Ugniagesių šventėje – ne tik naudingos žinios, bet ir gardi košė

  • Teksto dydis:

Šv. Florijono – ugniagesių globėjo diena Vilniuje šiemet prasidėjo labai anksti. Gegužės 4-osios ankstų rytą sostinės gatvėmis važinėjo gaisriniai automobiliai ir žadino vilniečius.

Vėliau Vilniaus ugniagesiai susirinko Arkikatedroje Bazilikoje, kur buvo aukojamos šv. Mišios už ugniagesius gelbėtojus ir jų šeimas, taip pat duodama iškilminga į tarnybą priimtų pareigūnų priesaika.

Vidurdienį Katedros aikštėje prasidėjo prevencinis renginys „Budinti Lietuva“, kuriame su sostinės gyventojais ir svečiais bendravo ugniagesiai gelbėtojai, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento civilinės saugos, valstybinės priešgaisrinės priežiūros specialistai, Bendrojo pagalbos centro pareigūnai, Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantai, Lietuvos jaunųjų ugniagesių sąjungos nariai.

Sostinės gyventojai ir svečiai galėjo pakilti ugniagesių automobilinėmis kopėčiomis ir  apžvelgti Vilnių, apžiūrėti Lietuvos tarptautinės pagalbos teikimo komandos hidraulinę ir seisminę įrangą, pamatyti, kaip gelbėjami žmonės žemės drebėjimų ir pastatų griūčių metu, sužinoti,  kaip rengiami ugniagesiai gelbėtojai, apsirengti apsauginius ugniagesio gelbėtojo drabužius, pamatyti Bendrojo pagalbos centro operatoriaus darbo vietą, dalyvauti fotosesijoje su iš Klaipėdos atvykusiu BPC pagalbos telefonu Skubiu, sužinoti, kada ir kaip skambinti numeriu 112, įvykus nelaimei.

Renginyje pristatyti saugios gyvensenos pagrindai, buvo rodoma filmuota medžiaga, kaip  saugiai elgtis, bus priminta, ką daryti išgirdus pavojaus signalą ar gavus perspėjimo žinutę į mobilųjį telefoną. Taip pat bus suteikta pagalba nusistatant telefonus perspėjimo žinutėms gauti.

Civilinės saugos specialistai gyventojams aiškino, kur yra artimiausi kolektyvinės apsaugos statiniai, kaip juos rasti ir kaip pasiruošti evakavimui. Pateikta informacija, ką turi žinoti kiekvienas šeimos narys, besiruošdamas netikėtoms situacijoms. Gyventojai supažindinti ir su saugaus elgesio prie vandens taisyklėmis. Kiekvienam apsilankiusiajam buvo įteikta atmintinė su atsakymais į aktualiausius saugumo klausimus.

Priešgaisrinės priežiūros specialistai supažindino, kaip pasirūpinti namų saugumu, kad nekiltų gaisras, paaiškins, kaip naudotis gesintuvu ir kodėl svarbu, kad namuose būtų įrengti dūmų jutikliai. 

O jaunieji ugniagesiai moksleivius kvietė šią vasarą dalyvauti Jaunojo gelbėtojo stovykloje, parodė, kaip atlikti dirbtinį kvėpavimą, dalinos patarimais, kaip padėti nelaimėje  sau ir kitiems.

Šventės dalyviai galėjo paragauti gardžios ugniagesių košės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių