Nukeltas P. Cvirkos paminklas iškeliaus į Grūto parką

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį nusprendė sovietų veikėjo ir rašytojo Petro Cvirkos paminklą perduoti Grūto parkui Druskininkuose.

Šiuo metu paminklas laikinai saugojamas savivaldybės įmonės „Grinda“ teritorijoje.

Pamėnkalnio skvere daugiau nei 60 metų stovėjęs P. Cvirkos paminklas nukeltas pernai lapkritį.

Prieš tai paminklas Nekilnojamojo kultūros paveldo ekspertų tarybos sprendimu  išbrauktas iš Kultūros vertybių registro.

Iš pradžių paminklą, kaip ir Žaliojo tilto skulptūras, patikėjimo teise norėta perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui. Šiam atsisakius priimti, kreiptasi į Grūto parką ir sutarta skulptūrą perduoti viešajai įstaigai „Hesono klubas“, valdančiai sovietinių skulptūrų parką.

Pamėnkalnio skvere šiuo metu pastatyta laikina scena, jame vyksta įvairūs renginiai, veikia lauko kavinė.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) pažymoje nurodoma, kad P. Cvirka nuo pat 1940-ųjų, pirmosios sovietų okupacijos, palaikė ją, šlovino sovietų valdžią, kariuomenę, jos lyderį Josifą Staliną.

Pasak LGGRTC, P. Cvirka iki mirties 1947-aisiais išliko Sovietų Sąjungos Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo nariu, be politinių pareigų 1945–1947 metais buvo ir Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>>> Vladui

>>>>  Vladui portretas
Negalvojau kad tu toks durnas

Vladas

Vladas portretas
Iki 1940 metų pavasario P.C. buvo normalus , produktyvus rašytojas , vertas pagarbos .Atėjus bolševikams persivertė į išdaviką . Taip pat darė ir poetė S .Nėris .1940 metų vasara jiems buvo sugyvulėjimo metas .O štai norvegų tautos pažiba K. Hamsun tapo kolaborantu kitiems grobikams , hitlerininkams . Už tai , sutriuškinus priešą , gavo trejetą metų norvegiškų Pravieniškių. Jei tarybiniai raudoni okupantai būtų buvę išvyti , kaip hitleriniai , tai ir šis Petriukas , ir ta Salomėja būtų savo atsėdėję :) Gavosi kaip eilėraštis :)

Anonimas

Anonimas portretas
Laikas išgrūsti į Gruto parką ir seną Lansbergį....Nusibodo KVAILYS...
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių