„Stebuklas“ iškeliaus į Kiniją

Margaspalvė "Stebuklo" plytelė stiklinėmis raidėmis antradienį išimta iš Katedros aikštės grindinio.

Ji bus restauruota ir pirmadienį iškeliaus į Šanchajų, kur gegužės 1-ąją prasidės pasaulinė paroda "Expo 2010".

Tačiau Katedros aikštės grindinys irgi neliko tuščias. Pasirūpinta, kad visą pusmetį, kol Vilniaus "Stebuklas" švytės Kinijoje, vilniečių norus sostinėje pildytų nauja iš pilko ir raudono granito pagaminta plytelė. Jos centre – bronzinė žvaigždė, dengta patina, suteikiančia žalumo atspalvį.

p>"Stebuklas" Šanchajuje reprezentuos Vilnių ir visą Lietuvą. Jį galės pamatyti Lietuvos paviljono lankytojai.

Be "Stebuklo" plytelės, paviljone bus eksponuojama menininko Vytauto Karčiausko dinaminė skulptūra "Aš galiu".

Į Šanchajuje vyksiančią parodą "Expo 2010" vežti menininko Gytenio Umbraso sukurtą plytelę "Stebuklas" nutarta nusižiūrėjus į kitų šalių pavyzdžius.

Danija parodoje eksponuos savo įžymiąją "Undinėlę".

Čekija "Expo 2010" demonstruos garsaus Prahoje Karolio tilto Šv. Jono Nepomuko bareljefą.

Skulptūrų, bareljefų į Šanchajų ketina atvežti ir kitos pasaulio šalių sostinės.

"Man tai didelė garbė – stebuklas", – džiaugsmo neslėpė G.Umbrasas. Jis atkreipė dėmesį, kad į Kiniją, kur yra daugybė stebuklingais laikomų akmenų, veždama savo "Stebuklą" Lietuva demonstruoja pagarbą parodos rengėjams kinams.

Iki šiol Katedros aikštėje buvusi plytelė su užrašu "Stebuklas" bus eksponuojama pačiame Lietuvos paviljono viduryje. Gidai parodos lankytojams pasakos apie tikėjimą, kad atsistojus ant "Stebuklo" ir apsisukus aplink savo ašį sugalvotas noras būtinai išsipildo, mat plytelė atkeliavo iš ten, kur kažkada buvo pagrindinė ir viena seniausių Europoje išlikusių pagonių žynių apeigų vietų. Šalia "Stebuklo" plytelės bus įrengta dėžutė, į kurią žmonės galės mesti ant lapelių užrašytus norus.

Pasibaigus parodai, analogišką menininko G.Umbraso sukurtą plytelę ketinama padovanoti ir kinams. Joje žodis "Stebuklas" bus užrašytas lietuviškai ir kinų hieroglifais, o pati plytelė bus įbetonuota Šanchajuje.

G.Umbrasas prasitarė šiomis dienomis sulaukęs prašymo "Stebuklą" inkrustuoti ir viename Tbilisio skvere.


"Stebuklai" dauginasi

Iš viso dabar sukurtos keturios "Stebuklo" plytelės – viena betoninė, gimusi dar 1994 m., ir trys granitinės. Pastarųjų prireikė tuomet, kai kinišku granitu buvo klojama visa Katedros aikštė.

Betoninę plytelę saugo leidyklos vadovas ir rašytojas Jeronimas Laučius. "Ačiū Dievui, kad jam šovė mintis ją pasiimti, kitaip turbūt būtų išvežta į sąvartyną su visomis kitomis Katedros grindinio plytomis", – džiaugėsi G.Umbrasas.

Antra šiek tiek nusidėvėjusi plytelė eksponuojama viešai. Ją galima išvysti Sausio 13-osios nukentėjusiųjų draugijos vitrinoje – Gedimino prospekte netoli Seimo rūmų.

Trečioji plytelė netrukus bus atgaivinta ir laikinai vėl "apgyvendinta" Šanchajuje.

Ketvirtoji plytelė inkrustuota Arkikatedros prieigose ir vilniečius džiugins, kol iš Kinijos grįš jos pirmtakė.

Menininkas G.Umbrasas kuriant Vilniaus jaukumą prisidėjo ne tik kūriniu "Stebuklas". Jo darbų sąraše – "Meilės krantai" Neries pakrantėje, "Obuoliukas" S.Moniuškos skvere, "Čiulbantis kryžius" Žvėryne ir kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių