Dėl smukusių trąšų kainų „Achema“ dirba nuostolingai

  • Teksto dydis:

Pasaulyje gerokai smukus trąšų kainoms, didžiausia azoto trąšų gamintoja Lietuvoje ir Baltijos šalyse, Jonavos "Achema" dirba nuostolingai. Anksčiau pelningai šiuos metus baigti planavusi įmonė koreguoja prognozes ir abejoja, ar pavyks uždirbti pelno.

"Liepos mėnesį baigėme su dideliu nuostoliu. Dabar pasaulinėje trąšų rinkoje yra gana krizinė situacija, trąšų kainos šiuo metu yra pasiekusios 2009-2010 metų lygį, kai buvo pasaulinė krizė, odujų kainos yra aukštesnės nei 2009-2010 metais. Šiuo metu gamykla dirba, pardavinėjame produkciją, tačiau pastovūs kaštai yra dideli, liepos mėnesį baigėme su 4 mln. eurų nuostoliu", - BNS sakė "Achemos" generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Pasak jo, galutinių rugpjūčio duomenų įmonė dar neturi, tačiau šis mėnuo tikriausiai taip pat bus nuostolingas.

"Kol kas metinius rezultatus sunku pasakyti, nes dar ketvirtąjį ketvirtį pardavinėsime produkciją, ieškosime, kur geriausiomis sąlygomis ją parduoti. Anksčiau planavome, kad metus baigsime pelningai, bet dabar tas pelnas yra su dideliu klaustuku, gali būti didelė tikimybė, kad baigsime nuostolingai. Bet dar kol kas sunku pilnai prognozuoti", - teigė R.Miliauskas.

Pagal įmonės ir darbuotojų profesinės sąjungos sutartį, bendrovei dirbant nuostolingai, darbuotojams nepriklauso mėnesio premijos. "Achemos" profesinių sąjungų administracijos vadovė Birutė Daškevičienė BNS teigė, kad darbuotojus papiktino su jais nederintas sprendimas išmokėti mažesnes premijas, todėl žadama bylinėtis teisme.

"Vakar (trečiadienį - BNS) vyko darbuotojų susirinkimas ir buvo pranešta, kad darbuotojams už liepą bus mokamos perpus mažesnės premijos. Mes esame įsitikinę, kad apie apmokėjimo sąlygų keitimą darbdavys turi informuoti darbuotoją per mėnesį prieš įsigaliojant toms sąlygoms. Mus piktina, kad tai daroma atgaline data, kad įmonė nuo metų pradžios dirba pelningai, o darbuotojams jau mažinamos premijos. Su tokiu sprendimu nesutinkame ir nelieka kito kelio, kaip ginčyti jį. Šiuo metu rengiami dokumentai kreiptis į teismą", -BNS sakė B.Daškevičienė.

R.Miliauskas aiškino, jog tokia premijų mokėjimo tvarka buvo suderinta su profesinėmis sąjungomis.

"Pagal mūsų galiojančią tvarką, kurios buvo suderintos ir kartu ruoštos su profsąjungomis, jeigu įmonė baigia mėnesį nuostolingai, tai premijos nepriklauso. Tačiau yra papildomas punktas, kad jei nuo metų pradžios turime pelno, generalinio direktoriaus sprendimu premijos gali būti skiriamos. Įvertindamas situaciją, kad žmonės stengėsi, dirbo, aš nusprendžiau išmokėti 50 proc. priklausančių premijų", - BNS aiškino

Pasak jo, premijos darbuotojams svyruoja nuo 20 iki 100 proc. atlyginimo - vidutinis atlyginimas siekia 1,2 tūkst. eurų. Šiuo metu gamykloje dirba dagiau nei 1,4 tūkst. darbuotojų.

Anot jo, panaši situacija buvo susiklosčiusi ir 2009 metais, tačiau tuomet, pasak jos, bendrovės vadovybė apie planuojamas išmokėti mažesnes premijas darbuotojus informavo iš anksto.

Kasmet dividendus mokanti "Achema" pernai uždirbo 65,221 mln. eurų grynojo pelno (43,6 proc. daugiau nei 2014 metais), jos pajamos padidėjo 6 proc. iki 562,583 mln. eurų.

100 proc. trąšų gamintojos akcijų valdo koncernas "Achemos grupė", kurią kontroliuoja Lyda Lubienė, kartu su dukra Viktorija valdanti 54,2 proc. grupės akcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių