Gamtosaugos problemas skaičiuoja žemėlapių svetainė

Prieš pusmetį pradėta akcija "Pranešk apie skriaudžiamą Lietuvos gamtą" įgauna pagreitį. Gamtos sergėtojai jau žino, kad jos niokojimo atvejai fiksuojami svetainėje maps.lt.

Minėtoji akcija skirta įtraukti Lietuvos visuomenei, kad ji informuotų apie aplinkosaugos problemas ir padarytus pažeidimus. Naudodamasis šia priemone, kiekvienas gali pranešti apie pastebėtą pažeidimą, nurodydamas konkrečią įvykio ar taršos vietą žemėlapyje. Akcijos rengėjai pastebi, kad tuo dažniausiai skuba pasinaudoti pavasarį į gamtą traukiančios šeimos, dviratininkai ir žvejai. Tikimasi, kad lengvai prieinama galimybė informuoti apie žalojamą gamtą aktyviai įtrauks visą visuomenę ir skatins pasitikėti aplinkosaugos organizacijomis.

Procedūra paprasta: žemėlapyje pažymėjus vietą bus pateikta forma, kurioje galima trumpai aprašyti problemą. Gamtosaugininkai prašo informacijos apie teršiamas upes ar ežerus, kanalizacijų teršalus išleidžiamus į aplinką, šiukšlynus miškuose, deginamas atliekas, neleistinai kertamus medžius ir želdinius, niokojamą gamtą – gyvūnus, augalus ir kita.

Kartais vaizdingose vietovėse randama ne tik teršalų ar šiukšlių, pastebimos ir tokie pažeidimai kaip brakonieriavimas. Kaimynai skuba informuoti apie kiemuose besikaupiantį automobilių laužą – savininkų apleistas transporto priemones. Tiesa, kad atsakingi asmenys galėtų tinkamai ir greitai reaguoti, siūloma šiuos pažeidimus ne žymėti žemėlapyje, o nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Maps.lt kūrėjai pabrėžia, kad valstybinės institucijos turi teisę anoniminių užklausų neanalizuoti, todėl registruojant pažeidimą geriausia būtų nurodyti savo kontaktinius duomenis. Jie juokauja, kad žmonių pateikti asmens duomenys nepaklius į kandidatų į prezidentus reklamos bukletų gavėjų sąrašą, o bus panaudoti pagal paskirtį. Tiesa, palikęs savo duomenis, žmogus gali būti asmeniškai informuojamas apie užfiksuoto pažeidimo sprendimo eigą. Kitu atveju bus susisiekta tik iškilus reikalui patikslinti nurodytą informaciją.

Visi duomenys perduodami VšĮ "Baltijos aplinkos forumui", kuri ir sprendžia gamtosaugos problemas ir vykdo sprendimo kontrolę: duomenis perduoda institucijoms, atsakingoms spęsti konkrečius pažeidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių