D. Vilytė apie Vilniaus baseinų konkursus: teisėsauga turi tarti žodį

Sostinės savivaldybei nusprendus kreiptis į teisėsaugą dėl potencialių Lazdynų bei Fabijoniškių baseinų konkursų laimėtojų, šios teigia savivaldybės veiksmų nesureikšminančios. Tuo tarpu Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė sako, kad šiuo atveju galioja nekaltumo prezumpcija, nors oficialiai savo išvadas turės pateikti teisėsauga.

Ketvirtadienį Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino, jog potencialus Lazdynų baseino statybos konkurso laimėtojas - bendrovių „Irdaiva“, „Axis Power“, „Mitnija“, „HSC Baltic“ bei „Montuotojas“ konsorciumas, o Fabijoniškių baseino - bendrovių „Statybų kodas“ bei „Irdaiva“ konsorciumas.

D.Vilytė BNS teigė, kad nors kai kuriems konsorciumų dalyvių akcininkams ir vadovams teisėsauga yra pareiškusi įtarimų, tiekėjoms galioja nekaltumo prezumpcija.

„Teisėsaugos institucijos turėtų tarti savo žodį, kaip yra su verslu, kuriam yra pareikšti įtarimai ir kaip su jo dalyvavimu. Reikia jų oficialios pozicijos. Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, kol nėra įsigaliojęs (teismo – BNS) sprendimas, verslas turi saugiklius. Deja, mes nieko negalime pasakyti, nes nekaltumo prezumpcija šiuo atveju galioja“, - BNS sakė VPT vadovė.

Teisėsaugos institucijos turėtų tarti savo žodį, kaip yra su verslu, kuriam yra pareikšti įtarimai ir kaip su jo dalyvavimu.

Pasak jos, įstatyme nenumatyti reikalavimai tiekėjų reputacijai. VPT vadovės teigimu, šiuo metu vienintelis būdas apriboti bendrovių galimybę dalyvauti konkursuose – jų įtraukimas į nepatikimų tiekėjų sąrašus.

„Kai atsiras kažkas rinkoje drąsus, aprašys sąlygas ir paskui dėl jų nevykdymo įtrauks į nepatikimų tiekėjų sąrašą, tai tie žaidėjai keleriems metams iškris iš rinkos. Kažkas turi būti principingas iš viešojo sektoriaus. Bet dabar kol kas visi to nedaro“, - sakė D.Vilytė.

Anot jos, Vilniaus miesto savivaldybei belieka pasirinkti gerą statybos darbų prižiūrėtoją, kuris užtikrintų, jog baseinų statybos projektai bus įgyvendinami sklandžiai ir kokybiškai.

„Dabar priklausys, kokia bus techninė priežiūra: ar ji bus principinga ir atsakinga, ar seks, kad visi sąmatoje ir projekte numatyti darbai būtų padaryti, ar nebus atsisakoma kai kurių darbų, o paskui vietoje jų kažkas keičiama, ką kiti konkurso dalyviai numatė, apskaičiavo ir dėl to padidėjo kainos. Savivaldybė turi rasti gerą techninį prižiūrėtoją, kuris sektų, kad būtų laikomasi terminų, kad nedirbtų kitos įmonės, nei numatyta, kurios neatitinka kvalifikacijos“, - vardijo VPT vadovė.

Anot D.Vilytės, svarbu, jog abiejuose konkursuose pavyko pasiekti, kad tiekėjų pasiūlytos kainos būtų mažesnės, nei buvo numatoma prieš skelbiant pirkimus.

„Pirmame mažojo (Fabijoniškių - BNS) baseino konkurse (mažiausia siūloma kaina – BNS) buvo 3,8 mln. eurų, o dabar jis pigesnis. Konkurencija vis dėlto davė savo. Lazdynų baseino skaičiuojamoji vertė buvo virš 27 mln. eurų, dabar laimėtojo pasiūlymas - 21,8 mln. eurų. Tik klausimas, ar eigoje nebus atsisakyta kažkokių darbų ir nenukentės kokybė. Tada aiškėtų kainų skirtumai, ar kažkas neturėjo iš anksto projekto ir nebuvo piktnaudžiavimo. Jeigu nebuvo, galime džiaugtis“, - sakė ji.

Savivaldybė kreipėsi į teisėsaugą

Susipažinusi su baseinų konkursų pasiūlymais, prieš skelbdama laimėtojus, Vilniaus miesto savivaldybė ketvirtadienį nusprendė kreiptis į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarybą (FNTT), Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) bei Vilniaus apygardos prokuratūrą.

