Abejonės dėl slaptų popierių


2008-04-08
Abejonės dėl slaptų popierių

Seimą ir Vyriausybę pasiekę „Leo LT“ steigimo dokumentai kursto aistras. Diskusiją dėl jų teisėtumo vakar išprovokavo konservatorių lyderis Audrius Kubilius.

A.Kubilius pareiškė, kad Vyriausybės ir „NDX energijos“ sutarčių dėl nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT“ steigimo projektuose nėra įtvirtintos Seimo priimtos nuostatos, pirmiausia dėl „Leo LT“ tikslo – esą juose yra išlikusi sena formuluotė: socialiai atsakingai siekti naudos sau ir savo akcininkams.

Seimas yra priėmęs įstatymo pataisas, kurios numato, kad, be jau minėto tikslų, „Leo LT“ turėtų dalyvauti įgyvendinant strateginius energetinius projektus – naujos atominės elektrinės statybą, elektros tiltų tiesimą.

Tačiau netrukus atmesdama konservatorių lyderio kaltinimus Vyriausybė išplatino pranešimą, kuriame tikinama, kad „Leo LT“ įstatų bei Akcininkų sutarties projektuose numatyta, jog ji turi siekti savo veiklos tikslo, dalyvaudama įgyvendinant pagrindinį Lietuvos elektros energetikos uždavinį – saugiai, patikimai ir efektyviai aprūpinti vartotojus elektra, taip pat privačios iniciatyvos pagrindu integruoti šalies elektros energetikos sistemą į Europos Sąjungos sistemas, įskaitant ir strateginius projektus – jungčių su Lenkija ir Švedija bei naujos atominės elektrinės Lietuvoje statyba, bet jomis neapsiribojant.

Oficialiai patvirtinta, kad premjero Gedimino Kirkilo vadovaujamas „Leo LT“ Priežiūros komitetas įmonės steigimo dokumentų projektus planuoja svarstyti šį trečiadienį. Dokumentai kol kas yra slapti ir viešai neskelbiami.

Pagal sutarčių projektus valstybė valdys 61,7 procento, „NDX energija“ – 38,3 procento „Leo LT“ akcijų.

BNS, KD inf.