Alkoholio gamintojams - juodos dienos


2008-11-21
Gintautas Degutis
Alkoholio gamintojams - juodos dienos

Stipriųjų alkoholinių gėrimų gamintojai, prispausti vis sunkėjančios šalies ekonominės padėties, prakalbo apie darbuotojų atleidimą ir priverstines atostogas.

Nuo metų pradžios stipriųjų alkoholinių gėrimų parduodama vis mažiau. Gamintojai neabejoja, kad svaigalų vartojimas nesumažėjo, tiesiog taurelę kilnoti mėgstantys gyventojai renkasi pigesnius nelegalius gaminius. Tai esą lėmė bendra ekonominė šalies padėtis ir nuo šių metų 20 proc. padidintas stipriųjų gėrimų akcizo mokestis. Verslininkai neslepia, kad dėl to netrukus bus priversti mažinti gamybą, atleisti dalį darbuotojų ir eiti priverstinių atostogų.

„Šiemet per šventes planuojame stabdyti gamybą, o darbuotojus išleisti atostogų. Pernai tuo metu buvo pats darbymetis. Padėtis žiauri", - vakar surengtoje diskusijoje guodėsi bendrovės „Stumbras" rinkodaros direktorius Algirdas Čiburys.

Negana to, nauja valdančioji koalicija užsiminė apie galimybę nuo kitų metų dar didinti alkoholio akcizo mokestį. Toks įrašas krizės įveikimo plane alkoholio gamintojus ne juokais išgąsdino. Didžiausi rinkos dalyviai - „Alitos" grupė, „Stumbras", „Vilniaus degtinė", „Mineraliniai vandenys" ir „Liviko" - įrodinėjo, kad padidinus akcizus nebus jokios naudos, tik bus paskatintas šešėlinis verslas.

„Jei didės akcizas, vartojimas nemažės, žmonės tik mažiau pirks legalios produkcijos. Praeityje taip jau yra buvę. 1996 m. šalyje klestėjo kontrabanda, pilstuko ir naminės prekeiviai. Seniai sakėme, kad draudimais ir keldami kainas nieko nepasieksime. Puikus pavyzdys -
kadaise JAV galiojęs sausas įstatymas. Bet politikai mūsų negirdi, lyg būtume kalti, kad žmonės važinėja išgėrę", - kalbėjo pagrindinis „Alitos" grupės akcininkas ir valdybos pirmininkas Vytautas Junevičius.

Stipriųjų alkoholinių gėrimų gamintojai piktinasi ir nelygiomis konkurencijos sąlygomis. Pasak alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidento Lauryno Vilimo, stiprieji alkoholiniai gėrimai apmokestinti didesniu mokesčiu nei sidras ar alus, nors pastarojo išgeriama gerokai daugiau nei degtinės ir kitų stipriųjų gėrimų kartu sudėjus.

„1 proc. etilo alkoholio, esantis degtinėje, kainuoja penkis kartus daugiau nei esantis aluje (1 proc. absoliutaus alkoholio stipriuosiuose gėrimuose apmokestintas 0,384 lito, o aluje 5 proc. - 0,077 lito - red. past.)", - tikino L.Vilimas.

Stipriųjų alkoholinių gėrimų gamintojai neabejoja, kad kiti metai bus dar sunkesni.