Patvirtintos taisyklės


2005-05-19
Patvirtintos taisyklės

Vyriausybė reglamentavo netinkamai panaudotos ES paramos grąžinimo tvarką

Lietuvą krečiant skandalui dėl galimai neteisėtai skirtos Europos Sąjungos (ES) paramos bendrovei, susijusiai su ūkio ministru V.Uspaskichu, Vyriausybė pritarė taisyklėms, reglamentuojančioms, kaip netinkamai panaudotos ES paramos lėšos turės būti grąžinamos į biudžetą.

Patvirtintos taisyklės, be kita ko, numato ir institucijų atsakomybę už tinkamą lėšų panaudojimą bei nustato, kas turi vykdyti išieškojimą, priklausomai nuo pažeidusio asmens statuso, vakar pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba. Pranešime nurodoma, kad iš ES fondų gautos ir netinkamai panaudotos lėšos turės būti grąžinamos administruojančios institucijos sprendimu arba įsiteisėjus teismo sprendimui dėl lėšų panaudojimo ne pagal paskirtį ar nustatytą tvarką.

Sprendimas sugrąžinti lėšas galės būti priimamas paaiškėjus, kad administruojanti institucija nesilaikė ES ir Lietuvos teisės aktų, todėl projektų vykdytojui išmokėta didesnė lėšų suma negu nurodytoji paramos teikimo arba rangos, paslaugų teikimo ar prekių tiekimo sutartyje.

Lėšos turės būti grąžintos ir tuo atveju, jei projekto vykdytojui buvo išmokėta didesnė lėšų suma, negu nurodytoji projekto vykdytojo administruojančiai institucijai arba struktūrinių fondų įgyvendinančiai institucijai pateiktame mokėjimo prašyme arba išrašytose sąskaitose.

Valstybės kontrolės nuomone, netinkamai panaudotomis ES paramos lėšomis gali būti pripažinta parama pagal ES SAPARD programą bendrovėms “Kauno grūdai”, “Krekenavos agrofirma” ir “Krekenavos mėsa”.

“Krekenavos agrofirmos” akcijų turi valdančiosios Darbo partijos lyderis ūkio ministras Viktoras Uspaskichas bei Seimo Pirmininko pavaduotojas “valstietis” Alfredas Pekeliūnas.

BNS, KD inf.