„Siekdama visiško skaidrumo, prieš pasirašydama sutartį su laimėtojais, savivaldybė pirmiausiai institucijų prašo pateikti informaciją, ar potencialūs konkursų laimėtojai nefigūruoja vienuose ar kituose viešai neskelbtuose tyrimuose, susijusiuose su viešaisiais pirkimais. Tokiu būdu savivaldybė sieks įsitikinti, kad nekils rizika, jog dėl institucijų vykdomų tyrimų abiejų baseinų darbai gali likti neįgyvendinti ar vėluoti“, - teigiama savivaldybės pranešime.

„Irdaivos“ generalinis direktorius Irmantas Kubilius teigė neprieštaraujantis savivaldybės sprendimui kreiptis į teisėsaugą.

„Tikrai neprieštaraujame savivaldybės sprendimui kreiptis į visas institucijas dėl konkurso, susijusio su Lazdynų baseino statyba“, - atsiųstame komentare teigė I.Kubilius.

„Axis Industries“ grupės, kuriai priklauso „Axis Power“, Rinkodaros skyriaus vadovė Sigita Dabulė BNS teigė, jog įmonė yra pasirengusi pradėti darbus, kai tik savivaldybė gaus atsakymus į kilusius klausimus.

„Įmonių grupė turi patirties statybos sektoriuje, šiuo metu statome ir naująjį Klaipėdos miesto baseiną. Vilniuje kartu su partneriais laimėjome savivaldybės skelbtą konkursą ir esame pasiruošę pradėti darbus tą pačią minutę, kai savivaldybė baigs spręsti jai kylančius klausimus“, - atsiųstame atsakyme teigė S.Dabulė.

„Mitnijos“ rinkodaros ir komunikacijos konsultantas Audrius Valatkevičius BNS sakė nekomentuosiantis sostinės savivaldybės veiksmų.

„Mes dalyvaujame šimtuose konkursų, valstybinių ir privačių, ir jeigu trūksta pajėgumų, pasitelkiame partnerius. Nematome, kad yra ką komentuoti savivaldybės veiksmuose. Čia jų reikalas“, - BNS sakė A.Valatkevičius.

Įmonėms ir vadovams pareikšta įtarimų

Statyti naują 50 metrų ilgio baseiną Lazdynuose pretenduoja mažiausią kainą pasiūliusi koncerno „MG Baltic“ valdoma statybų bendrovė „Mitnija“ kartu su partnerėmis - Vilniaus statybų įmone „Irdaiva“, koncerno „Icor“ valdoma pramonės ir energetikos projektų įmone „Axis Industries“ ir su Gargždų statybos bendrovės „Hidrostatyba“ vadovais susijusia Vilniaus statybos bendrove „HSC Baltic“.

BNS žiniomis, konsorciumo pasiūlyta darbų kaina - 21,8 mln. eurų. Antroje vietoje liko Vilniaus statybų bendrovė „Conresta“, pasiūliusi pastatyti baseiną už beveik 23 mln. eurų.

Kito - mažojo baseino S.Nėries gatvėje - rangovo konkurse mažiausią kainą - 3,098 mln. eurų (su PVM) - pasiūlė „Irdaiva“ kartu su įmone „Statybų kodas“, antra liko bendrovė „Versina“ - 3,551 mln. eurų, rodo BNS turimi rangovų pasiūlymai.

Konkurse taip pat dalyvavo „Hidrostatyba“ kartu su „HSC Baltic“, tačiau jos nepatikslino kvalifikacijos reikalavimų ir iš konkurso buvo pašalintos, toks pat likimas ištiko ir įmonę „Ekstra statyba“, kuri neužtikrino pasiūlymo galiojimo. Kitų trijų dalyvių pasiūlymai buvo dar brangesni - „Axis Industries“ kartu su „Veikmės statyba“ ir „Axis Power“ darbus siūlė atlikti už 3,6 mln. eurų, „AVA statyba“ - už 3,697 mln. eurų, o „Eikos statyba“ - 3,755 mln. eurų.

FNTT kovo pabaigoje atliko kratas bendrovėje „Irdaiva“ ir dar daugiau nei 10-tyje bendrovių, o jos vadovą ir vienintelį savininką Irmantą Kubilių sulaikė. Pastarasis yra kaltinamasis ir Visagino merės Dalios Štraupaitės byloje.

Teisėsauga yra pareiškusi įtarimus papirkimu ir prekyba poveikiu Dariaus Mockaus valdomam koncernui „MG Baltic“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
gyvenom biednai bet teisingai o kapitalizmas atvere kelia spekuliantams ir dykaduoniams valdininkams kontroliuojantiems vienas kita pagal statuso laipsni taip palikdami tuos pacius biednus dar ir nelaimingais nes nebeliko ir biednumo liko tik neviltis ir neapykanta sitam savanaudiskam ir nuzmogejusiam /demokratiniam/ pasauliui

//////...............

//////............... portretas
manyciau teisesauga ir STT jau senu senovej turejo tart savo zody del pacios Vilytes veikos,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių