Patikrinimas „Regitroje“: iš priekio, nugaros, prašys ir pakelti rankas

  • Teksto dydis:

„Regitra“ skaičiuoja, kad per pastaruosius trejus metus sučiupta beveik pusšimtis sukčiavimo atvejų, kai laikyti egzaminą buvo bandoma su draudžiama įranga. Būta ir tokių atvejų, kai egzaminą bandė laikyti kitas asmuo. Kaip atrodys jaunųjų vairuotojų patikrinimas metalo detektoriumi ir kokios pasekmės laukia bandančių sukčiauti?

Apie būsimų vairuotojų sukčiavimo būdus kalbėjo „Regitros“ atstovas Edmundas Bogavičius.

– Su kokia pagalba žmonės bando laikyti teorijos egzaminą? 

 – Dalis žmonių ateina tikrai išmokę ir egzaminą nusiteikę laikyti savo jėgomis, tačiau, kita dalis, ateina pasidabinę įranga. Būna telefonai, kurie palaiko ryšį, ausinės ir vaizdo kamera, kuri transliuoja vaizdą iš ekrano, kad tretieji asmenys galėtų jiems suteikti pagalbą, pasakyti teisingus atsakymus. Dėl to atnaujiname savo egzaminų vykdymo tvarką ir įteisiname metalo detektorių naudojimą. Tokiu būdu mūsų darbuotojai galėtų atpažinti klientus, kurie turi neteisėtų daiktų. Klientus skatiname brangesnių daiktų nesinešti, nes juos prašysime palikti spintelėse. Tai bus viršutiniai rūbai, didesni papuošalai, mobilieji telefonai, laikrodžiai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokios įrangos turite parodyti? 

– Turime  vieną iš komplektų, kurį mūsų darbuotojai aptiko pas klientę, laikiusią egzaminą. Tai čia yra kamera, kurią klientas pajungia į telefoną ir palaiko ryšį su trečiuoju asmeniu. Yra papildoma ritė, kuri suteikia signalą ausinėje, o ausinės, deja, mes neturim, nes ji yra mažytė ir lieka pas klientą ausyje.

– Ar sunku aptikti tokią kamerytę? Jos beveik nesimato?

– Taip, tačiau visa kita įranga yra aptinkama metalo detektoriumi. Tuo tikslu mes ir įdiegėm šią priemonę, kad galėtume identifikuoti, kada asmenys atvyko pasipuošę tokia įranga, o ne iš tikrųjų bando išlaikyti egzaminą savo jėgomis. 

– Pradėjote tikrinti sausio pabaigoje? Kaip vyksta patikrinimas? 

Jeigu patikrinimo metu nustatoma, kad asmuo turėjo sukčiavimui skirtos draudžiamos įrangos, jis negalės laikyti egzamino vienerius metus.

– Taip. Mes iškart prašome, ruošiantis egzaminui, su savimi nepasiimti svarbių, brangių daiktų, nes juos paprašysime palikti spintelėse. Reikia prisiminti, kad tiek telefonai, tiek laikrodžiai, viršutiniai rūbai ar didesni papuošalai turi būti paliekami spintelėje. Užėjus į teorijos klasę, mūsų darbuotojas patikrina klientą tiek iš priekio, tiek iš nugaros, prašo pakelti rankas. Jeigu kyla įtarimų, kad vienoj ar kitoj vietoj yra draudžiamų daiktų, tai darbuotojas paprašo tą vietą parodyti. Būna užmiršti raktai, piniginė, kurioje yra monetų, tokius daiktus prašo pasidėti į spintelę, o tais atvejais, jeigu asmuo atsisakys būti patikrintas, jam bus neleidžiama laikyti egzamino. Jeigu patikrinimo metu nustatoma, kad asmuo turėjo sukčiavimui skirtos draudžiamos įrangos, jis negalės laikyti egzamino vienerius metus.

– Kiek asmenų jau pagavote? 

– Mūsų didžiausias lūkestis, kad visi ateitų nusiteikę išlaikyti savo žiniomis, tačiau tai veikia prevenciškai. Ši žinia, kad mūsų darbuotojai atlieka tikrinimus,  sklinda greitai, būsimieji vairuotojai dalinasi šia informacija tarpusavyje. Šiuo metu bandančių sukčiauti neturime.

– Kadangi nusprendėte imtis tokių priemonių, matyt, ne be reikalo? Ateidavo nemažai norinčių sukčiauti?

– Praėjusių metų patirtis parodė, kai per metus mūsų darbuotojai pagavo 22 asmenis, kurie atvyko su draudžiama įranga. Matėme, kad vyksta didelė migracija iš skirtingų rajonų – važiuojama į kitus miestus laikyti egzaminų. Bet mūsų darbuotojai mokinami, jie turi budrumo ir įgūdžių. Metalo detektorius nėra panacėja, yra ir kitos priemonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Čia lanzbergas įsakė visus iškrypėliais paverst? Tegu vagis gaudo, o ne vištvagius. Milijonieriams ar milijardieriams niekad negalioja jokios taisyklės,- jie teises perka, be jokių egzų

PETRAS

PETRAS portretas
Ajajai kaip persigando prarastoji karta, reikės mokintis, technologijos nepadės, neturit teisės, pažeisit mūsų teises. Dar padaryti tvarką su visokiais šlangais ( ligoniais),žiūrėk ir eilių nebeliks.

logiška

logiška portretas
Iš priekio, nugaros, pasilenkt - proktoskopas.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių