Kaip nepadaryti avarijos esant prastoms oro sąlygoms

  • Teksto dydis:

Trumpėjančios rudens dienos, prasidedantis lietaus bei ūkanotų rytų sezonas blogina vairavimo sąlygas ir gali sukelti nemalonių nutikimų kelyje. Draudimo bendrovė „Gjensidige Baltic" pataria, į ką derėtų atsižvelgti vairuojant, norint tinkamai pasiruošti artėjančioms darganoms.

Vairuotojai nežino jų tykančių grėsmių

Anot „Gjensidige Baltic" Lietuvos filialo generalinės direktorės Katerinos Pavlidi, vairuotojai ne visada žino ar deramai įvertina rudeniškame kelyje tykančius pavojus: „Padidėję nelaimingų nutikimų kelyje skaičiai rudens sezonu, o ypatingai tamsiuoju paros metu, parodo, jog vairuotojams vis dar trūksta žinių, kaip elgtis kelyje prastomis oro sąlygomis. Tam įtakos turi sunkus psichologinis perėjimas nuo vairavimo įpročių vasarą prie staigiai pasikeičiančių oro sąlygų rudenį, kai vairuojant reikalinga didelė koncentracija ir atsargumas."

Tuo tarpu automobilių sporto meistras ir treneris Henrikas Kazakauskas teigia, jog dažna nelaimingų atsitikimų priežastis būna kelią aptraukęs „juodas ledas": „Temperatūrai nusileidus iki 4 laipsnių šilumos dažnai pastebimas reiškinys, kurį vadiname „juodu ledu". Atrodytų, jog prie tokios temperatūros ledo neturėtų būti, jo ir nesimato, tačiau netikėtai automobilis pradeda čiuožti. Dėl šios priežasties būtina laikytis saugaus atstumo tarp automobilių bei neviršyti leistino greičio, ypač važiuojant per drėgnus ar nenuvalytus nuo lapų kelius."

Specialistai pataria, ką daryti siekiant išvengti nelaimingų nutikimų, kuomet oro sąlygos yra prastos:

1. Tikrinkite padangų protektorių gylį. Padangų protektorių gylys yra tiesiogiai susijęs su jūsų stabdymo kelio ilgiu. Kuo padangos labiau nusidėvėjusios - tuo pavojingesnės tampa netikėtos akimirkos, kai prieš jus išnyra prastai matomas kitas eismo dalyvis. Dėl šios priežasties profilaktiškai pasitikrinkite padangų protektorių gylį, o jeigu jis artėja prie neleistinos ribos - pasikeiskite padangas.

2. Valykite langus iš vidaus. Pradedant šildyti automobilį vidinė lango pusė greičiau apsitraukia riebaliniu sluoksniu, kuris apsunkina matomumą. Patartina langus iš vidaus nusivalyti bent kartą į mėnesį, o dar geriau - kartą į dvi savaites.

3. Pasikeiskite valytuvus. Automobilių valytuvų gumos dėl šalčių sutrūkinėja, todėl patartina kasmet prieš šaltąjį sezoną juos pasikeisti. Jeigu pastebite, jog valant langus, jie pilnai nenusivalo arba ant jų yra paliekami drėgmės ir nešvarumų „ruožai", jūsų valytuvai jau yra pasidėvėję ir dažnai ne tik nepagerina, bet ir pablogina matomumą. Tad pastebėjus tokius „ruožus" verta pamąstyti apie naujų valytuvų įsigijimą.

4. Laikykitės kelių eismo taisyklių. Nors taisyklių reikia laikytis visada, rudens sezonu derėtų į tai atsižvelgti kur kas atsakingiau: esant blogam matomumui ar drėgnai ir slidžiai kelio dangai, greitai sustabdyti gali būti sunkiau nei įprastai, o stabdymo kelias gali būti ilgesnis. Todėl būtina neviršyti leidžiamo greičio bei laikytis saugaus atstumo.

5. Gerbkite kitus eismo dalyvius. Esant prastoms oro sąlygoms, pagarba vieni kitiems yra bene pagrindinė priemonė, norint išvengti nelaimingų atsitikimų. Būkite kultūringi kelyje, atkreipkite dėmesį į pėsčiuosius ir dviratininkus. Laikykitės savo kelio pusės, ypač prasilenkiant su kitomis transporto priemonėmis siauruose, tamsiuose ar miško keliuose bei atkreipkite dėmesį į šviesas, ar kartais neakinate priešais važiuojančio vairuotojo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių