Duris atvėrė Nacionalinė dailės galerija

Šeštadienį atidaryta rekonstruota Lietuvos nacionalinė dailės galerija. Tai – pirmasis atgavus nepriklausomybę Lietuvoje atidaromas modernios ir šiuolaikinės dailės muziejus.

Galerija yra didžiausia Lietuvoje meno šventovė, pritaikyta nacionalinėms ir užsienio meno vertybėms eksponuoti ir saugoti.

Į atidarymo šventę atvyko Prezidentas ir Lietuvos tūkstantmečio valstybinės komisijos pirmininkas Valdas Adamkus, prezidentas Algirdas Brazauskas, premjeras Andrius Kubilius, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, Nacionalinės dailės galerijos vedėja dr. Lolita Jablonskienė, Seimo nariai, Austrijos ir Lietuvos kultūros ministrai, užsienio svečiai.

"Lietuvos nacionalinė dailės galerija yra ne tik XX a. ir dabar kuriamo meno šventovė, bet ir tikrieji Tautos namai, kuriuose šiandien susirinkome. Prieš šimtmetį šią idėją bandė kurti Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Antanas Žmuidzinavičius, Petras Rimša ir kiti lietuvių dailės parodų autoriai, rengėjai ir įkvėpėjai", – per atidarymą kalbėjo V.Adamkus.

Nacionalinės dailės galerijos atidarymo proga visuomenei pristatoma nauja XX–XXI a. Lietuvos dailės ekspozicija ir tarptautinė dailės paroda "Spalvų ir garsų dialogai. M.K.Čiurlionio bei amžininkų kūryba".

Galerijos pastato rekonstrukcijai su priestatu iš Valstybinės investicijų programos skirta 84 mln. litų. 800 tūkst. litų paramą galerijos garso ir vaizdo įrangai įsigyti skyrė Japonijos vyriausybė.

Šeštadienį oficialiai atidaryta galerija nuo šiandien atvira ir plačiajai visuomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių