Benamiai - tvirti optimistai


2004-03-06
Benamiai - tvirti optimistai

ELTA. Nepaisant labai sunkių materialinių gyvenimo sąlygų, tarp benamių daugiau optimistų nei pesimistų - kaip paaiškėjo iš tyrimo “Benamių gyvenimo sąlygos” beveik du penktadaliai jų tikisi, kad netrukus gyvenimas pasisuks į juos šviesiąja puse, ir vos 8 proc. benamių nebesitiki gyvenimo pagerėjimo.

Tyrimas parodė, kad daugiau nei trys ketvirtadaliai (77 proc.) benamių - vyrai, kiek daugiau nei pusė (51 proc.) - paties aktyviausio darbingo amžiaus (30-49 metų) asmenys. Jaunimas (iki 30 metų) tarp benamių sudarė apie šeštadalį, o kas trečias benamis buvo vyresnis nei 50 metų.

Pagrindinis pragyvenimo šaltinis benamiams - atsitiktiniai uždarbiai. Tyrimas parodė, kad tiek jaunesni, tiek senesni vyrai svarbiausiomis pajamomis laiko atsitiktinius uždarbius. Antras pagal reikšmę pajamų šaltinis jauniausiems (iki 30 metų) yra bedarbio pašalpa, 30-49 metų amžiaus vyrai dažniausiai vertėsi pardavę antrines žaliavas, o 50 metų ir vyresni - gaudami invalidumo pensijas.

Tuo tarpu moterys gyveno iš socialinių pašalpų, giminių ir artimųjų paramos, atsitiktinių uždarbių bei senatvės pensijos.

Senyvo amžiaus benamiams gana svarbus pragyvenimo šaltinis buvo išmalda - ją nurodė kas penkta moteris ir kas septintas vyras 50 metų ir vyresnių asmenų amžiaus grupėje.

Benamių pajamos priklausė nuo jų gyvenamosios vietovės: daugiausiai pavyko uždirbti Kauno, Palangos, Vilniaus, Švenčionių benamiams vyrams (vidutiniškai nuo 73 iki 107 litų per savaitę). Tarp moterų didžiausias pajamas turėjo Vilniaus rajono ir Kauno miesto benamės (vidutiniškai 62 ir 68 litai). Tyrimo autoriai pastebėjo, kad vyrų pajamos buvo aukštesnės nei moterų.

Turėdami tokias menkas pajamas arba iš viso jų neturėdami benamiai negalėjo tinkamai maitintis - tik vienas iš trijų atsakė, kad per paskutines 4 savaites visada turėjo maisto. Tuo tarpu kas dešimtas iš viso neturėjo ko valgyti kelias dienas iš eilės, beveik trečdalis dažniau buvo alkani nei sotūs.

Dauguma benamių yra vieniši asmenys - tik 9 proc. buvo susituokę, o 4 proc. gyveno neregistruotoje santuokoje.

Per gyventojų surašymą Lietuvoje buvo užfiksuota 1250 benamių - 940 vyrų ir 310 moterų.