Teismas: Vilniaus valdžia neteisėtai draudė ūkininkams į protestą vykti su priekabomis

Vilniaus valdžia neteisėtai draudė ūkininkams į kovo pradžioje planuotą protestą dėl mėšlo tvarkymo atvažiuoti traktoriais su priekabomis, galutinai nusprendė teismas. Anot savivaldybės, su priekabomis į miesto centrą galėjo būti atvežtas ir išpiltas mėšlas bei srutos, nors ūkininkai tai neigė. Vis dėlto kovo 14 dieną planuotas protestas galiausiai neįvyko.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) kovo 21 dieną galutinai panaikino savivaldybės įpareigojimą Telšių rajono ūkininkų sąjungai užtikrinti, kad į protestą atvažiavę traktoriai būtų be priekabų. Teismas atmetė savivaldybės skundą ir paliko nepakeistą Regionų administracinio teismo kovo 14 dienos sprendimą.

„Pripažintina pagrįsta pirmosios instancijos teismo išvada, jog skundžiama įsakymo dalimi susirinkimo laisvė buvo iš dalies ribojama“, – rašoma LVAT nutartyje.

Ginčas kilo dėl ūkininkų planuoto protesto prie Žemės ūkio ministerijos. Jie žadėjo prašyti ministerijos pakeisti mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašą: pakeisti draudžiamą tręšimo laiką bei nereikalauti rengti mėšlo tręšimo planą.

Ūkininkai kovo pradžioje savivaldybę informavo, kad kovo 14 dieną organizuoja protesto akciją, į kurią atvyks traktoriais su prikabinama technika. Planuota bent 10 technikos vienetų ir bent 100 dalyvių.

Savivaldybė akcijai leidimą išdavė, tačiau nurodė, kad traktoriai būtų be priekabų, puspriekabių, kitos žemės ar miškų ūkio technikos, kuri esą buvo reikalinga atvežti ir išpilti mėšlą, srutas ar kitas medžiagas.

Tuo metu ūkininkai teigė, kad ant priekabų ir puspriekabių galima kabinti didesnius plakatus ir taip geriau supažindinti visuomenę ir institucijas su protestu, jų problemomis. Jie aiškino, kad savivaldybė nepagrįstai apribojo jų teisę pasirinkti protesto formą.

Anot savivaldybės, kovo 13 dieną ūkininkai informavo, kad protesto akcija neįvyks, tad ūkininkų skundas tapo beprasmiu.

Visgi LVAT konstatavo, kad skundo nagrinėjimas iš esmės buvo ir yra reikšmingas užtikrinant gero viešojo administravimo standartus ir teisę į veiksmingą teisinę gynybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To s

To s portretas
Jei esi siknius, tuomet tikrai reiketu!

s

s portretas
Greitai ir visiems nustatys laiką kada pašikti,jau gentvilas nusivažiavo.

Jonas

Jonas  portretas
Kaimieciams ivestu vizas ivaziuoti i Vilniu, lengvai galetu suvaldyti situos valstiecius. Taip pat ivestu mokama ivaziavima i Vilniu, o dar geriau ivestu mokesti transportui mazesniam nei Euro 6. Kaimieciai is karto pakeistu nuomone.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių