Matuokliai perpildė valdžios kantrybę

Miesto valdžia tik dabar nusprendė nutraukti sutartį su bendrove "Urbico", nors jos eksploatuojami greičio matuokliai sostinėje neveikia nuo vasario. "Nes šitą bendrovę proteguoja vienas Vilniaus vicemerų", – telefonu išrėžė anonimas.

Dar 2006 m. bendrovė "Urbico" su savivaldybe pasirašė sutartį, kuria įsipareigojo pastatyti ir eksploatuoti greičio matuoklius Vilniuje. Iš viso pagrindinėse miesto gatvėse buvo pastatyta apie 50 "inkilų". Didžioji jų dalis taip ir liko tušti. Mat veikiančių matuoklių tebuvo įrengta vos dvylika – septyni stacionarūs ir penki kilnojami.

p>Už paslaugą miesto valdžia bendrovei kas mėnesį mokėdavo 70–80 tūkst. litų. Mokestis buvo dengiamas iš lėšų, gaunamų už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, konkrečiai – viršytą greitį. Per metus savivaldybės biudžetas pasipildydavo apie 0,5 mln. litų.

Vasarį dalis automobilių greitį fiksuojančių matuoklių ėmė gesti, tačiau, anot vicemero Vidmanto Martikonio, bendrovė nesiėmė jų taisyti. Dar daugiau, šį pavasarį visi prietaisai turėjo būti išbandomi Šveicarijoje, tačiau bendrovė ir tuo nepasirūpino.

"Nuo vasario mums nebeteikiamos sąskaitos už paslaugą, todėl mes traktuojame, kad paslauga nebeteikiama ir dėl šios priežasties nutraukiama sutartis su bendrove "Urbiko". Iš pradžių galvojome leisti jiems susitvarkyti iki rugsėjo, tačiau prieš porą savaičių bendrovės vadovų įžūlumas perpildė mūsų kantrybę. Jie dar bandė derėtis, kad mes mokėtume pusę sutartyje numatytos kainos už pakelėse stovinčius neveikiančius "inkilus". Tada ir nusprendėme, kad užtenka žaisti, reikia sutartį nutraukti", – sakė V.Martikonis.

Bendrovė "Urbico" nepateikė jokio vertinimo dėl nutraukiamos sutarties. Į dienraščio e. paštu siųstus klausimus bendrovės vadovybė neatsakė.

Sutartis laikoma nutraukta nuo rašto bendrovei išsiuntimo dienos. Vakar apie 11 val. ryto duodamas interviu vicemeras V.Martikonis užsiminė, kad raštas guli ant savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Milėno stalo ir jis vis dar nepasirašytas. Po pusvalandžio "Vilniaus diena" sulaukė anonimo skambučio. Vyras pasiteiravo, ar žurnalistė dalyvavo mero Viliaus Navicko surengtoje spaudos konferencijoje greičio matuoklių tema. Sulaukęs teigiamo atsakymo vyras išpyškino.

"Ar žinote, kodėl V.Milėnas nepasirašo rašto, kad nutraukiama sutartis? Nes to nenori jo globėjas. Nu kaip tai, kas jo globėjas? Kas valdo V.Milėną? Ogi vicemeras Romas Adomavičius. Va jis ir nenori, kad sutartis būtų nutraukta. Vicemeras proteguoja "Urbico", – konstatavo anonimaā.

Savivaldybės administracijos direktorius patikino raštą dėl sutarties su "Urbico" nutraukimo pasirašęs tik vakar. Anksčiau negalėjęs, nes laukęs iš komandiruotės grįžtančio vicemero R.Adomavičiaus.

Pastarasis dokumentą vizavo pirmadienį. Vicemeras pridūrė, kad jo parašas, kaip ir kitų padalinių vadovų, dokumente būtinas. Tokia procedūra. Anonimo mestus kaltinimus apie bendrovės protegavimą vicemeras neigė ir sakė įtariantis, kad nešioti tokias paskalas gali būti suinteresuota opozicija. R.Adomavičius pabrėžė, kad vos pradėjęs eiti mero pavaduotojo pareigas jis pirmiausia atkreipė dėmesį į "Urbico" teikiamas paslaugas. Bendrovės veikla ir finansinė būklė esą vicemerui iki šiol kelia nerimą, todėl bendrovė iki šiol yra griežtai kontroliuojama.


Pradės veikti žiemą

Nutraukusi sutartį miesto valdžia rugsėjį ketina skelbti kitą konkursą analogiškai paslaugai pirkti. Nors V.Martikonis kelis kartus pabrėžė, kad sostinėje eismo įvykių dėl nuo vasario neveikiančių greičio matuoklių nepadaugėjo, jų kaip prevencinės priemonės vis dėlto reikia.

Preliminariai skaičiuojama, kad Vilniuje jau sausio mėnesį konkursą laimėjusi bendrovė galėtų įrengti apie 20–50 greitį fiksuojančių prietaisų bei įdiegti sistemą. Matuoklių ir įrangos kaina galėtų siekti per 100 tūkst. litų. Sistema leistų automatiškai nustatyti pažeidimą vykdžiusios transporto priemonės savininką. Būtent šis turėtų atsakyti už viršytą greitį. Tiesa, principas veiktų tik tuomet, jei šį rudenį Seimas nuspręstų leisti už Kelių eismo taisyklių pažeidimus bausti ne vairuotoją, o transporto priemonės savininką. Analogiškas variantas šiuo metu gana efektyviai veikia Rygoje.

Kadangi greičio matuokliai Vilniuje geriausiu atveju veiks tik po pusmečio, o pažeidėjus reikia drausminti jau dabar, Vilniaus miesto valdžia ėmėsi plano B. Artimiausiu metu ketinama mieste įrengti daugiau gulinčių policininkų bei atnaujinti esamus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių