaina mažės ir Kauno miesto gyventojams.

Tai jau antras kartas šiais metais, kai mažėja KTE gaminama šiluma. Prieš tai šilumos kaina nuo lapkričio 1-osios mažėjo 6 proc. – iki 14,08 cento už kilovatvalandę.

Remiantis Kainų komisijos duomenimis, šiuo metu Kauno vartotojai už šilumą moka mažiau nei šešiolikos Lietuvos miestų (Alytaus, Marijampolės, Telšių ir kt.) gyventojai.

2003–2008 m. KTE taikė mažiausią šilumos gamybos kainą Lietuvoje, kaip buvo įsipareigojusi investiciniuose susitarimuose. Tačiau nuo 2009 m., įsigaliojus naujam Šilumos ūkio įstatymui, šilumos kainą nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Tuomet kauniečiams šilumos kaina išaugo dviem trečdaliais.

KTE valdančio Energijos sistemų serviso pagrindinė veikla – energetikos objektų (elektrinių, katilinių, elektros skirstomųjų įrenginių) eksploatavimo paslaugos, užtikrinant kokybišką ir patikimą elektros ir šilumos gaminimą, ekonomišką įrenginių ir energijos išteklių naudojimą bei tinkamą įrenginių technologinį valdymą.