Kelionė į XVIII a. Vilnių

Lietuvos dailės muziejus antradienį, 16 val., kviečia į Vilniaus paveikslų galeriją (Didžioji g. 4). Čia vyksiančiame kultūros vakare bus pristatytas Liudvikos Byševskos 1786 metų kelionės į Vilnių dienoraštis „Kelionė į XVIII a. pabaigos Vilnių".

Knygoje lietuvių ir lenkų kalbomis skelbiamas Abiejų Tautų Respublikos XVIII a. antrosios pusės žinomos aukštuomenės damos, paskutinio Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio šambelionienės Liudvikos Byševskos 1786 metų kelionės į Vilnių ir Lietuvos sostinėje patirtų įspūdžių dienoraštis.

Šiame originaliame šaltinyje galima rasti autentišką ir gyvą Vilniaus, jo turistinių atrakcijų, pastatų, pramogų, gyventojų apibūdinimą. Informatyvaus ir Lietuvos bei Vilniaus kasdienybę Švietimo epochoje taikliai atspindinčio dienoraščio, kuris XIX a. buvo sudarytas iš kelionės metu rašytų laiškų fragmentų, publikacija palydėta Evos Manikovskos (Ewa Manikowska) išsamiu įvadu bei Piotro Jaceko Jamskio (Piotr Jacek Jamski) vertingais paaiškinimais.

Leidinį dvikalbiu pavertė vertėjai Beata Piasecka ir Vyturys Jarutis. Meninį knygos pavidalą sukūrė dizaino studijos „Savas takas“ ir Ko darbuotojai Laima Prišmontaitė ir Ričardas Birmanas. Daug triūso redaguodama leidinį įdėjo redaktorė Irena Babiliūtė. Knygos rėmėjai – Lietuvos tūkstantmečio minėjimo direkcija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lenkijos mokslų akademijos Meno institutas. Leidinį papuošė Krokuvos nacionalinio muziejaus ir Vilniaus universiteto bibliotekos iliustracijos.

Kultūros vakare skambės pianistės Šviesės Čepliauskaitės atliekami Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paskutinio didžiojo iždininko ir kompozitoriaus Mykolo Kleopo Oginskio kūriniai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių