Garbės pilietis

Vilniaus miesto savivaldybės taryba vakar patvirtino sprendimą miesto garbės piliečio vardą suteikti Izraelio prezidentui Shimonui Peresui.

Meras A.Zuokas džiaugėsi, kad Vilnius turės dar vieną garbų vardą. Sh.Peresas 1994 m. tapo Nobelio taikos premijos laureatu, o 1997 m. įsteigė Pereso taikos centrą. Izraelio politikas vertinamas kaip Izraelio ir Lietuvos santykių puoselėtojas.

Su Lietuva Sh.Peresas siejamas, nes gimė netoli Vilniaus esančiame Višnevo miestelyje, Baltarusijoje. Žydų tautybės politikas priskiriamas litvakams.

Pasiūlymą suteiki šį vardą pateikė Lietuvos žydų bendruomenė. Rašte pabrėžiama, kad Izraerlio prezidentą Lietuvos žydų bendruomenė laiko vienu garsiausių pasaulio litvakų, – kartu su Vilniaus Gaonu, Jascha Heifetzu, Romainu Gari ir kitomis iškiliomis asmenybėmis jis, kaip litvakas, įeina ne tik į Lietuvos, bet ir į viso pasaulio istoriją bei kultūrą. Anot Lietuvos žydų bendruomenės, Vilniaus, anksčiau vadinto Šiaurės Jeruzale, garbės piliečio vardo suteikimas Sh.Peresui būtų labai tinkamas ir kaip tik laiku, per jo artėjantį vizitą į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių