Pasaulio dykumose įkvėpimo ieškantis prancūzų violončelininkas koncertuos Vilniuje

  • Teksto dydis:

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas profesoriaus Donato Katkaus, pradeda naują koncertų sezoną. Jo atidarymą reprezentacinis Vilniaus kolektyvas pažymės išskirtine muzikine premjera, kurią atliks kartu su svečiu iš Prancūzijos – violončelininku ir kompozitoriumi Dominique de Williencourtu.

Pasak D. de Williencourto, kūrinį rašyti paskatino stygius... „Idėja sukurti muziką violončelei ir styginiams, man kilo gastroliuojant su kameriniais orkestrais. Išties, Baroko ir Klasikinės muzikos epochose tik keli kompozitoriai rašė muziką tokiai instrumentinei sudėčiai, o juk violončelės ir styginių dialogas suteikia unikalią galimybę tyrinėti instrumentų rezonansus, tonus, dinamiką ir persipinančias tonacijas“.

Vilniuje rugsėjo 25 d. nuskambėsianti premjera, užkoduota trumpiniu „EMTO“, slepia jautrią, ypatingą istoriją. Tragiškam optimizmui atminti – būtent taip skamba iššifruotas bei išverstas koncerto, primenančio kelionę per skirtingas epochas, pavadinimas. Kaip ir daugelis D. de Williencourto darbų, prieš dvejus metus gimęs kūrinys, dedikuotas nuo gimimo neįgaliam broliui Anttoine. Pasak atlikėjo, brolio pavyzdys jam visuomet primena, jog nepaisant kintančių laikų ir aplinkybių, galima išlikti tragiškai optimistiškais.

Unikalia 1757 metų Gagliano violončele griežiantis atlikėjas, savo įgūdžius tobulino pas prancūzų violončelės meistrus Andre Navarra, Philippe Mullerį ir pasaulinio garso violončelininką, maestro Mstislavą Rostropovičių. D. de Williencourtas laukiamas visose pasaulio scenose, tačiau ypatingai vertinamas gimtinėje – jis yra ordino už nacionalinius nuopelnus kavalierius.

„Rafinuotas ir kultūringas virtuozas, Dominique de Williencourtas žavi savo sąžiningumu, šilkiniais violončelės tonais ir atlikimo elegancija“, – rašė Prancūzijos leidinys „Diapason“.

Atlikėjo talentą liaupsina ne tik žiniasklaida, bet ir kolegos kompozitoriai: „Aš buvau visiškai įnikęs į šią aistringą meditaciją. Tai didis menas!“ – pripažino prancūzų muzikos kūrėjas François Vercken.

D. de Williencourtas, kurdamas muziką tuaregų, armenų, tibetiečių temomis, įkvėpimo ir energijos ieško keliaudamas po Sacharą, Jemeną, Kaukazą, centrinę Aziją ir Indiją. Romantiškojo Paryžiaus gatvių šurmulį į dykumos tylą iškeitusio muzikos kūrėjo tyrinėjimai sudomino nacionalinę televiziją. Klasikos ir džiazo televizijos kanalas „Mezzo“ parengė 52 minučių dokumentinį filmą apie menininko klajones po pasaulio dykumas, ieškant įkvėpimo tyloje.

Šie ieškojimai Jūsų įvertinimo lauks koncerte „Violončelės klajonės: iš Paryžiaus į dykumą“, vyksiančio rugsėjo 25 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje. Programoje skambės D. de Williencourt, P. Čaikovskio, J. Haydno kūriniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių