Vilniaus Švenčiausiosios Trejybės bažnyčiai – 500 metų

Vilniaus Švenčiausiosios Trejybės bažnyčiai sukanka 500 metų. Anot legendų, ji pastatyta ant kalno, kur buvo nukankinti trys pirmieji Lietuvos krikščionys. Šiandien bažnyčia atskleidžia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) istoriją. Bazilijonų vienuoliai, kaip ir prieš kelis šimtmečius, čia mišias laiko ukrainiečių kalba.

Vilniaus senamiestyje, už puošnių Bazilijonų vartų, kuriuos sukūrė architektas Kristupas Glaubicas, prasideda Bazilijonų pasaulis. XVI a. bažnyčia ir vienuolynas užėmė didelį senamiesčio kvartalą. Bazilijonų ordinas turėjo savo spaustuvę, 150 metų čia veikė dvasinis unitų centras.

Unitais Bazilijonai pradėti vadinti po Bresto unijos, kai sujungė Romos ir graikiškąją tradicijas: apeigos, kaip ir anksčiau, vyko pagal stačiatikių papročius, tačiau dvasiniu vadovu pripažino Romos popiežių. Vilniuje kunigavo vėliau šventuoju paskelbtas Juozapatas Kuncevičius. Virš arkos ir šiandien galima pamatyti nerestauruotus jo buto langus.

„Šventasis Juozapatas pasiekė neįmanomą. Jis sugriovė barjerus, kurie skyrė Rytų ir Vakarų krikščionis 500 metų. Šventasis savo atkaklumu įrodė, kad vienybę galima pasiekti tik einant dievo keliu. Mes šiandien tęsiame jo darbus, skelbiame tautų dialogą ir toleranciją, krikščioniškosios bažnyčios vienybę“, – sako Bazilijonų kunigas Vinkentijus Vasylis Janickijus.

Kultūros paveldo departamento direktorės Dianos Varnaitės nuomone, ši bažnyčia – pavyzdys kelio į krikščionių vienybę pavyzdys.

„Yra tikėjimas, kuris vienija, kuris prasidėjo nuo to, kad suvienytų pravoslavus su katalikais ir štai taip gimė unitų bažnyčia. Mums ji svarbi, nes atspindi LDK ir kartu bendrą Lietuvos ir Ukrainos istoriją“, – teigia D. Varnaitė.

LDK iki unitų paplitimo populiariausia religija buvo stačiatikybė. Pasak kultūros paveldo departamento vadovės, unitų istorija yra panaši į pačios Ukrainos istoriją. Caro laikais unitų bažnyčios atiduotos stačiatikiams. Sovietmečiu Bazilijonų ordinas iš viso buvo uždraustas. Šiandien visame pasaulyje yra apie 5 mln. Bazilijonų.

Švenčiausiosios Trejybės bažnyčią prieš 500 metų fundavo Konstantinas Ostrogiškis. Nuo šventojo Juozapato, kuris buvo kilęs iš Ukrainos, laikų ir šiandien čia apeigos vyksta ukrainiečių kalba. Šį savaitgalį Bazilijonai rengia savo bažnyčios 500 metų minėjimą. Į Lietuvą iš Ukrainos atvyksta dvasiniai Bazilijonų vadovai, choras. Vienuoliai teigia, kad laukia visų, kuriems įdomi jų istorija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
GĖDA ŽURNALISTAMS. LABAI GRUBI KLAIDA. NUOTRAUKOJE NE TAI APIE KĄ RAŠO...

Goldbergas

Goldbergas portretas
Kad čia Trinapolio ansamblio nuotrauka, kuris yra Vilniaus pakrašty, o ne unitų švenčiausios trejybės bažnyčios, kuri yra šalia aušros vartų. Susipainiojo chebra

seklys morka

seklys morka portretas
pastatas skelbiamas, kad statytas 16 am. atrodo kaip baroko architektura. bet juk 16 am. Europoj vyravo renesansas.pirmieji baroko statiniai Europoj atsirado 17 am. bet vat lietuviai aplenke visus ir 16am pirmieji pastate baroko stiliaus statini. Tik gaila niekas to nezino.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių