Pasaulio merai išsivežė dalį Vilniaus

Tarsi pasakoje: turi tris dienas surasti siauriausią miesto gatvę, parnešti žiupsnį viduramžių juokdario juoko ir bent akimirką prisiliesti prie Mikalojaus Konstantino Čiurlionio. Su tokiu iššūkiu susidūrė Vilniuje viešėdami pasaulio miestų merai.

Sužavėjo senamiesčio architektūra

Penktadienį, pasibaigus oficialiajai daliai, diskusijoms kultūros tema, pasaulio miestų galingieji lengviau atsikvėpė. Prasidėjo jų, daugumos pirmą kartą Vilniuje viešinčių, tikroji pažintis su Lietuva, jos sostine Vilniumi. Dauguma jų atvykę ketvirtadienio vakarą jau turėjo galimybę su gidu paklaidžioti po senamiestį, pažinti jo architektūrą, bent trumpam prisiliesti prie mūsų istorijos.

"Pirmą kartą lankausi Vilniuje. Labiausiai mane sužavėjo miesto architektūra. Istoriniai objektai puikiai renovuoti. Tai labai svarbu, nes taip jūs išsaugote architektūros paveldą, pristatote jį miesto gyventojams, svečiams iš viso pasaulio. Jūsų skiriamas dėmesys istorinių objektų, architektūros paveldui turėtų įkvėpti kitus pasaulio miestus", – sužavėtas kalbėjo Ankaros (Turkija) Yenimahalle regiono meras Fethi Yaşaras.

Penktadienio naktį 30-ies miestų merams ir jų atstovams Vilniaus miesto savivaldybė suorganizavo vakarienę Rotušėje, joje buvo kone labiausiai širdį jaudinančių kultūrinių akcentų. Prie vakarienės stalelių sėdintys svečiai kone braukė ašaras klausydami choro "Jauna muzika" atliekamų lietuvių liaudies dainų. Lietuviškosios sutartinės vėliau dar ilgai buvo aptarinėjamos skambčiojant šakutėms ir peiliams.

Maža pažintis su Joninėmis

Tiesa, vakarieniaujant nevengta aptarinėti ir svarbių politinių bei ūkinių klausimų. Suvokdami, kad prie stalo, neoficialioje aplinkoje, užsimezga tikroji draugystė, Vilniaus valdžios atstovai mezgė diskusijas. Jie su svečiais aptarinėjo stadionų ir metro statybos klausimus, keitėsi patarimais, kaip mieste palengvinti krizės naštą.

Oficialioje vakarienėje dalyvavo renginio šeimininkas Vilniaus miesto meras Vilius Navickas, jo pavaduotojas Romas Adomavičius ir savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas. Kone svarbiausio mero pavaduotojo Gintauto Babravičiaus, kuruojančio kultūros klausimus, per vakarienę nebuvo matyti. Vėliau politikas atskleidė penktadienio vakarą praleidęs su partijos kolegomis, agituodamas šiuos palaikyti jo kandidatūrą artėjančiuose partijos pirmininko rinkimuose.

Tą patį vakarą, laikrodžiams mušant vidurnaktį, visų miestų merai buvo pakviesti į Rotušės aikštę pasigrožėti stilizuotu Joninių variantu. Aikštėje mirgėjo šimtai mažyčių žvakučių – jų M.K.Čiurlionio menų gimnazijos auklėtiniai sudėjo tradicinę lietuvišką verpstę. Laviruodami tarp žvakučių po aikštę zujo ugnimi žongliruojantys fakyrai.

Trakuose – kalbos pamokėlės

Kone smagiausia viešnagės dalis – šeštadienis Trakuose. Vos išlipusius iš autobuso svečius pasitiko pilies juokdarys, kuris nenustygdamas šokčiojo apie visą grupę, puldavo jiems po kojomis ir kitokiais būdais bandė į save atkreipti dėmesį.

Vesdamas svečius tiltu į pilį juokdarys visų siaubui tipeno tilto turėklais. Išvydęs jo triukus svečius lydintis G.Babravičius juokais klustelėjo: "Jeigu juokdarys netyčia nusisuktų galvą, čia būtų Trakų ar Vilniaus savivaldybės atsakomybė?"

Vos priėjęs pilį juokdarys svečiams prieš nosį užtrenkė vartus, užsikabarojo ant virbų ir staiga pareikalavo slaptažodžio. Susipratęs, kad nieko nepeš, jis sufleravo: "Laba diena." Nedrąsus pasaulio miestų galingųjų murmesys juokdario neįkvėpė. Šis tris kartus prašė vis garsiau pakartoti slaptažodį, tačiau grupė iš visos širdies šaukti lietuviško pasisveikinimo nesiryžo.

Trakuose svečiai buvo supažindinti su viduramžių Lietuvos tradicijomis ir valgiais. Iš pradžių pilies kieme grupei parodytos stilizuotos riterių kautynės. Vėliau merai ir jų atstovai buvo pakviesti vaišintis į pilies menę. Ant stalų gėrimai ir valgiai – tradiciniai, viduramžių receptais remiantis pagaminti patiekalai: vaisinė juoda duona, sūrio ir miško grybų pyragas, keptos kiaulienos kumpis, svogūnų džemas, duonos ir spanguolių gira ir kita. Per pietus prie stalų sėdinčius vyčius linksmino viduramžiškų šokių grupė.

Šeštadienis – atsisveikinimo vakaras

Iš Trakų svečiai buvo vežami į viešbučius persirengti iškilmingam Nacionalinės dailės galerijos atidarymui. Vaikščiodami po ekspozicijos sales miestų merai turėjo galimybę susipažinti su Lietuvos genijumi tituluojamo dailininko, kompozitoriaus M.K.Čiurlionio ir jo amžininkų kūriniais parodoje "Spalvų ir garsų dialogai".

Nacionalinė dailės galerija – priešpaskutinė kultūrinė svečių stotelė. Iš jos svečiai nuvežti atsisveikinimo vakarienės į "Helios City". Per atsisveikinimą svečiams dainavo profesionalus aktorius ir Minsko kultūros departamento direktorius Vladimiras Karachevskis.

"Vilnius yra miestas, turintis savo veidą, temperamentą, nuostabią istoriją. Svečius jis pasitinka su ypatinga šiluma. Labai pakerėjo senamiesčio dvasia. Man džiugu, kad jūs saugote savo paveldą", – sakė V.Karachevskis.

Gero žodžio Vilniui ir jo gyventojams negailėjo ir Duisburgo vicemeras Karlas Jenssenas, kuruojantis kultūros ir švietimo klausimus. "Vilniuje lankiausi prieš porą metų ir likau miestu sužavėtas. Pirmą kartą lankantis visada taip būna, tačiau čia esu antrą kartą ir vėl esu sužavėtas. Vilnius turi savotišką charizmą. Nuostabus miestas, akivaizdu, kad juo rūpinamasi", – sakė K.Janssenas, kurio vadovaujamas Duisburgo miestas jau kitais metais bus tituluojamas Europos kultūros sostine.


Šiame straipsnyje: merų forumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių