Tautą girdys tik alumi ir sidru

Tautą girdys tik alumi ir sidru

Šiandien Seimas ketina priimti lemiamą sprendimą dėl prekybos alkoholiu laiko ribojimo bei apsispręsti, kokio stiprumo alkoholiu bus galima prekiauti masinių renginių metu.

Girdys tik alumi

Parlamentarai sumanė ne tik išguiti alkoholį iš kioskų bei apriboti prekybos juo laiką, bet ir masinių renginių metu uždrausti prekiauti alkoholiu, stipresniu nei 6 proc. Jei Seimas pritartų šiam siūlymui, tauta koncertų metu galės būti girdoma išimtinai tik alumi ir sidru.

p>Šiuo metu per masinius renginius galima prekiauti ne stipresniu nei 13 proc. alkoholiu.Taigi ne tik alumi, sidru, bet ir vynu, alkoholiniais kokteiliais. Kodėl politikams, kovojantiems už tautos blaivinimą, užkliuvo būtent vynas – sunku pasakyti. Dienraščiui nepavyko susisiekti su minėtą pataisą siūlančiu Sveikatos reikalų komiteto pirmininku Antanu Matulu.

„Vynas niekada nebuvo tas gėrimas, kuris keltų daug problemų, niekas neperka jo norėdamas apsisvaiginti, nesaikingai vartoti. Tai vienas kultūringiausiai vartojamų alkoholinių gėrimų“, – kalbėjo Laurynas Vilimas, Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas.

Gina aludarius

Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių verslininkų manymu, bandymas leisti masiniuose renginiuose bei mugėse prekiauti tik alumi ir sidru šio alkoholio gamintojams sukuria šiltnamio sąlygas.

„Siūlydami apriboti prekybą stipresniu nei 6 proc. alkoholiu masinių renginių metu, Seimo nariai visuomenei tarsi siunčia žinutę, kad vynas blogiau nei alus ar sidras, kad nuo jo daugiau nusigeriama, kad jame esantis alkoholis – didesnė blogybė. Kyla klausimas, ar Seimas, antradienį balsuodamas ir priimdamas pasiūlymų paketą, neatstovaus aludarių interesams? Nors tuo pat metu visi deklaruoja, kad alkoholis visuose gėrimuose vienodai žalingas ir reikia mažinti visų alkoholinių gėrimų vartojimą, čia išeina, kad vieni alkoholiniai gėrimai „lygesni“ už kitus“, – kalbėjo L.Vilimas.

Pasak prekybininkų, alkoholis aluje ar sidre nėra blogesnis nei alkoholis vyne ar brendyje. O savo siūlymu A.Matulas tarsi bando įrodyti priešingai. Be to, būtent alus, sidras, alkoholiniai kokteiliai yra mėgstamiausi ir populiariausi tarp jaunimo, nepilnamečių.

„Moksliniai tyrimai rodo, kad nepaliaujamai auga vaikų alkoholio vartojimas. Pagrindinis berniukų vartojamas alkoholinis gėrimas dažniausiai yra alus, mergaičių – sidras ir alkoholiniai kokteiliai“, – yra sakiusi dr. Nida Žemaitienė, Lietuvos psichologų sąjungos narė.

Alaus gamintojai nesikišo

Aludariai, žinoma, nesipriešina Seimo siūlymui riboti stipresnio alkoholio prekybą masinių renginių metu. Jiems tai labai palankus sprendimas, leisiantis atsikratyti paskutinių konkurentų lauko prekyboje – vyno pardavėjų ir padidinti savo apyvartas. Tačiau Lietuvos aludarių asociacijos prezidentas Audrius Vidžys pripažįsta, kad vynas, ko gero, išstumtas nepagalvojus.

„Per masinius renginius jaunimas ypač pamėgęs vartoti įvairius alkoholinius kokteilius. Mūsų manymu, pataisa buvo nukreipta būtent prieš šią gėrimų rūšį. Būtų tiksliau, jei pataisa leistų prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kad ir iki 16 proc. stiprumo. Tuomet nebūtų galima prekiauti alkoholiniais kokteiliais“, – kalbėjo A.Vidžys.

Jis taipogi užtikrino, kad prie šios įstatymo pataisos rengimo aludariai neprisidėjo. „Draudimų keliu, kuriuo eina Seimas, gerų rezultatų nepasieksime. Man atrodo, kad svarbu švietimas ir esamų įstatymų vykdymas, griežtesnė kontrolė“, – mano pašnekovas.

„Visos pastarojo meto Seimo narių siūlomos priemonės susijusios su sąlygų nelegaliai prekybai ir verslui, kontrabandai gerinimu“, – mano ir alkoholio pardavėjų atstovas.

Siūlo drausti

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Kęstutis Tubis siūlo kad ir visiškai uždrausti prekybą alkoholiu koncertų, mugių ir kitų susibūrimų metu.

„Kuo mažiau alkoholio bus parduodama masiniuose renginiuose, tuo visiems bus tik geriau. Pavyzdžių jau turime. Vienos Panevėžyje vykusios šventės metu nebuvo išduota nė vieno leidimo prekiauti alkoholiu, ir pareigūnai neužfiksavo nė vieno rimto viešosios tvarkos pažeidimo“, – pasakojo jis.

Policija pasisako už tai, kad viešuosiuose renginiuose apskritai nebūtų prekiaujama alkoholiu, o asmenys, atsinešę savo alkoholio ir jį vartojantys viešoje vietoje, gali būti baudžiami.

„Policija pritaria nuomonei, kad masiniuose renginiuose iš viso nebūtų prekiaujama stipriaisiais alkoholiniais gėrimais. Apsispręsti, kokio stiprumo gėrimai turėtų būti pardavinėjami, turi įstatymų leidėjai. Tačiau sprendimas visiškai uždrausti prekiauti alkoholiu per masinius renginius gali būti pernelyg drastiškas žingsnis. Būtų gerai, jeigu visuomenės požiūris pasikeistų ir būtų sugebama vaišintis saikingai“, – kalbėjo K.Tubis.

Pasak L.Vilimo, jis, ko gero, pritartų, jei masiniuose renginiuose būtų visiškai draudžiama prekiauti bet kokiu alkoholiu. Tačiau jis baiminasi, ar tokiu drastišku sprendimu būtų pasiektas trokštamas tikslas, ar tai nepaskatintų renginių lankytojų dar daugiau alkoholio suvartoti iš anksto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių